Nevenincs2

Szilvás gombóc

Hozzávalók: 50 dkg burgonya (a lisztesebb fajta pl. „Ella”), kb. 15-20 dkg liszt + még 1-2 evőkanállal, ha a burgonya esetleg többet is felvenne belőle, 1 tojás, 3 dkg margarin, kb. 15 szem szilva.
A mázhoz: 5 dkg margarin, 5 dkg zsemlemorzsa, porcukor, fahéj.

A burgonyát főzd meg a héjában, majd hámozd le és egy burgonyanyomó segítségével törd át. Közben a szilvát mosd meg és magozd ki.

Keverd a burgonyához a lisztet, a tojást, egy kanálnyi margarint, egy csipetnyi sót és alaposan dolgozd össze. Liszttel meghintett gyúródeszkán nyújtsd ki úgy, egy centis magasra és vágj ki belőle kb. 5×5 centis négyzeteket. Mindegyik négyzet közepére tegyél egy kimagozott szilvaszemet, majd a tészta végeit hajtsd vissza rá úgy, hogy a szilvát teljesen beborítsa. Lisztezett tenyérrel formálj belőle gombócokat és főzd ki, bő, 2-3 liternyi forrásba levő vízben. Érdemes először csak a fele mennyiségű gombócot kifőzni és legalább egyszer óvatosan átkavarni, nehogy a lábos aljára tapadjon valamelyik.
Amikor a gombóc feljött a víz tetejére, még főzd további 3-5 percig, majd szedd ki egy szűrőlapáttal. Csöpögtesd le és hempergesd meg a vajban (kb. 4-5 dkg) megpirított zsemlemorzsában (kb. 5 dkg).
Tálaláskor szórd meg fahéjas porcukorral.

Tipp:
Végezz próbát egy kisebb adag tésztagolyóval; dobd be a forró vízbe és főzd ki. Ha a gombóc lágy lenne, adj a maradék tésztához még lisztet, ha túlságosan kemény, akkor gyúrj még bele egy kevés margarint.
A szilva tölteléket helyettesítheted szilva-, sárgabarack, vagy csipkebogyólekvárral. De kerülhet bele – hasonló módon – más idény gyümölcs (pl. eper, vagy sárgabarack) is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top