Lehetőségekkel teletöltve cikkek

Számít a mérték – a reggelinél is

A reggeli mint főétkezés (bizony-bizony, nem csak az ebéd és a vacsora az) ugyanolyan joggal érdemli meg, hogy változatos összetételű legyen. Ráadásul ha minél több élelmiszercsoportnak adunk lehetőséget a reggeli étkezésben, a szükséges makro- és mikro-tápanyagokhoz is hozzájutunk. Ez azért is különösen fontos, mert a megfelelő összetételű reggeli kihathat egyéb életmódbeli tényezőkre is, mint például a gyermek aktivitására, hiszen akkor aktív fizikailag és szellemileg, ha elegendő energiája van a tanuláshoz, a sportoláshoz és természetesen a játékhoz.

Makro és mikro csak együtt működik
A makrotápanyagok a szénhidrátokat, fehérjéket és a zsírokat takarják, míg a mikrotápanyagok a vitaminokat és az ásványi anyagokat. Aki tápanyagokban gazdag reggelit fogyaszt, az nagy valószínűséggel a nap során képes ellátni szervezetét a szükséges makro- és mikrotápanyagokkal.

Számít a mérték – a reggelinél is

Mikből áll az egyensúly?
 
A reggeli energiatartalmának kb. 50%-át javasolt szénhidrátból (teljes értékű gabonafélék, reggeliző pelyhek, zöldségek és gyümölcsök) fedezni. A rostokban gazdag teljes értékű gabonák jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre, és hosszabb telítettségérzetet is adnak. Fontos tudni, hogy az agy táplálékául elsődlegesen a glükóz (a vérben keringő cukor) szolgál – a megfelelő glükózellátottsághoz és így az agyműködéshez pedig elengedhetetlenül fontos, hogy szénhidrátokkal is ellássuk a szervezetünket, már a nap kezdetén is.
A reggelinek nem csupán energia- és makrotápanyag-bevitelünk 20%-át kell biztosítania, de a megfelelő ásványianyag- és vitaminellátottsághoz is hozzá kell járulnia. A vitaminok és ásványi anyagok energiát nem szolgáltatnak, ám elengedhetetlen elemei szervezetünk megfelelő energiaforgalmának és számos, egyéb alapvető folyamatának. A zöldségek és gyümölcsök színe és illata – élelmirost-tartalmuk mellett – a bennük található biológiailag aktív anyagok jelenlétéről is árulkodik. Ezek egymást szépen kiegészítve igen kedvező hatással bírnak a betegségek megelőzése és egészségünk megtartása érdekében. Figyeljünk rá, hogy minél több színben pompázzon tányérunk, mert annál többet tehetünk egészségünkért.
És persze ne feledkezzünk el a teljes értékű fehérjékről se. Ide tartozik a reggelire gyakran és szívesen fogyasztott tej és az egyéb tejtermékek is. Előnyös fehérjetartalmán kívül jól hasznosuló kalciumforrásnak is számít, így kiemelten ajánlott fogyasztani reggelink részeként. És ha már a tejnél tartunk, ne feledkezzünk el nagyszerű kiegészítőjéről, a kakaóról sem. A NESQUIK kakaó italpor* például vasat is tartalmaz, amely elősegíti a gyermekek kognitív (szellemi) képességének fejlődését, többek között támogatja a gondolkodást, a memóriát és a koncentrációt is, a D-vitamin pedig hozzájárul a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. Természetesen tartsuk észben: a változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az aktív életmód nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához.

*1 adag kakaós ital elkészítése: 200 ml zsírszegény tej és 3 teáskanál NESQUIK kakaó italpor

Fedezd fel gyermeked kreativitását, és játssz velünk nagyszerű Nesquik ajándékokért

 

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top