Életmód

A siker is tanulható

Kinek mi a siker? A sikeres emberek megkülönböztethetõ magatartási mintákkal rendelkeznek. E minták döntõ része a kisgyermekkori fejlõdés során a családban alakult ki. Felnõttkori újratanulásuk ezért nem könnyû, de lehetséges.

Külső vagy belső hódítás?

Biztos ismersz olyan embert, aki már ránézésre is tekintélyt parancsoló és sikeres. Ő az, aki ha belép, ha megszólal, minden szem rászegeződik, akit mindenkit irigyel. Magabiztos, jó kiállású és talpraesett. Ám ha egymás mellé állítanál két ilyen eredményes embert, egyáltalán nem biztos, hogy különösebben hasonlítanának egymásra. Hogy ki az, akit “jó kiállásúnak” tekintünk, voltaképpen nem olyan egyértelmű. Állítólag ugyanis mindenki sikere másban rejlik.


– Van, aki közvetlenségével hódít – ismertette nézeteit Gaál Péter karrier-tanácsadó és fejvadász –, van, aki gyors észjárásával, praktikus érzékével, de olyan is akad, aki a spontaneitásával vagy egyszerűen azzal, hogy őszinte. Érdekes, de a tapasztalataim szerint semmiképp nem a külső megjelenés az érvényesülés kulcsa.

– Viszont legtöbbször a külsőségek a legfeltűnőbbek, nem?

– De igen. Mégis, szociálpszichológusok váltig állítják: a személyes sikernek nincs köze a természet adta szépséghez. Egyrészt, mert a szépség rendkívül relatív: ami az egyiknek tetszik, nem biztos, hogy a másikat is vonzza. Másrészt, mert az üzleti világban pontos szabályok vannak, hogyan, milyen ruházatban illik megjelenni, és ehhez mindenki egyaránt tartja magát.

– Mégis, sokszor előfordul, hogy a folyosói pletykák szerint egy-egy kolléga szépségét, alakját stb. hozzuk előtérbe, s nem a tudását.

– Persze, bevallom, én is ilyen vagyok – bólogatott mosolyogva Gaál Péter. – Tény, hogy ha valaki sikeresebb nálunk, hajlamosak vagyunk ennek hátterében – talán éppen önvédelemből – olyan okokat keresni, amelyeken, ha akarnánk sem tudnánk változtatni. S külső tulajdonságaink éppen ilyenek. De ilyen a humorérzékünk vagy annak hiánya is. Valójában a személyes siker azért sokkal több dolgon múlik, minthogy valaki szőke-e vagy barna, ontja-e a poénokat vagy sem. Hogy kinek milyen “fegyvertárra” van hozzá szüksége, lényegében saját személyiségjegyei határozzák meg.


Tanulni örökkön örökké

A magyar társadalom erősen férfiközpontú, ezt nap mint nap tapasztalhatod. Ezért tőled, mint nőtől több ügyességet kíván, ha előre akarsz jutni, vagy állást akarsz szerezni. A karriertanácsadó szerint, ha a nők megtanulnák az apró trükköket, nem követnének el tárgyalási hibákat, sokkal eredményesebbek is lehetnének. Tanulni pedig minden sikeres embertől lehet valamit, hiszen a teljesítményekért nekik is meg kellett küzdeniük.








Tisztázd magadban:
• Melyek az általad értelmesnek és értékesnek tartott munka jellemzői, amelyek a személyes életeddel szemben támasztott követelményekkel is szinkronban vannak.
• Meg kell értened, hogy a munkád bizalmas kifejezése a vágyaidnak, az értékeidnek és tehetségednek.
• Még mielőtt belépnél a munkaadód ajtaján, meg kell fogadnod (s ezt meg is kell tartanod), hogy nem adod fel a személyiségedet.
• Készülj fel rá, hogy kemény döntéseket is meg kell majd hoznod, amikor úgy hozza a munkád, hogy saját értékeid, s mások érdekei szembekerülnek egymással. 

– Az oktató könyvek, tanfolyamok vagy az élettapasztalat a kulcs?

– Legszívesebben azt válaszolom, hogy mindegyik. A könyvekben, tananyagokban mindaz a sikert, összpontosítási gyakorlatokat elősegítő tudás pontosan fel van sorolva, amelyet a gyakorlatban használhatunk. Egy ismerősöm igazi „kis nyuszi” volt mindaddig, míg egy karriertréninget el

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top