Ne görcsölj rá cikkek

Ezeket szerezd be, mielőtt sportolni kezdesz

Rendben, döntöttél: irány a futópálya, a konditerem, a teniszpálya, a jógastúdió… hosszasan sorolhatnánk a lehetőségeket, de a lényeg az: sportolni fogsz. Nem árt, ha az első edzés előtt beruházol pár dologra.
Ezeket szerezd be, mielőtt sportolni kezdesz


Edzőcipő

Ha már választottál sportot, válassz hozzá cipőt is, mivel nem mindegy, hogy milyen cipőt húzol a lábadra. Vedd figyelembe, hogy nem a szombati bulihoz öltözöl, és hogy egy sportcipőnek nem az a dolga, hogy passzoljon a tréningedhez, sőt ez másodlagos, vagy inkább harmadlagos tényező. Az első ugyanis az, hogy simul-e a lábadra, a második pedig, hogy meddig bírja alattad.
Érdemes sportszaküzetbe menni, és kikérni szakeladó véleményét. Ha futni kezdesz, menj olyan boltba, ahol az eladó futópadra állít, megnézi, hogy milyen tempóban, milyen stílusban futsz, és ez alapján ajánl cipőt.

Pulzusmérő
Nem azért érdemes beruházni (2 ezer forinttól indul az áruk), hogy csak úgy mérd a pulzusod, hanem azért, mert a testsúlyod és a magasságod alapján egy személyi edző meg tudja mondani, hogy például kardioedzés során milyen tartományban tartsd az artériák periodikus lüktetését, és ha ezt beállítód a mérőn, azonnal pittyen, akár felfelé, akár lefelé érez kilengést – azaz korrigálhatsz. A fizikumodnak megfelelő tartományban a leghatásosabb az edzés, a szervezet ilyenkor égeti a legtöbb zsírt.
A jobb darabok egyébként stopperként, illetve kalóriaszámlálóként is működnek, sőt edzésnaplót is vezetnek, bár ezzel kapcsolatban javasoljuk: vegyél egy füzetet, és írd be, hogy mikor, milyen  és mennyi mozgást végeztél, illetve hány kalóriát égettél el.

Krémek
Mielőtt nekiállsz edzeni, meg kell tanulnod jól bemelegíteni és nyújtani, de nem árt, ha némi plusz segítséget is igényelsz, azaz sportkrémet használsz. A zsebből megfizethetőtől kezdve a pénztárcagyilkosig érve széles a skála, de kijelenthetjük: mi még nem találkoztunk olyannal, ami ne vált volna be. Vegyél egy bemelegítő és egy lazító krémet is – ha már terheled őket, kényeztesd is az izmaidat.

Amit még érdemes beszerezni, ha esetleg otthon edzenél: marokerősítő, ugrókötél, fekvőtámaszkeret, húzódzkodó rúd, jógamatrac, kézi súlyzó, sőt ha van helyed, akkor akár egy bokszzsákot is csak úgy, stresszlevezetéshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top