Ne görcsölj rá cikkek

5 dolog, amit érdemes megtenned az idegeid épségéért

Ép idegek nélkül aligha élhetünk nyugodt életet. Bemutatunk néhány könnyen teljesíthető napi feladatot, melyekkel rém egyszerűen karbantarthatjuk idegrendszerünket.

1. Igyál sok vizet!

Napi másfél literrel minimum – a víz ártani nem fog, ha három literrel fogyasztasz, akkor is csak annyi történik, hogy többet jársz pisilni. A víz hidratálja a szervezeted, regenerálja a sejteket, megszabadít a méreganyagoktól, könnyebb lesz a koncentráció.

A csapvíz és a tisztított víz is megteszi, a természetes ásvány-, illetve forrásvíz pedig még jobb. Utóbbiakat ásványianyag-tartalmuk alapján érdemes váltogatni.

5 dolog, amit érdemes megtenned az idegeid épségéért

2. Meditálj pár percet

Persze közhely, mégis sokat segít, hogy karbantartsd az elméd, és kizárd, vagy éppen megoldd a napi gondokat. Ülj le törökülésbe, tedd a térdedre a kezed, tartsd egyenesen a hátad, hunyd le a szemed, és lélegezz mélyeket az orrodon keresztül. Számolj közben, próbáld a levegőt pont olyan hosszasan beszívni, mint ahogy kifújod. Ha már úgy érzed, hogy megtelt a tüdőd, válts mélyhasi légzésre. Érezni fogod, ahogy elernyed a tested. Ekkor próbáld meg kétszer olyan hosszan kifújni a levegőt, mint ahogy beszívtad.

Elég napi 10 perc ebből a gyakorlatból – nyugtatja a tested és a lelked, rendezheted a gondolataidat.

5 dolog, amit érdemes megtenned az idegeid épségéért

3. Progresszív izomlazítás

Szintén pár perces gyakorlat, amit akár a munkahelyi székben ülve el lehet végezni. Lényege, hogy egyes izmokat pár percre megfeszítünk, majd elernyesztünk. Kezdheted az arcoddal, például húzd fel a szemöldököd, és tartsd így pár másodpercig, majd engedd el. Menj végig az arcizmaidon (mondhatnánk úgy is: célzottan grimaszolj), majd folytasd a nyakaddal (nyújtsd ki, ereszd le), a válladdal (pl: emeld meg, engedd le), majd folytasd lefelé, érintve minden izomcsoportot, és amikor a lábfejedhez érsz, fejezd be.

Feszíteni elég 5-7 másodpercig, viszont a lazítás jó 20 másodpercig tartson.

5 dolog, amit érdemes megtenned az idegeid épségéért

4. Válassz kreatív hobbit vagy kihívást

Még ha nem is voltál ötös rajzból, akkor is bátran fogj ecsetet vagy ceruzát, és kezdj el rajzolni – alig pár perc, és az alkotásra összpontosítasz, ami megnyugtat. Ugyanez igaz az írásra – nem kell írónak lenned, hogy igazán élvezd az írást (főleg hogy egyes írók állítják, írni kőkemény munka).

Ne cenzúrázd magad, csak írj, írj, írj, és írd ki magadból bánatod, gondod, vagy éppen a vicceidet. A végén már csak nevetni fogsz a bajaidon, vagy éppen megoldod őket a papírra vésett szavakkal.

5 dolog, amit érdemes megtenned az idegeid épségéért

5. Kapcsold ki a telefonodat

Számos érv szól mellette:

  • Nem zavar a barátnők és a haverok hívása.
  • Nem pittyeg, ha beérkezik egy Facebook-like vagy egy üzenet.

Ha tényleg le akarsz nyugodni, tartsd magad távol a közösségi felületektől, különben az első pittyegésre nyúlsz a telefonod vagy a géped után, és miután megnyitottál egy üzenetet vagy elolvastál egy kommentet, már a válaszon töröd a fejed – és nem azon, hogy ellazítsd magad, ami sokkal fontosabb lenne.

5 dolog, amit érdemes megtenned az idegeid épségéért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top