Mesedoboz gyűjtőoldal 2.0

11 tipp: így védd magad közösségben a vírusoktól

"Tedd a kezed a szád elé, ha tüsszentesz!" Te is mindig megfogadod ezt a jól ismert intelmet? Nos, akkor rossz hírünk van.

Túl vagyunk az első fagyos éjszakákon, előkerültek a télikabátok, a finom teák. Nincs mit tenni, visszavonhatatlanul közeleg a tél. És sajnos egyre több ember tüsszög, köhög a környezetünkben. Nyilván a többség nem engedheti meg magának, hogy a vírusokkal, megfázással terhelt őszi-téli időszakban bekuckózzon a finom meleg lakásba és ki se dugja az orrát húsvétig. Sokkal életszerűbb és érdemesebb inkább néhány könnyen megoldható óvintézkedést tenni annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a kórokozóktól. Íme 11 tipp, hogy betegség nélkül átvészeld a hideg évszakokat:

1. Moss kezet sűrűn

Amikor beérsz a munkahelyedre és amikor hazaérkezel, akkor is az első dolgod legyen a kézmosás, hogy az útközben, tömegközlekedési eszközökön felszedett kórokozóktól megszabadulj. Itt egy hasznos kis összegzés a helyes kézmosásról.

2. Tuningold folyamatosan az immunrendszeredet

Minden nap fogyassz friss gyümölcsöt, zöldséget, igyál elegendő folyadékot, és gondoskodj a szervezeted megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátásásról – akár táplálékkiegészítők segítségével. Az immunrendszered olyan, akár egy pajzs, de ahhoz, hogy megfelelően működjön, folyamatosan karban kell tartani.

3. Tüsszents, akár egy vámpír

Igen, tudjuk, hogy gyerekkorunkban belénk verték, tegyük a kezünket a szánk elé, amikor tüsszentünk. Ez azonban egyáltalán nem a legjobb megoldás, hiszen így a vírusok a tenyerünkön maradnak, amivel könnyedén megfertőzhetünk másokat, vagy visszafertőzhetjük saját magunkat. Ezt elkerülendő javasolják a szakemberek az úgynevezett vámpírtüsszentést, amikor nem a tenyerünkbe, hanem a könyökhajlatunkba tüsszentünk. Szintén jó módszer, ha zsebkendőbe tüsszentünk, és azt egyszeri használat után el is dobjuk, majd lehetőleg újra kezet is mosunk.

11 tipp: így védd magad közösségben a vírusoktól

4. Ne tapogasd az orrod, a szemed

Az ok ismét csak a tenyerünkre tapadó kórokozók sokasága, amelyek a kezünkről a szánkon, a szemünkön és az orrunk nyálkahártyáján könnyedén a szervezetünkbe jutnak.

5. Vigyázz a közös (evő)eszközökkel

Ha a munkahelyeden közös evőeszközöket, bögréket használtok, ügyelj a szokásosnál is jobban arra, hogy használat után rögtön, alaposan mosogass el magad után. Ügyelj arra is, hogy rendszeresen fertőtlenítsd a billentyűzetedet és az egeredet, ezek az eszközök ugyanis az iroda igazi kórokozó-tanyái.

6. Öltözz okosan

Nem lehet elégszer elmondani a réteges öltözködés fontosságát: a megfázás többnyire akkor történik, amikor fűtött helységből megizzadva kimegyünk a hidegbe. Mindig legyen nálad olyan ruhadarab, amit magadra tudsz venni, ha kimész a hidegbe, illetve le tudsz venni magadról a meleg irodában.

7. Szellőztess rendszeresen

Ha több ember dolgozik egy légtérben akkor különösen fontos a rendszeres levegőcsere. Igen, tudjuk, hogy télen hideg van odakinn, de arra pár percre, amíg nyitva van az ablak, teríts magadra valamit. Hidd el, még mindig jobban jársz így, mintha az áporodott, elhasznált levegőben folyamatosan kiteszed magad a kórokozók offenzívájának.

8. Mozogj, mozogj, mozogj

Minél többet vagy a friss levegőn és minél többet mozogsz, annál jobb esélyekkel indulsz az őszi vírusok elleni harcban.

9. Oltasd be magad

Ha biztosra akarsz menni, rögtön az influenzaszezon kezdetén oltasd be magad. Ez különösen ajánlott, ha idős ember, krónikus beteg vagy kismama környezetében élsz.

10. Ha úgy érzed, beteg vagy, ne hezitálj, menj orvoshoz

Tudjuk, hogy mi, magyarok nem vagyunk éppen az orvoshoz járás bajnokai, sokan még mindig a “csak ha visznek” -elv rendíthetetlen hívei. Pedig ez egyáltalán nem jó taktika, könnyen lehet még nagyobb bajok forrása. Ha úgy érzed, valami bujkál benned, kezdesz beteg lenni, ne tétovázz és ne próbáld a legutóbbi betegséged óta elspájzolt gyógyszerekkel, autodidakta módon kúrálgatni magad. Hagyjuk a szakértelmet inkább a profikra: ha beteg vagy, menj orvoshoz, és engedd, hogy segítsen.

11. Ne menj betegen dolgozni

Ha már megtörtént a baj, adj időt magadnak a gyógyulásra: maradj otthon és feküdd ki a kórságot. Senkinek nem használsz azzal, ha félholtan is bevánszorogsz a munkahelyedre. Ezzel nehezíted a saját gyógyulásodat, és a kollégáid esélyét is arra, hogy egészségesen vészeljék át a téli időszakot.

Olvass mesét gyermekednek és játsszatok közösen memóriajátékot! Töltsd le ipad appunkat! A mesedoboz app december 6-tól androidon is elérhető.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top