Ne görcsölj rá cikkek

Kellemetlen tünetek a terhesség alatt

Noha babát várni csodálatos élmény, azt a kilenc hónapot bizony néhány fájó tünet is emlékezetessé teheti. Összeszedtük, hogy melyek lehetnek ezek.
Kellemetlen tünetek a terhesség alatt

Puffadás, székrekedés

Már az első trimeszterben is jelentkezhet, de ahogy nő a magzat, és változik körülötte a bélrendszered, még kellemetlenebbé válhat. A puffadást okozhatja a progeszteron nevű hormon alacsony szintje (ez a hormon a test simaizmait, így a beleket is lazítja, és ezzel befolyásolja az emésztés folyamatát), de általában nem ez a megoldás. A terhes nők általában többet esznek és kevesebbet mozognak, mint azelőtt, hogy babát vártak, és az inaktív élet a szervezet belső folyamatait is lassítja, ezért fordulhat elő puffadás és székrekedés. Érdemes elmenni terhestornára, vagy az annál jóval kellemesebb terhesjógára, és kifejezetten a bélmozgást serkentő gyakorlatokat végezni – ezzel kiküszöbölhetőek a panaszok.

Magnéziumhiány

Egyesek állítják: a terhesség egyenesen a magnéziumhiány szinonimája. A magnéziumhiány jele lehet az éjszakai vádligörcs, de jellemzőbb a pocak összehúzódása, mely neked és a magzatnak sem túl jó érzés.

A rendszeres, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás megfelelő magnéziummennyiséget biztosít a szervezetnek, de egy terhes nőnek az átlagosnál több magnéziumra van szüksége – hiány esetén érdemes magnéziumtablettával vagy magas magnéziumtartalmú terhességi vitaminnal pótolni a készletet.

Gyomorégés

Különösen az első trimeszterben, és általában étkezés után jellemző tünet – ám egy brit nőgyógyászati klinika orvosainak kutatása szerint egy darab cukormentes rágógumi is segíthet rajta. A rágó fokozza a nyáltermelést, a nyál pedig eltávolítja az emésztés során a nyelőcsőbe visszajutó és még a gyomorban lévő gyomorsavat is, mely egyébként a gyomorégés kiváltója.

A rágónál létezik természetesebb gyomorégés-elűző is – egy fél szelet puffasztott rizs vagy a pattogatott kukorica is legyőzi a kellemetlen hasi érzést.

Émelygés

Szintén az első trimeszterre jellemző tünet, és viszonylag könnyen lehet rajta segíteni – Indiában például gyömbért használnak rá. Akár a forró, mézzel ízesített, nyers gyömbérből készített ital, akár egy gyömbéres cukorka is segít. Sőt a gyömbér serkenti az epehólyag működését és a puffadást is enyhíti.

Vizesedés

Az utolsó trimeszterben jelentkezik leginkább, de előbb is előfordulhat. A vizesedés szereti a nyarat, a meleget, ekkor még sűrűbben fordul elő terhes nőknél. A vizesedés oka, hogy a test több vizet tart vissza, mint általában, de ez ellen a veseműködés serkentésével lehet tenni. Érdemes minél több ásványvizet inni (sőt váltogatni őket az összetevők alapján), sokat sétálni, és ha fekszel, felpolcolni a lábadat. Illetve jegyezd meg: ahogy a legtöbb fent említett tünetnek, úgy a vizesedésnek is búcsút inthetsz, amint megszülted a babádat. Bár a vizesedéssel talán  várni kell pár hetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top