Ne görcsölj rá cikkek

Ezek a magnéziumhiány jelei

A magnézium a szervezetünkben található egyik legfontosabb ásványi anyag, közel 50 százaléka a csontokban tárolódik. Amennyiben nincs belőle raktáron, a test jelez. Miként?
Ezek a magnéziumhiány jelei

Nincs még egy olyan ásványi anyag, ami közel 300 biokémiai folyamat részese lenne a testünkben, és talán nincs még egy olyan ásványi anyag, melynek a hiánya oly sokféle tünettel jelentkezne, mint a magnézium hiánya. Egyes tünetek esetén az orvosok először súlyos szervi rendellenességeket zárnak ki a vizsgálatok során, és ahogy szűkül a kör, úgy derülhet ki, hogy “csupán” magnéziumhiánnyal küzd a páciens. Az alábbi tünetek (is) utalhatnak magnéziumhiányra:

Most akkor mi is történt akkor?

Megfelelő magnézium-háztartással az agyad aktívan működik, a tanulás hatásos, ám ha csökken a tested magnéziumszintje, akkor memóriazavar léphet fel, és csökkenhet a tanulási képesség. Amerikai egyetemeken már végeztek azzal kapcsolatos kutatásokat, hogy a hosszú távú magnéziumhiány szerepet játszik-e az Alzheimer-kór kialakulásában, de egyelőre csak sejtések vannak, bizonyíték nincs. Mindenesetre: ha látványosan sok mindent felejtesz el, fordulj orvoshoz.

Öntöd magadba a koffeint

Márpedig ha naponta több kávét is megiszol, és előző éjszaka kipihented magad, akkor túlzottan fáradékony vagy. Ha még a vacsorakészítésnek is úgy fogsz neki, mintha egy teherhajót kéne megrakodnod, vagy ha egy e-mail megírása is felemészt, akkor lehet, hogy alacsony a magnéziumszinted.

Szívritmuszavar

Talán a legijesztőbb tünet mind közül. A magnézium gondoskodik róla, hogy a test izmai lazák maradjanak, és ez a szívizomra is vonatkozik, ami ha nem működik rendesen, a szívverés lelassulhat, vagy éppen felgyorsulhat, illetve szédülés, hányinger léphet fel. A magnézium karbantartja az artériákat és az érfalakat is. Hiánya esetén a kezdet csak a szívritmuszavar, állandó hiánya már súlyosabb szervi problémákhoz, sőt (ugyan ez nem törvényszerű) akár infarktushoz is vezethet.

Depresszió

A magnézium nyugtató hatással bír, “elűzi” a stresszt, ám alacsony magnéziumszint esetén nehezebben nyugszunk le, az idegrendszer túlterheltsége pedig alváshiányhoz vezethet, aminek egyenes következménye a depresszió.

Izomgörcsök, izomrángások

Sűrű (például a vádliban fellépő) izomrángások vagy például a szemhéj rezgése is lehet a magnéziumhiány jele.

Amennyiben a fentebb felsorolt tünetek ritkán (értsd: például 3 havonta) lépnek fel, aligha kell orvoshoz rohannod, ám ha napi, heti rendszerességgel, akkor már érdemes kikérned szakértő véleményét. A lényeg, hogy figyelj oda magadra, és egyél magas magnéziumtartalmú ételeket: ilyenek az olajos magvak, a teljes kiőrlésű búzákból készült kenyerek, tészták, de például a kakaó és a csokoládé is – hogy a végére valami igazán kellemeset és kényeztetőt is mondjunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top