Élet mellrákkal

Amit az emlőrákról tudni kell – alapismeretek betegeknek, családtagoknak

Az emlőrák a nőknél leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés világszerte. Magyarországon minden harmadik rákbeteg nő emlődaganatban szenved: évente 5400-5600 új megbetegedést regisztrálnak, a kezelés alatt álló nők száma pedig jelenleg is több tízezer. Szerencsére ez a betegség korai stádiumában is felismerhető és ezzel jelentősen megnő annak esélye, hogy teljes mértékben meggyógyuljon a páciens.

Az emlődaganat leginkább az 50-es, 60-as korosztályt veszélyezteti, de a 40 év alatti nők körében is számos alkalommal diagnosztizálják a tumort. Ritkán, de előfordul az ennél is fiatalabb hölgyeknél, sőt – és ez egyáltalán nem közismert tény – még a férfiaknál is kialakulhat, igaz ezek az esetek mindössze egy százalékát teszik ki az összes megbetegedésnek.

Amit az emlőrákról tudni kell – alapismeretek betegeknek, családtagoknak

Jó- és rosszindulatú duzzanatok

A nők többségénél az életük folyamán megjelennek időről időre különféle duzzanatok és csomók (ciszták, mirigytágulatok, tömörülések és hegek) a mellben, ezek döntő többsége – mintegy 80 százalékuk – nem kóros elváltozás, ám arról csak megfelelő szűrővizsgálatokkal bizonyosodhat meg a páciens, hogy az ő esetében jóindulatú daganatról van-e szó vagy emlőrákról. A jóindulatú tumorok nem növekednek korlátlanul, nem törnek be az érrendszerbe és nem képeznek áttéteket, és jól körülhatárolhatók a legtöbb esetben. Ezeknél az eseteknél is szükség lehet azonban a tumor eltávolítására, hogy a további szövődményeket megelőzzék – erről a kezelőorvos a szövettani eredmények ismeretében hoz döntést.

Ezzel szemben a rosszindulatú daganatok megváltozott működésű sejtjei a szervezet keringési rendszerén elterjednek, és korlátok nélkül növekednek. A kóros elváltozás leggyakrabban a tejcsatornák (az emlőmirigyek kivezető járatai) hámrétegéből indulnak ki, kisebbik részük pedig magukban az emlőmirigyekben fejlődik. Korai formájukban ezek fájdalommentesek, és még nem kerülnek kapcsolatba az érrendszerrel – gyógyításuk ezért ebben a stádiumban a leghatékonyabb. Mivel különösebb fájdalmakat nem okoznak, ezért nagyon fontos, hogy a nők rendszeresen végezzenek otthon is tapintásos mellvizsgálatot magukon, és 20 éves kor felett legalább 3 évente, 40 után pedig évente vizsgáltassák meg magukat szakorvossal is.

Figyelmeztető jelek

Nagyon fontos, hogy abban esetben mindenképpen menjünk el egy orvosi vizsgálatra, ha az alábbi jeleket tapasztaljuk. Ezek nem törvényszerűen utalnak rosszindulatú daganatra, de jelzik, hogy valami megváltozott a mell működésében, és ennek a lehető leghamarabb utána kell járni!

Amit az emlőrákról tudni kell – alapismeretek betegeknek, családtagoknak

• az emlő alakja torzul, zsugorodik,
• a bimbó vagy az emlő bőre behúzottá válik,
• az emlő bőrén olyan seb jelenik meg, amelynek nem tudja az okát, s nem gyógyul,
• az emlő véresen váladékozik
• az emlőbimbó ekcémásan kipirosodik, duzzadttá válik, viszket,
• a hóna alatt nagyobb vagy több kisebb csomó tapintható.

Kik a veszélyeztettetek?

Különösen fontos, hogy azok a nők ne hanyagolják el a rendszeres emlőszűréseket és otthoni önvizsgálatot, akik az alábbi csoportba tartoznak. Az ő esetükben magasabb a daganat kialakulásának esélye, de időben felismerve a betegséget nagyon jó eséllyel gyógyíthatók.

• A családban már előfordult emlőrák
• Magasabb életkor
• A szervezetet érő rákkeltő behatások
• Gyermektelen, illetve még nem szült nők, vagy az első szülés 30 éven felüli életkorban történt
• Egészségtelen életvitel – elhízás, alkoholizmus, mozgásszegény életmód

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top