Nagytakarítás

Ennyi káros takarítószert használunk

Egy patyolattisztán tartott, takaros háztartásnak ára van: havonta sok-sok órát, energiát és több tízezer forintot kell fordítani takarítószerekre és fertőtlenítő anyagokra. Ezekkel kemény munka árán csillogóvá varázsoljuk az otthonunk, és ez a látvány általában el is feledteti, hogy milyen kártékony mérgek segítségével értük ezt el.  

 A tisztaság fél egészség, kivéve, ha mérgező vegyszerek egész arzenálját használva érjük el nap mint nap. Márpedig jellemzően így teszünk: különféle kemikáliákkal takarítjuk a padlót, az ablakokat, a fürdőszobacsempét, a kádat, a csaptelepeket, az edényeket, a hűtőszekrényt, a sütőt, a szőnyeget, a bútorkárpitot, a mellékhelyiséget és lefolyókat. Tisztítószeres flakonok tucatjai sorakoznak a WC-ben, és mi örülünk, mert mindenféle koszra van egy instant megoldást kínáló szer a polcon, miközben ezek java része nemcsak tisztít, de súlyosan károsítja az egészséget.

Ennyi káros takarítószert használunk

Mosogatószerek és folyékony tisztítószerek

Jó esetben a kezünk bőrét szárítják ki ezek a háztartási szerek és “csak” a környezetet, a természetes vizek világát károsítja a mosogatószerekkel a szennyvízbe juttatott foszfát, aminek hatására erős növénynövekedés, szakszóval eutrofizáció jelentkezik a a felszíni vizekben, ami felborítja annak ökológiai egyensúlyát, és hosszú távon halpusztulást és a szerves anyagban felszabaduló mérgek más fajokat is megtizedelnek. A mosószerek többségében azonban az emberre káros anyagok is akadnak: ilyen például a felmosószerekben és zsírtalanítókban található nátrium-lauryl-szulfát, ami akadályozza a sebgyógyulást, károsítja a fogínyt és a fogzománcot, elősegíti a fogszuvasodást. Ezen kívül ártalmas az agynak, májnak, szemnek és szívnek, valamint légúti irritációt és bőrallergiát okoz.

De említhetjük még a dietanol-amint, ami a tisztítószerek és oldószerek adaléka és a bőr szárazságát hívatott megakadályozni, de ugyanakkor irritálóan hat a nyálkahártyára és egyes kutatások közvetlen összefüggésbe hozzák rákbetegségek kialakulásával is.  

Ezen kívül a mosogatószerekben használatos tenzidek, amelyek a megtisztított felületek fényességét adják és öblítés után is megtapadnak például az edényeken, a tápcsatornába kerülve felgyorsítják más mérgek, élelmiszer-adalékok felszívódását a szervezetbe.

A folyékony tisztítószerek még olyan erős vegyszereket is tartalmaznak, mint az etanol, ammónia, formaldehid és a klór, amik rendkívül károsak káros a környezetre és a szervezetbe kerülve nagy mennyiségben halált okoznak. Háztartási méretekben “csupán” mérgezők, maró hatásúak, ivóvízszennyezők, valamint légzési nehézséget és bőrkiütést kaphatunk tőlük.

 Fertőtlenítők, tűzhelytisztítók

A fürdőszobában, WC-ben használt fertőtlenítőszerek a nedves környezetben vígan szaporodó baktériumok és penészgombák ellen hatékonyan lépnek fel és használatukkal úgy érezzük, sikerült sterilizálni a lakás fertőzésgócait. A bennük található fehérítő anyagok (például a klór, fenol, krezol) viszont nemcsak csírátlanítanak, de erősen maró hatásúak és mérgezők is, és légzési nehézséget, bőrirritációt okoznak, valamint szennyezik az ivóvizet is. Gyakran tartalmaznak ezek a fertőtlenítők még marónátront is, ami tömény oldatban már kis mennyiségben is roncsolja a szöveteket: maradandó sebeket, hegeket és vakságot is okozhat. Ez az anyag jellemzően inkább a tűzhelytisztító szerekben van jelen, így közvetlenül is érintkezésbe lép az edényeinkkel és ételeinkkel.

Vízkőoldók, lefolyótisztítók

A legmakacsabb “szennyeződések” egyike a vízkő, amely igazából ártalmatlan, viszont a látványa nem kedves a szemnek a fürdőszobák csempéin, csaptelepein. Lerakódását csak rendszeres súrolással lehet megakadályozni (amire ritkán jut idő), és ha egyszer megjelent, utána már általában egyszerűbb valamilyen vízkőoldóval eltüntetni. Ezekkel a savas anyagokkal hipp-hopp eltüntethető a vízkő, de a kéz bőre is, hiszen erősen maró hatásúak és roncsolják a szöveteket. A kézről a tápcsatornába jutva szintén súlyos marási sérüléseket okoznak.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top