Dekor

Gyors menü karácsonyra

A karácsonyi hajtásban is lesz idő elkészíteni ezt a menüt. Ráadásul miközben a csirke sül a fát is feldíszíthetjük. 3 gyors recept.

Gyors menü karácsonyraBazsalikomos sajtleves

Hozzávalók 2 személyre:

  • 5 dl húsleves, átszűrve
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • só,
  • frissen őrölt bors;
  • 1 dl tejszínes krémsajt
  • 1 dl tejföl;
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg füstölt sajt;
  • kis csokor friss bazsalikom

A szárított bazsalikommal együtt forraljuk fel a húslevest, sózzuk, borsozzuk, majd gyöngyözve főzzük 10 percet. A krémsajtot keverjük el a tejföllel és a tojássárgájával. Vegyük le a levest a tűzről, keverjünk a tojásos tejfölhöz kevés meleg levest, majd öntsük az egészet a leveshez. Tálaláskor keverjük el benne a reszelt füstölt sajtot és aprított friss bazsalikomot.

 

Gyors menü karácsonyraOmlós csirke rozmaringos citromszósszal és citromos krumplival

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke;
  • só,
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj;
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kg burgonya;
  • 2 darab citrom
  • 3 dkg vaj;
  • 1 ág friss rozmaring
  • 1 evőkanál liszt;
  • 1,5 dl húsleves;
  • 1 dl főzőtejszín

A csirkét mossuk meg, töröljük szárazra. Sózzuk, borsozzuk a bőrét, kenjük meg olívaolajjal. Tegyük egy nagy tűzálló tálba, öntsük alá a bort, alufóliával lefedve süssük 180 °C-on egy órán át. A hámozott krumplit vágjuk hasábokra, tegyük egy tálba, sózzuk, facsarjuk rá fél citrom levét, locsoljunk rá 3 evőkanál olívaolajat. Keverjük el. Tegyük a félig sült csirke köré a negyedelt citrommal együtt, ismét fedjük le a fóliával. Süssük újabb 1 órát 180 °C-on, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk ropogósra a csirkét 250 °C-on. Közben készítsük el a mártást: olvasszuk fel a vajat az aprított rozmaringgal, adjuk hozzá a lisztet, futtassuk meg. Folytonos kevergetés mellett öntsük fel a húslevessel és a tejszínnel. Takarékon sűrítsük be a mártást, facsarjunk hozzá ízlés szerint citromlevet, sózzuk, borsozzuk.

Gyors menü karácsonyraFahéjas-körtés forralt bor

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 darab körte
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 4 dl víz
  • 1 csapott evőkanál őrölt fahéj
  • fél citrom leve
  • cukor ízlés szerint

A körtét kockázzuk fel apróra. Keverjük el a bort a vízzel, a fahéjjal és a körtével. Kezdjük el melegíteni, főzzük, míg a körte megpuhul (kb. 10 perc), közben adjuk hozzá a citrom levét és ízlés szerint cukrot. Ezt a forralt bort használjuk a ricottapuding öntetének elkészítésekor is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top