Élet mellrákkal

Amire nem gondolnak – emlőrák férfiaknál

A mellrákot tipikusan női betegségnek hiszik a legtöbben, ezért aztán azok a férfiak, akiknél kialakul egy ilyen daganat, nem is gondolnak rá, hogy esetleg emlőrákban szenvednek, arra pedig végképp nem, hogy részt vegyenek egy szűrővizsgálaton. Ezért náluk rendszerint már előrehaladott állapotban kezdődik meg a kezelés, és így a túlélési esélyeik is jóval rosszabbak. Ne csak magunkra, hanem a párunkra is ügyeljünk tehát, és figyeljünk rá, nem tapasztalhatók-e nála a mellrák kialakulásának jelei.

Közel egyforma tünetek a két nemnél

A férfi mellrák tünetei nagyon hasonlóak a nőkben kialakuló emlődaganatéhoz: eleinte csak apróbb duzzanatok tapinthatók a mellben, a mellbimbó befelé fordul, kipirosodik, hámlani kezd, a mell bőrén kis gödröcskék jelennek meg, és ráncossá válik. Előfordul a mellbimbó váladékozása is, áttételes stádiumban pedig mell- és csontfájdalom jelentkezik, valamint látványosan megduzzadnak a nyirokcsomók.

Amire nem gondolnák – emlőrák férfiaknál

Ezek a tünetek jóval ritkábban jelentkeznek férfiaknál, mivel maga a mellrák is csak nagyon kis százalékban érinti őket, épen ezért a legtöbb férfibeteg nem is tulajdonít nekik komolyabb jelentőséget: meg sem fordul a fejükben, hogy orvoshoz forduljanak és elvégeztessenek egy mellrákszűrést, hiszen a mellrák lehetősége az általános közfelfogás szerint csak a nőket érinti. A férfi betegeknél ezért leggyakrabban már csak előrehaladott stádiumban kezdődik el a kezelés, és mivel a férfi mellrák rendszerint gyorsabb és agresszívabb lefolyású, és könnyebben képez áttétet, mint a nőknél, a férfi betegek túlélési esélyei rosszabbak.

Időben kell észrevenni!

Az eredményes kezeléshez a legfontosabb a férfiak esetében is az, hogy időben felismerjék a mellrákot, ehhez pedig azt kell tudatosítani mind a férfiakban, mind a velük élő nőkben, akik számára a férfi egészsége fontos, hogy a mellrák nem kizárólag női betegség. Nem várható el természetesen (és közel sem annyira indokolt), hogy a férfiak is olyan rendszeresen járjanak mellrákszűrésre mint a nők, hiszen az ilyen típusú daganatos betegségek mindössze 1 százaléka érint férfiakat. Ugyanakkor időről időre az erősebb nemnél is fontos, hogy legalább otthon áttapintsa a melleit és megvizsgálja, nincsenek-e benne gyanús csomók, fájdalommentes duzzanatok. Különösen akkor javasolt ez, ha egy vagy több, a mellrákra hajlamosító rizikófaktor jelen van a páciens életében.

Mitől alakulhat ki?

Akárcsak a nőknél, a férfiaknál is az öregedés az egyik legjellemzőbb kockázati tényezője a mellrák kialakulásának: míg a nőknél az 50-es és 60-as korosztály a legveszélyeztetettebb, addig a férfiaknál a 60-70 körül alakul kis leggyakrabban ez a betegség. Ezen kívül nagyobb az esélye a mellrákra annak, akinek a családjában, akár nő, akár férfi rokonnál már diagnosztizáltak ilyen típusú daganatos elváltozást.

Amire nem gondolnák – emlőrák férfiaknál

A magas ösztrogénszint szintén kiváltója lehet a betegségnek, bár a férfiaknál ennek a hormonnak alacsony a koncentrációja, de például elhízás vagy más betegségek kezelése közben például a prosztatarák gyógyításakor alkalmazott mesterséges ösztrogén miatt megnőhet a hormon szintje a szervezetben. Kifejezetten veszélyben vannak ezért például a nemi átváltoztató folyamaton átesett férfiak, akik nővé alakulásuk során nagy dózisú ösztrogénkezelést kaptak.

A rizikófaktorok között szerepel a fentieken kívül az alkoholfogyasztás és a különféle foglalkozási ártalmak: például a magas hőmérsékletű munkahelyen dolgozó férfiak körében duplája a mellrák kialakulásának veszélye. Ilyen munkahelyek például a kohók, hengerművek, gépkocsigyártó üzemek. A kozmetikai iparban használatos vegyszerekkel gyakran érintkező férfiaknál is kiemelten ajánlott, hogy rendszeresen végezzenek el otthon magukon tapintásos vizsgálatot, és ha a fent leírt tüneteket tapasztalják, haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top