Lehetőségekkel teletöltve cikkek

10 idézet dr. Vekerdy Tamástól: így nevelj sikeres felnőttet!

Dr. Vekerdy Tamás nagyon régóta mondja el a véleményét, és ad tanácsokat tanácstalan szülőknek. Az ő interjúiból és írásaiból válogattuk ki azokat a mondatokat, amelyek segíthetnek abban, hogyan nevelj sikeres felnőttet a gyerekedből.
Zseniális topmenedzser abból lesz, aki lehetett teljes értékű óvodás sok mozgással, sok játékkal, mindennapos mesével, és lehetett teljes értékű kamasz lustasággal, teljesítményromlással, merengéssel.”
 
 
Sok helyzet van, amiből eredően érzelmileg, anyagilag és egyéb módokon eláraszthatjuk a gyereket, de erre a magatartásra én nem azt mondanám, hogy kényeztetjük, hanem azt, hogy rongáljuk.”
 
 
Klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek közvetlenül felfogják a velük együtt élő, számukra fontos felnőttek beállítódását, érzelmi állapotait, képzetáramlását. Ha tehát ezek nem egyeznek meg a gyakran hangoztatott elvekkel, az nemcsak zavaró, de egyenesen romboló hatású.”
 
 
A jó szülő tud megfelelő módon, vagyis játékban és mesében – mondókában, dögönyözésben, csiklandozásban, simogatásban és puszikban – személyes érzelmet kommunikálni.”
 
 
A teljesítmény kisajtolása a gyerekekből egy totális félreértés.”
 
 
Ha autonóm lényekként, szeretetben, melegségben, kellemesen élünk együtt, akkor reálisan tudom mérlegelni a gyerek kinyilvánított vágyait, és amit helyénvalónak tartok, arra igent mondok, amit viszont túlzásnak, időszerűtlennek, feleslegesnek érzek, vagy egyszerűen nincs rá pénzem, arra nemet.”
 
 
A legfontosabbak a haszontalan dolgok, nem az, hogy »Mosd meg a kezed!«, »Vedd le a cipőd!« »Vedd fel a tréningnadrágod!« »Rakd el a játékot!«. Ez mind hülyeség.”
 
 
A gyereknek az lenne a jó, ha úgy viselkednénk, mint egymást szerető, normális emberek, akik nem akarnak állandóan előnyökhöz jutni a másik által, hanem az egymás iránti érzelmeken alapuló, kellemes és örömteli együttélés lehetséges útjait keresik.”
 
 
A szülői ambíciók nagyon sokat rontanak a gyerekkel való kapcsolaton.”
 
 
Igazából az a jó, ha az iskolába lépő gyerek már elsős kora óta tudja, hogy az iskola az ő dolga. A szülő segít, ha a gyerek kéri erre, de nem faggatja, nem tanultatja otthon, nem ellenőrzi.”
 

Olvass még több tanácsot Vekerdy Tamástól!

Szeretet kontra kényeztetés: mi kell a gyereknek?
Reménytelen kiskamasz – hogyan legyen sikeres felnőtt?
Iskola előtt szükség van a fejlesztésre?

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.