Ne görcsölj rá cikkek

Begörcsöltél sport közben? Így tegyél ellene!

Bár ijesztően hat, mégis teljesen normális, ha begörcsöl valamelyik végtagod sportolás közben. A görcsnek számos okat lehet, de megoldásból is van legalább ugyanannyi, amivel tehetsz ellene.

Az izomgörcs az izomzat tartós és fájdalmas összehúzódása, összerándulása. A leginkább érintett izmok, izomcsoportok a következők: vádli, térd, kvadricepsz, kezek, karok.
Roppant kellemetlen érzés, ha a görcs akár sportolás közben, akár utána jön rád. Általában a “semmiből” érkezik, és hosszú percekre képes lebénítani az embert. De nem kötelező bekövetkeznie – csak kövesd a tanácsainkat, és megmenekülsz tőle.

Begörcsöltél sport közben? Így tegyél ellene!

Hidratálj!
Sportolás előtt, közben és után is igyál ásványvizet. Az aktív sport izzadással jár, a verejtékkel pedig számos ásványi anyag távozik a szervezetedből, például a nátrium, a kálium és a magnézium is – azaz csökken az eletktrolit-háztartás. Ezeket pótolja a víz vagy sportital fogyasztása, és ezzel elkerülheted az izomgörcsöt vagy az izomrángást.

Melegíts, és nyújts!
Nem győzik eleget mondani a szakértők: bemelegítés és nyújtás nélkül a sport sokkal inkább káros a testednek ahelyett, hogy az egészségedet őrizné és az izmaidat fejlesztené. Egyórás edzés előtt legalább tizenöt percet szánj melegítésre, és ne csak azokat az izmaidat dolgozd át, amire a mozgás fókuszál, hanem az egész testedet. Edzés végével pedig jó tizenöt percet szánj nyújtásra.
Izomgörcsöket, izomlázat és egyéb sportsérüléseket is megúszol, ha odafigyelsz a be- és a levezetésre is. Ha esetleg kevesebb időd van, segíts rá kámfor-, eukaliptusz- vagy rozmaringtartalmú sportkrémekkel – de inkább nem lazsáld el a folyamatot.

Ne terheld túl magad!
Legyél tisztában vele, hogy mit bír el a tested, az edzésprogramodat pedig ehhez alakítsd. Ha nincs túlterhelés, és eleget hidratálsz, az izomgörcs is elmarad.

Fáradtan bele se kezdj!
Ha nem aludtad ki magad, ha nem érzed magad elég fittnek, akkor inkább pihend ki magad, és hagyj ki egy nap mozgást, vagy végezz fekvő, relaxációs jógagyakorlatokat. A tested megnyugszik, az agyad felfrissül, és másnap már üdén futhatsz a szabadban, vagy vetheted be magad egy konditerem sűrűjébe.

Ha már megjött a görcs, masszírozd ki!
Először is: tegyél különbséget, hogy húzódásról vagy görcsről van szó, mert előbbi esetén a masszázs inkább ártalmas, mint segítene, utóbbinál viszont hasznos, és percek alatt elűzi a görcsöt. Ha a fájdalom elmúlt, nyugodtan, de ésszel folytasd az edzést. Ha viszont elfáradtál, állj le, hogy (mint azt már említettük) ne terheld túl magad, azaz fitt maradj és egészséges.
Az izmokkal nem szabad játszani. Ha sérülnek, hónapokra elfelejtheted a mozgást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top