Mesedoboz gyűjtőoldal 2.0

10 dolog, ami segíthet, ha hasmenése van a gyereknek

Ha a kisbabádnak vagy a kisgyerekednek hasmenése van, ne ijedj meg, hanem tartsd be ezeket az alapvető szabályokat, és könnyebben túllesztek rajta.

1. A fertőzéses eredetű hasmenés a légúti fertőzések után a második leggyakoribb megbetegedés a világon. Leggyakoribb okai: különböző étkezési és emésztési problémák,vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzések, valamint antibiotikumos kezelés.

2. Szénsavas vagy meleg italt, tejet, koffein vagy alkoholtartalmú innivalót semmiképpen ne adj a gyerekednek, ha hasmenése van, de nehéz, fűszeres ételeket se.

3. Sokszor nincs is szükség hányáscsillapítók adására, melyek ugyan csökkenthetik a hányások számát, de a hasmenések száma viszont növelik.

4. Általában nincs szükség a bélműködést gátló szerek használatára sem csecsemőknél és gyerekeknél, igaz, hogy ezek ugyan lerövidítik a hasmenéses időszakot, viszont súlyos mellékhatásokat okozhatnak a kisgyerekeknél.

5. Szintén nincs szükség antibiotikum kezelésre, sőt, prebiotikumok, homeopátiás szerek és gyógyteák adására sem gyerekeknél.

6. A legfontosabb ilyenkor a folyadékpótlás, mivel a kis gyerekek sokkal gyorsabban ki tudnak száradni, mint a felnőttek.

7. Gyakran, kis adagokban adj ételt és italt a gyereknek.

8. Jó ötlet rehidratáló folyadékkal pótolni az elveszett folyadék mennyiséget, hiszen nemcsak vízvesztés történik hasmenés esetén.

9. Ha még anyatejjel tápláljuk a babát, ezt ne szakítsd meg akkor sem, ha hasmenése van.

10. Ilyenkor fokozottan ügyelj a megfelelő higiéniára, mossatok kezet gyakrabban, és figyelj az ételek megfelelő tárolására is.

+1. A probiotikumok hatásos kiegészítői a hasmenés kezelésének. Enyhíthetik a kellemetlen tüneteket és csökkentik a hasmenés időtartamát.

A kiszáradás jelei:

  • a szomjúság,
  • levertség,
  • száraz nyálkahártyák (pl. száraz nyelv),
  • csökkenő vizeletmennyiség,
  • szapora szívműködés,
  • beesett szemek és kutacsok,
  • a bőr rugalmasságának csökkenése
Ha nem tudjátok pótolni az elveszített folyadékot, azonnal vigyétek orvoshoz a gyereket!

Olvass mesét gyermekednek és játsszatok közösen memóriajátékot! Töltsd le ipad appunkat! A mesedoboz app december 6-tól androidon is elérhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top