Életmód

Élettársam vagy házastársam?

Ásó, kapa, nagyharang. De papírral vagy nélküle? Vannak, akik házasságkötés nélkül el sem tudják képzelni jövendõbelijükkel az életet. Mások inkább az együttélést választják. Mindkét kapcsolatformának vannak jó s rossz pontjai.





Figyelem! A témában kérdéseiddel keresd szakértőnket!

• Országbíró Zoltán, válás és más vagyoni perek szakértője » 
Nagyszüleid egy életre mondták ki a boldogító igent. És nem kell szégyellned, ha valószínűleg a szíved mélyén te is erre vágysz. Mégis félsz kimutatni érzelmeidet, és hirdeted: boldog vagy papír és gyűrű nélkül is. Ám ennek az az ára, hogy megalkuszol az együttélés szépségével, és lassacskán lemondasz gyerekkori álmodról, a fehér ruhás esküvőről. Mindenképp igyekezz a párkapcsolatod jó oldalát nézni, de nem árt tisztában lenned a jogi viszonylatokkal és azok hatásaival, ha ezt a társas élethelyzetet választod.

Ki és miért?

Általános nézet, és valljuk be, kicsit előítéletes is, hogy a férfiak a problémamentes szex miatt, a nők inkább érzelmi alapon választják az együttélést. Ha azért mész bele egy papír nélküli kapcsolatba, mert abban reménykedsz, hogy előbb-utóbb oltárhoz vezetnek, inkább ne tedd. Az élettársi kapcsolat semmivel nem kevesebb, mind az érzelmek, mind a jogi megítélés terén. Mégis, sajnos szembe kell nézned a ténnyel: az élettársi kapcsolat esetében – bár 1996 óta már szabályozott, és egyenrangúnak tekintendő a házastársi viszonnyal – bizony a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a közfelfogásban kialakult együttélési fogalom és a jogi viszonylatban tekinthető megítélés kicsit eltér.






Az együttélés gyönyörű élmény lehet két független ember számára, csak legtöbbször az a probléma vele, hogy ennél a típusú kapcsolatnál erősebb és gyakoribb a féltékenykedés és a bizalmatlanság egymás iránt. Talán pont a viszonylagos szabadságtudat miatt bizony gyakrabban előfordulhatnak köztetek veszekedések, ellenségeskedések. Érdekeik kikövetelése érdekében mind a nők, mind a férfiak könnyebben bevetik az „elhagylak, ha nem teszed meg” fegyvert. Az együttélésben ráadásul szinte mindig a férfinak kedveznek az erőviszonyok, te mint nő kiszolgáltatottabb helyzetben vagy. Mivel az érzelmekben is az dirigál, aki kevésbé elkötelezett, az erősebb fél kompromisszumok sorozatát kényszerítheti a másikra, aki tudja: ha ellenkezik, elhagyják. 

Biztos naivitás lenne azt hinned, hogy az élettársi kapcsolat vége nem okoz megrázkódtatást. Egy ilyen válás ugyanúgy tud fájni, mint a bírósági. Ráadásul a szakításnak ugyanúgy anyagi következményei lehetnek, mint a bírósági válásnak.










Amit érdemes elolvasnod:


• Dr. Tóth Gabriella: ÉLETTÁRSAK. Együttélés – papírok nélkül – Infoexpressz Kiadó, 2006

E könyv hiánypótló vállalkozás. Magyarországon is egyre többen élnek élettársi kapcsolatban, így értelemszerűen a téma iránt egyre szélesebb körű érdeklődés mutatkozik.
Ennek ellenére a rá vonatkozó irodalom nagyon csekély számú. A jelenleg hatályos polgári törvénykönyv is – „mostohagyermekként” – csupán két szakaszban érinti az élettársakat.

• Bővebb információ a könyvről » 




Pró és kontra





Hogy jobb vagy rosszabb együttélési forma-e a házasság, mint az élettársi kapcsolat? Maradjunk annyiban, más. A szerint a több ezer nő és férfi szerint, akik másodszorra, harmadszorra (vagy sokadszorra) lépnek frigyre, biztosan jobb. Mert valamiért változtatni kívánnak az életükön.

Az együttélés általában otthont, társat, biztonságot jelent. Sokszor azonban csak rövid időre. Az együttélés ugyanis nem csökkenti a későbbi házasságban felszínre kerülő konfliktusok számát. Sőt, az élettársi kapcsolatból házasságba került nők nagy része kifejezetten boldogtalanabb az esküvő után, mint azok, akik még nem ismerik annyira a férjüket. Statisztikák igazolják: az együttélést követő házasságok korántsem tartósabbak. De ez valószínűleg azért alakul így, mert az együtt élők eleve kevesebbre tartják a házasság intézményét, és megbomlik a megszokott rendszerük.

Mindaddig, amíg az élettársi kapcsolat rendben működik, jóban vagytok, családként éltek együtt, addig nem olyan nagy baj a jogi szabályozás hiányossága vagy nemtudása, hiszen ki szereti, ha a magánéletébe beavatkoznak.






Ugyanannyit ér

1996-ban a parlament elfogadta a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosítását, melynek értelmében élettársnak minősül bármely két ember, akik házasságkötés nélkül, érzelmi és gazdasági közösségben élnek együtt.

• A legfontosabb az, hogy az élettársak a törvény értelmében az együttélésük alatt szerzett vagyont a szerzés arányában birtokolják. Ez is csak annyit jelent azonban, hogy ha a kapcsolat megszűnik, és a felek nem tudnak békésen megegyezni, s bírósághoz fordulnak, akkor a bíróság e szabály alapján fogja felosztani kettejük közt a vagyont.
• Több olyan szabály van, mely szerint bizonyos állami és gazdasági vezetői tisztségeket nem tölthet be az, akinek az élettársa is visel ugyanott valamilyen tisztséget.
• Azután az élettársak hozzátartozónak is minősülnek, s ezért például nem kötelesek egymást feljelenteni, ha bűncselekményt követ el egyikük, de gondolom, benneteket nem ez érdekel.
• Ha valamelyikőtök beteg, akkor a másik otthon maradhat veled egy ideig ugyanúgy, mint bármely más hozzátartozójával.

Egy tanács: kössetek élettársi szerződést minden felmerülő helyzetre; legyen az lakáshasználati és -bérleti szerződés, orvosi beavatkozás, életjáradék, bankszámla-ügyintézés, apai elismerés, örökösödés, végrendelet stb.

Más-ként is

Az új Ptk. januárban nyilvánosságra került tervezete szerint regisztrációval akár az egynemű élettársak is a házastársakkal azonos jogokat élvezhetnek vagyoni és öröklési ügyekben, sérelemdíj válthatja a nemvagyonikár-térítést a személyiségi jogi perekben, és több jogot kapnak az elvált szülők a gyermekeket illetően.




Kapcsolódó fórumok:

• Házasság vagy élettársi kapcsolat? »
• Élettársi kapcsolat problémái »
• Regisztrált élettársi kapcsolat »
• Élettársi szerződés » 
Nemrég Gusztos Péter liberális honatya bejelentette, hogy az azonos nemű párok házasságának engedélyezése érdekében a családjogi törvény módosítását indítványozza. A szabad demokrata javaslat úgy változtatna a törvény szövegén, hogy a „nagykorú férfi és nő” helyébe a „két nagykorú személy” megfogalmazás lépne. A törvénymódosítás 2008. január 1-jétől szélesítené ki a házasság intézményét, ezzel biztosítva a homoszexuális párok számára a házastársakat megillető összes jogot, kiegészítve számukra a jelenleg engedélyezett élettársi kapcsolat elismerését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top