Ne görcsölj rá cikkek

Ezekre az ásványi anyagokra és vitaminokra van szükséged terhesség alatt

Várandósság idején nemcsak a magad, hanem a magzat egészségére is oda kell figyelned. Összeszedtük, hogy milyen ásványi anyagokat és vitaminokat érdemes fogyasztani, amíg babát vársz.
Ezekre az ásványi anyagokra és vitaminokra van szükséged terhesség alatt


Cink

Segít a folsav beépülésében, kell az inzulin felszabadításához (azaz megakadályozza a terhességi diabéteszt), illetve csökkenti a vetélés és a koraszülés kockázatát.
A méhlepény eltárolja a cinket, és szerepet játszik a magzat növekedésében.
A vörös húsok és a tengeri herkentyűk, a zabpehely, a dió, a bab és a tojás cinktartalma magas, érdemes sokat fogyasztani belőlük.

Vas
Pont kétszer annyira van szükséged belőle, amikor terhes vagy, mint amúgy. Mivel átlagos táplálkozással nehézkes bevinni a megfelelő mennyiséget, enyhe vashiány esetén is tablettát írnak fel. Az európai országokat tekintve egy EU-s felmérés szerint minden harmadik várandós nő szenved vashiányban.
A vashiány károsan hat a magzat fejlődésére, és befolyásolja az anya hangulatát a terhesség alatt, sőt utána is.

Magnézium
Először is: szükséges a kalcium felszívódásához, ami kell a csontjaidnak, a fogaidnak, és jót tesz a baba fejlődésének is. Másodszor: jótékony hatással bír a vér koleszterin- és cukorszintjére, elmúlasztja a hányingert, és a hasi fájdalmakon, görcsökön is gyorsan segít.
Magnézium bőven van az olajos magvakban, a banánban, a hüvelyes zöldségekben és a teljes kiőrlésű lisztekből készített kenyerekben – egy hasi görcsnél viszont egy szelet kenyér kevés, és túl lassan szívódik fel (na meg az evés sem feltétlenül jut eszedbe), ezért szükséged lesz egy magnéziumalapú italporra vagy tablettára, hogy hamar elmúljon a fájás.

B6-vitamin
Kijelenthetjük: a B6 tulajdonképpen az összes létező anyagcsere-folyamatból kiveszi a részét. Számos magnéziumtabletta tartalmaz B6-vitamint, egy várandós nőnek körülbelül 25 százalékkal többre van szüksége, mint egy nem várandósnak.

C-vitamin
Eleve kell az élethez, tehát nem meglepő, hogy a terhes nőnek és magzatának is szüksége van rá. Segíti a vas felszívódását, serkenti az immunrendszer működését. A citrusfélékben és a paprikában bőségesen megtalálható.

K-vitamin
Ha sokat émelyegsz, szédülsz, esetleg hánysz az első trimeszterben, akkor valószínűsíthetően K-vitamin-hiányod van. Egyél zöldbabot és zöldborsót, illetve sok paradicsomot – egytől egyig príma, természetes K-vitamin-források.

A teljesség igénye nélkül még felsorolunk néhány ásványi anyagot és vitamint, melyek nélkülözhetetlenek a terhesség alatt:

Nátrium – a sejtműködéshez kell.
Kálium – az izmok és az idegek képtelenek jól működni nélküle.
Jód – elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez.
Foszfor – a kalciummal együtt “dolgozik” a csontokon.
A-vitamin – a magzat növekedéséhez kell.
D-vitamin – a kalcium és a foszfor felszívódását segíti.
E-vitamin – príma antioxidáns.

A felsorolt ásványi anyagokból és vitaminokból általában 1,25-1,5-ször annyi szükséges terhesség idején, mint amúgy – a terhességi vitaminkészítmények és a rendszeres, egészséges étkezés általában elég, hogy az értékek rendben legyenek, de a vérvételek során kiderül, ha eltérés lenne, és ilyenkor az orvosod segít, hogy mit szedj pluszban, hogy egészségesen fejlődjön a magzat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top