Lehetőségekkel teletöltve cikkek

Érdemes megjegyezni – hogyan fejlesztheted gyermeked memóriáját?

Sok gyermeknek okoz tanulási nehézséget az iskolában, hogy a látottak és hallottak nem rögzülnek megfelelően a fejükben. Pedig a memóriát egészen könnyű fejleszteni, különösen fiatal korban. Ehhez adunk most nektek néhány klassz tippet.

Hogyan segíts hatékonyan gyermekednek?
Mindenekelőtt játékos formában kell közelítened a problémához, nem szabad, hogy a gyerkőcöd egy pillanatig is nyűgnek érezze az adott feladatot. Az pedig, hogy a feladat micsoda, majd a helyzetből adódik – látni is fogod a példákból, hogy tulajdonképpen a legtöbb dolog alkalmas a memóriafejlesztésre.

Érdemes megjegyezni - hogyan fejlesztheted gyermeked memóriáját?

Jöttem, láttam, megjegyeztem
Utazzatok tömegközlekedéssel, majd miután hazaértetek, beszélgessetek az útközben látottakról. Lehetőleg ne a legegyszerűbb kérdéseket tedd fel neki, hanem kicsit menj bele a részletekbe. Például ne azt kérdezd meg tőle, hogy milyen színű volt a busz, amivel utaztatok, hanem inkább azt, hogy hány néni utazott a buszon. Vagy milyen feliratú bevásárlószatyor volt a mellettetek álló kezében. És így tovább.

Szólánc
Találj ki egy 6-8 szóból álló szóláncot, olvasd fel hangosan, és kérd meg gyermeked, hogy ismételje el őket szépen sorban. A szavak lehetnek vicces nevek, állatok, vagy akár a szobában található tárgyak is. A lényeg az ismétlésen van – ha sokat téveszt, használj rövidebb szóláncot, ha viszont remekel, akkor jöhet a hosszabb.

Fotózz a szemeddel
Válasszatok ki egy utcarészletet séta közben, figyeljétek meg részletesen, majd ha hazaértetek, versenyezzetek, hogy melyikőtök tud többet lerajzolni a látottakból. Ha fotót is készítetek az utcarészletről, az még jobb, hiszen utána le tudjátok ellenőrizni, ki mennyire emlékezett jól.

Érdemes megjegyezni - hogyan fejlesztheted gyermeked memóriáját?

Mintakövetés
Rajzolj egy egyszerű mintát egy papírra, és kérd meg a gyerkőcöd, hogy folytassa! Ha ez megy, akkor változtass a mintán, ő pedig mondja meg, hogy mi változott!

Az ötleteket még hosszasan folytathatnánk, de szerencsére ma már rengeteg memóriafejlesztő kiadvány és alkalmazás érhető el az itt felsoroltakon túl is – például a NESQUIK Studios oldalán is találtok jó néhányat a Facebookon. Indulhat a játékos tanulás!

Fedezd fel gyermeked kreativitását, és játssz velünk nagyszerű Nesquik ajándékokért

 

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top