Ne görcsölj rá cikkek

5 tipp kezdő sportolóknak

Oké, elhatároztad magad. Oké, megvetted a futócipőt, a tornadresszt, a squashütőt… bármit, ami a választott sporthoz kell. Fogadd meg az alábbi öt tippet, hogy a sportolás élmény, és ne kínlódás legyen. Ahogy olvasni, úgy mozogni is meg kell tanulni.
5 tipp kezdő sportolóknak

Melegíts!

Unalmas, de szükséges. Kellő bemelegítés nélkül megnő az izomsérülés vagy akár az izomszakadás veszélye, ellenben megfelelő bemelegítéssel maga a mozgás könnyedebbé válik, a végeredmény pedig tónusosabb, szebb izom lesz. Minimum tíz percet érdemes bemelegítéssel tölteni, és mozgás után legalább ennyi időt nyújtással. Aztán jöhet a forró fürdő és a meleg takaró.

Reális célokat tűzz ki

Ahogy az élet minden legtöbb területén, úgy természetesen a sportban is szükség van türelemre. A sportolás oka általában két szó: plusz kilók. Nem szabad azt várni, hogy egy hét alatt lemegy a felesleg.

Fokozatosan iktasd be az életedbe a mozgást, és várj… általában hónapok kellenek, hogy a megfelelő táplálkozással kiegészítve eltüntesd magadról a kellemetlen plusz súlyt.

Növeld az edzésszámot

Eleinte untig elég heti háromszor megemelni a súlyokat vagy ráállni a futópadra, és a többit az étkezésre különösen odafigyelve pihenéssel tölteni. Szoktasd hozzá magad a sporthoz, fokozatosan növeld az adagot, és mivel nem profi sportoló vagy, hanem hobbiból mozogsz, heti öt edzés fölé ne menj. Néha nem árt, ha az izmaidat egy-egy napra nyugton hagyod, és megengeded nekik, hogy kipihenjék magukat.

A monotonitás ellenség

Biztos létezik olyan mozgásforma, amit szeretsz, hát kezdd azzal a sportolást, de figyelj! Három-négy hónap eltelte után iktass be újabb mozdulatokat, vagy akár új sportot is, hogy a szervezeted ne mindig monoton ugyanazt csinálja. Az új gyakorlatok kihívást jelentenek, és jót tesznek az izomzatodnak is – sokkal gyorsabban fejlődsz, és a sport napi rutinból napi élménnyé válik.

Ne! Add! Fel!

Igen, megterhelő, igen nehéz, igen, sokszor mondaná az ember, hogy “köszönöm, én bedobom a törölközőt, végeztem, inkább kérek egy zacskó chipset és a kedvenc filmemet”. De lebegjen az folyamatosan a szemed előtt, hogy a sportolás nemcsak a plusz súlyt segít ledobni, hanem elűzi a stresszt, és örömöt ad cserébe… na meg egészséges és hosszú életet, amire minden ember vágyik. Felesleges lenne ennek ellenszegülni, és ha már megvan a szándék, az akarat, akkor nem szabad kútba dobni, csinálni kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top