Mesedoboz mesék

May Szilvia: Nyáron nyaralunk, télen telelünk 1. rész

Egyik nap különös járgány érkezett Imbusz mester autószerelő műhelyébe. Először is alig fért be, olyan nagy volt. Másodszor pedig durrogva pöfögött és rettentő lassan ment.
May Szilvia: Nyáron nyaralunk, télen telelünk

– Imbusz mester, valószínűleg egy tankot hoztak! – rohant hátra Pudlimász a mesterért.

– Tankot nem vállalunk! – mondta a mester már jó előre. Aztán, ahogy odaért a járműhöz, nagyot nevetett.

– Tudod-e, mi ez? – kérdezte. A kutya csak ingatta a fejét. Egyedül abban volt biztos, hogy nem sportautó.

– Ez egy traktor – magyarázta Imbusz mester. – A földeken használják a gazdák, ennek a segítségével művelik meg a talajt. Na meg vontatni is remekül lehet vele, ha valaki kátyúba ragadt…

Pudlimász alaposan végigmustrálta a traktort, felkapaszkodott az ülésére, ugrált a hatalmas gumikerekein.

Gazdája, egy bajszos, szemüveges bácsi elmagyarázta neki, hova lehet erősíteni rajta az ekét, a tárcsát és egyéb eszközöket, amelyekkel átforgatják a talajt.

Pudlimásznak rendkívül tetszett a dolog, legszívesebben rögtön kipróbálta volna. Ám a városnak ezen a részén, az aszfaltozott utcák és lekövezett udvarok között nemhogy kert, de még park sem volt.

– Imbusz mester, nem lehetne a hátsó udvart kertté átalakítani? – kérdezett rá egyenesen Pudlimász. – Akkor nekem is lehetne földmegművelő gépjárművem. Erről a mester hallani sem akart.

– Mit gondolsz, hol parkolnának akkor a járművek? Nem is beszélve arról, hogy egy kertet folyamatosan gondozni kell, locsolni, füvet vágni, ásni erre nekem nincsen időm – szögezte le.

– Ha csak ezen múlik, én mindent megcsinálok! – próbálkozott tovább a kutya. – És különben is, azt mondtad, hogy végre értelmesebb dolgokkal is tölthetném a szabadidőmet, mint a szomszéd macska jellemfejlesztése, illetve a város levegője is javulna a nagyobb zöld területtől.

Imbusz mester végül engedett az érveknek, azzal a feltétellel, hogy Pudlimász teljes egészében felelős a kertért, és minden munkát egyedül csinál. Ha a kertet elhanyagolja, azon nyomban fel lesz számolva.

Kijelöltek az épület mögött egy tíz kutyányi területet, és felszedték róla a burkolatot. Ezután Pudlimász felpattant a triciklijére és elhajtott a Gazdaboltba.

A Gazdabolt a város legszélén épült, közvetlenül az országút mellett. Pudlimász álmélkodva járta végig a helységeket: az elsőben virágmagok voltak, a másikban a kerti szerszámok, a harmadikban a virágföldek és az udvaron pedig facsemeték, cserepes virágok sorakoztak. Az eladó udvariasan megkérdezte, hogy miben segíthet.

– Nahát – csodálkozott az eladó, mikor tudomást szerzett Pudlimász kertjéről –, ide többnyire azért jönnek a vásárlók, hogy a kutyák ellen kérjenek kerítést, riasztónövényt, sprayt, nehogy azok tönkretegyék a kertjüket.

– A mi esetünkben ez éppen fordítva van – büszkélkedett Pudlimász. – Enyém a kert, és Imbusz mestert pedig a leghelyesebb távol tartanom, nehogy visszaigényelje a területet. Meg kell győznöm, hogy hasznos a gazdálkodás, ehhez pedig a következőkre lesz szükségem: eper, tulipán, delfin alakú vízköpő, kukorica, répa- sorolta.

May Szilvia: Nyáron nyaralunk, télen telelünk

– Egy pillanat – szólt közbe az eladó. – Most ősz eleje van, az epret késő ilyenkor ültetni, majd tavasszal kell palántázni. A delfin alakú vízköpőt leszámítva a többi is csak tavasszal kerüljön a földbe, mert most már semmi sem fog kikelni belőlük.

– Óóóóó… – konyult le a kutya füle. Akkor legalább adjon egy buxust. Azt lehet most?

– Természetesen – mondta az eladó –, a bokrokat, fákat a legjobb ősszel elültetni. Pudlimász megkönnyebbült. Úgy vélekedett, hogy egy igényes kutyakertből nem hiányozhat ez a bokor, amelyik a legnépszerűbb nyilvános vécé kutyakörökben.

– Ha javasolhatom, akkor most érdemes füvesíteni – mondta az eladó –, így van ideje megerősödnie a fűnek a hideg beállta előtt. És vigyen komposztot is, hogy a növényeknek tavasszal legyen elegendő tápanyaguk.

Pudlimász alaposan telepakolta a tricikli ládáját – a bukszus és a föld mellé került egy tujabokor hátvakarás céljából, két cserép krizantém, csigacsapda, vakondűző, metszőolló, hőmérő, locsolócső, és sok egyéb hasznos dolog. Otthon nekilátott a szerelésnek: fúrt, faragott, szögelt és csavarozott. A tárcsákat, lapokat, kerekeket Imbusz mester roncsautóiból szerelte ki, és a következő szerszámokat készítette belőlük: fűkasza fűvágásra, fűfésű a gyep kisimítására, szivattyús locsolóberendezés a krizantémok locsolására, ágaprító azért, ha egyszer túl nagyra nőne a bukszus, eke földforgatásra és gödörvájó berendezés a tuja és a bukszus elültetéséhez.

Pudlimász, miután megmunkálta a földet a tricikli hátuljához erősített szerszámaival, elvetette a fűmagot.

Minden nap gondosan locsolgatta, és lelkesen ellenőrizte, hogy megjelentek-e már a kis zöld szálacskák. Eltelt három hét, és a kutya legnagyobb örömére kezdett kizöldülni a földterület. A krizantémok virágoztak, a tuja ágai kellemesen dörzsölték Pudlimász hátát, a fű növekedett, a bukszus büszkén illatozott – Pudlimász boldog volt, és dicsekedve mutatta Imbusz mesternek a művét.

Hamarosan folytatjuk…

További mesékért KLIKK IDE

Gyere és jász velünk értékes ajándékokért! Töltsd fel képedet és nyerj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top