Mindennapok

“Túlélte, de egy életre elment a kedve a dizájnerdrogoktól”

Minden hétvégén együtt lógtunk, nem mondom, hogy fergeteges buliarcok voltunk, de szerettünk kimozdulni, kicsit kiengedni a gőzt, egy-két vodka-narancs, aztán ki-ki haza. Ma már...

Aztán egy este az egyik haverunk jött oda hozzánk, nagyon ajánlgatott valami cuccot, hogy az tuti, majd meglátjuk, mennyivel tovább bírjuk majd, és ha igazi bulit akarunk, majd csak figyeljünk! Én nagyon paráztam, annyi mindent láttam már a neten, de a barátnőm nem volt ilyen ijedős, elfogadta az anyagot. Nem is értette, mi a bajom, szerinte mindenki ezt csinálja, csak egy kis lazulás, és legalább nem alszunk be, mint az italtól. Én hajthatatlan voltam, de ő is. És onnantól nem volt megállj… Janka már csak ezt akarta. Azt a pillanatot átélni, újra és újra. Felpörget, stimulál, féktelenné tesz, kikapcsol, más dimenzióba repít. Rád tör a szeretethullám, és legszívesebben az egész világot a kebledre ölelnéd – érzések, pillanatok, amikről mindig mesélt. Én persze hiába mondtam, aggodalmaskodtam, a végén már magam is kezdtem elhinni, hogy egy begyöpösödött hülye vagyok, aki képtelen igazán jól érezni magát. De akkor is folyton bennem mocorgott a kisördög; mi van, ha épp most kap egy olyan cuccot, ami majd beüt. Mert hallottam sztorikat öntudatlan állapotban történt megerőszakolásról, eszement, életveszélyes hallucinációkról, és persze halálos tragédiák soráról. Az egész épp olyan, mint az orosz rulett. Senki sem tudja, melyik szer kire miként fog hatni.

Nem hiszi, míg maga nem éli át

Janka végül saját maga tapasztalta meg a lidércnyomást. Egyik vasárnap egy idegen számról hívott, teljesen sokkos állapotban. Kiderült: olyan állapotba került, hogy lényegében semmit sem tudott magáról. Azt sem, hogy jutott haza. Csak azt, hogy mindenét ellopták, testét pedig megmagyarázhatatlan sérülések borították. Mondhatom, hogy még így is szerencséje volt. Mert túlélte, és egy életre elment a kedve a további kísérletezéstől.

A dizájnerdrogoknak az a legnagyobb veszélyük, hogy fogalmunk sincs, mit is kapunk be, szívunk föl éppen. A “klasszikus” szerekről tudjuk, mit várhatunk, kiszámíthatóak. Ezek viszont… van, aki órákon át csak a csempét tapogatja, de van, hogy 2 nap alatt 8 kiló leugrik, a szervezetet annyira széthajtja. Ráadásul míg korábban egy viszonylag szűk kör használta ezeket, ma már ugrásszerűen nő a szerhasználat. Egyébként, főleg az újak esetében, tökéletesen téves a “kábító” vagy “bódító” jelző, ugyanis ezek az anyagok éppen hogy felpörgetnek, stimulálnak. Ezzel fizikális és pszichés kockázatot is vállalnak a fiatalok, ráadásul ma már mind többen gyerekfejjel; nem ritka a 12-13 éves drogos.

Mesterek a laborban

Az éjszakai élethez tartozó úgynevezett dizájnerdrogok egyedi vegyületek, amelyeket kifejezetten azért állítanak elő, hogy – még – mint legális anyagok kerüljenek forgalomba. A “még” azért hangsúlyos, mert a készítők éppen arra játszanak, hogy olyan anyagokat állítsanak elő, amelyek hatásukban a már betiltott drogokat idézik, viszont a molekulamódosításoknak köszönhetően új vegyület jön létre, ami így már legálisan értékesíthető. Növényvédő szerek, oldószerek, aromákkal kezelt illatosító, füstölő vagy fürdősó – az új drogok alapjaiban alakították át a szokásokat és kontrollálhatatlanná tették a téma kezelését. Például mára megszűnt a díler fogalma, hiszen a fogyasztók az interneten vásárolnak, a drogokat nem amatőr vegyészek, hanem magasan kvalifikált szakemberek állítják elő. Igazi verseny sincsen, hiszen a hatóságok lépéshátránya folyamatos: abban a pillanatban, hogy egy szer felkerül a tiltólistára, azonnal megjelenik egy másik, hatásában hasonló, kémiailag ugyanabba a családba tartozó szer, ami már nem szerepel semmilyen listán. Ráadásul a fogyasztó is könnyű helyzetben van, hiszen az interneten úgy rendelheti meg ezeket, akár a dupla sajtos pizzát.

Öröm, boldogság – ami fogva tart

“Az egyik legújabb ilyen szer a biofű, aminek a neve azt sugallná, hogy egy természetes és kevésbé ártalmas drogról van szó, valójában azonban egy színtiszta szintetikus anyag, amiről többnyire senki sem tudja, mi is van benne pontosan, ráadásul nagyon olcsó és könnyen beszerezhető is. De persze ez is csak egy az új szintetikus szerek tárházából. Némelyik szer alattomosnak is mondható. A közismert Gina például kis mennyiségben kifejezetten vágyfokozó, felerősíti a szexuális vágyat és fokozza az érintésekre mutatott testi érzékenységet, csakhogy ahogy a dózis emelkedik, egy pillanat alatt átcsaphat a hatása, és kiütheti a fogyasztót, aki onnantól, esetenként úgy tűnhet, szabad akaratából, szinte bármire használható” – mondja Kapitány-Fövény Máté, a Nyírő Gyula Kórház OPAI drogambulanciájának pszichológusa. “Külön veszélyforrást jelent, hogy e drogfogyasztók pszichotikus állapotba kerülhetnek, legtöbbször azonban egy átmeneti önfeledtséget és adott esetben eufóriát okozó pszichés hatás a jellemző, illetve némelyik új szintetikus drog esetében hallucinációk is jelentkezhetnek. Ezek a drogok fizikai és pszichés függőségi tüneteket egyaránt előidézhetnek, számos dizájner drog igen addiktív. A használók olyan élményt kaphatnak, amit a való, “józan” életben akár soha, vagy ritkán. A folyamat és a függőség kialakulása persze személyiségfüggő is, és minél kevésbé érik pozitív hatások az illetőt a hétköznapi életben, annál könnyebben alakul ki a sóvárgás, a hiány, ha éppen nem használják az adott szert” – folytatja a szakember, aki szerint viszont a kezdetben jutalmazó hatású szerhasználat idővel visszaüt. Ugyanis a szer annyira leépít, hogy a fogyasztó nélküle nem képes a megszokott, normális életre. Vagyis egy idő elteltével a szerhasználat célja már nem is a vágyott állapot elérése lesz, hanem a negatív érzések és kínzó testi szenzációk elkerülése. A “normális” lét nem megy többé a drog nélkül.

Minél kevésbé érik pozitív hatások az illetőt a hétköznapi életben, annál könnyebben alakul ki a sóvárgás. Viszont a szer annyira leépít, hogy már ahhoz kell, hogy a fogyasztó a megszokott, normális életét élhesse. Általános a paranoia, a hallucináció, a betegek időnként agresszívak, van, aki a skizofrénia tüneteit produkálja, és a tünetek nagyon gyorsan alakulnak ki. A katinonok, így a tiltólistára került KATI után “hódító” MDPV fogyasztása például jellemzően gyors leépülési folyamattal jár együtt. A legborzasztóbb szer a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb százalékban okoz pszichés mellékhatásokat.

A testet és a lelket is pusztítja

A dizájnerdrogok miatt kórházba szállított betegek körében jellemző a szívritmuszavar, magas vérnyomás, előfordulhat láz, szívbelhártya-gyulladás, tüdőtályog. Ilyenkor sürgős, sokszor életmentő beavatkozásra lehet szükség. Hosszú távú drogfogyasztás esetén depresszióról, izomgyengeségről, fejfájásról és vesepanaszokról számoltak be a páciensek. A dizájnerdrogok is tudatmódosító szerek, ám a hatásuk jóval intenzívebb és kiszámíthatatlanabb. A fogyasztó elveszíti a kapcsolatát a valósággal, hallucinációi és irreális félelmei támadnak, miközben súlyosan károsodhat a központi idegrendszere. A szerek hatása ugyanis sokaknál pszichózist vált ki. Az igazi veszélyük azonban abban rejlik, hogy “ezek a szerek megváltoztatnak”. Lehet, hogy ez a változás kimerül egy többórás pörgésben, de végződhet agyvérzéssel is, vagy az illető kiköthet a pszichiátrián… egyszóval nem éri meg, nagyon nem.

Az ENSZ határozata nyomán 1988. óta június 26-án tartják a Drogellenes Nemzetközi Világnapot. Mindenki tudja, hogy a drog komoly társadalmi probléma, de ha megnézzük a valós számokat, akkor a helyzet sokkal riasztóbb, mint elsőre gondoljuk. Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának statisztikái alapján a 15–64 év közötti droghasználók száma még mindig növekedést mutat. Becslések szerint a világon 230 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket, s ez évente kétszázezer ember halálát okozza. Rengeteg nagy művészt veszítünk el a drogok miatt, említhetjük Kurt Cobaint vagy Amy Winehouse-t. Az európai drogfogyasztók száma 25-30 millió között mozog. Ma Budapesten átlagosan minden második 16 éves fiatal kipróbált már valamilyen illegális szert.

A világnap alkalmából önkéntesek Budapesten három helyen, vidéken pedig két városban fognak felvilágosító füzeteket osztani és aláírást gyűjteni. További információ: www.drogmentes.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top