Élet mellrákkal

Így beszélj a lányoddal a mellrákról, hogy komolyan vegye a megelőzést

Az emlő rákos megbetegedése többnyire a 45 év feletti nőknél jelentkezik, ám kis százalékban ugyan, de a fiatal lányok körében is előfordulhat. Íme, néhány tanács, amivel talán te is meggyőzheted tini lányodat, hogy ne féljen orvoshoz fordulni, ha "gyanús" csomót talál a mellében.

Önvizsgálat

Ma már számos helyen, például interneten, orvosi rendelőkben fellelhető olyan tájékoztató kiadvány, amely bemutatja, hogyan kell elvégezni a mell önvizsgálatát. Célszerű olyat választani, ahol ábrák is segítik a megértést. Nézzétek meg a lányoddal közösen, és beszéljétek át, hogy ciklusának melyik szakaszában milyen módon ajánlatos elvégeznie. Érdemes felhívni a figyelmét, hogy míg a fájdalmas csomók többnyire egyéb, kevésbé veszélyes vagy teljesen veszélytelen tünetegyüttesek, épp a fájdalommentes csomók adhatnak okot aggodalomra.

Így beszélj a lányoddal a mellrákról, hogy komolyan vegye a megelőzést

Gátlás, szorongás, félelem

A fiatal lányoknál könnyen egyfajta szégyenérzettel társulhat már maga a feltételezés is, hogy mellével valami probléma lehet. Ne csodálkozz, ha lányod vonakodik kivizsgáltatni magát, mert attól fél, hogy mondjuk egy ismerőse, osztálytársa, barátnője meglátja a nőgyógyászati váróban vagy az ultrahangnál várakozni. Magyarázd el neki, hogy orvoshoz járni természetes dolog, előbb-utóbb szinte minden nő életében eljön a pillanat, hogy felkeres egy nőgyógyászt, ha máskor nem, hát várandósság idején. Legyen büszke rá, hogy felelősen gondolkodik, törődik a testével és az egészségével. Ugyanilyen riasztó lehet számára, hogy az orvos vagy a szonográfus látja fedetlen kebleit. Hozd fel te magad a témát és beszéljétek át, milyen érzései, félelmei vannak ezzel és úgy általában vizsgálattal kapcsolatban. Ne felejtsd el biztosítani róla, hogy a szűrést kellemetlennek érezheti ugyan, de szinte teljesen fájdalommentes.

Rutintalanság

Néha magunk is frusztrálva érezzük magunkat az A, B, C és D épületek, emeletek és folyosók útvesztőjében. Számunkra csak bosszantó, amikor egy-egy egészségügyi intézményben egyik helyről a másikra irányítanak. Egy tapasztalatlan tini még fokozottabban éli meg az elveszettség, magára hagyatottság érzését. Kísérd el a vizsgálatra. Amennyiben ezt nem szeretné, lehetőleg olyan intézményt válassz, ahol te magad jártál már korábban, és előzetesen magyarázd el neki, mit hol talál meg az épületen belül.

Minden nő retteg attól, hogy mi történik, ha kiderül, hogy emlőrákja van. A tinik esetében azonban ehhez rengeteg egyéb, tapasztalatlanságból, a személyiség kiforratlanságából fakadó félelem is társul. Nagyon fontos, hogy a betegségen túl személyes félelmeiről is beszélj a lányoddal, mert ha ezeket sikerül eloszlatnod, jó eséllyel sikerül rávenned arra, hogy törődjön melle egészségével.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top