Életmód

Abby Lee: Hol jár az eszem?





„Az év legpikánsabb szex-memoárja… közvetlen, lebilincselő olvasmány” – Elle


„Kétség nem fér hozzá, az idei év média-mániája ’Abigail’, a harmincas éveiben járó szingli, aki egyértelműen a szexet részesíti előnyben a vásárlással szemben.” – Louise France  Observer


„Egyszerűen szeretni kell ezt a lányt, aki derűsen vállalja: ’Igazuk van, valószínűleg fixálódtam a szexre’.” – Eve Magazin



Az elmúlt évben a szigetországban oly nagy port kavart bestseller története Abby Lee Girl with a One-track Mind című blogjának elindításával kezdődött. Az Abby Lee álnéven íródott webes napló hallatlan karriertörténete talán magát a szerzőt lepte meg legjobban. Az online szex-vallomás 2004-ben vette kezdetét, hogy milyen célokkal, arról a szerző így nyilatkozott:


 „… A szexről kialakított elképzeléseim szöges ellentétben álltak mindazzal, amit a média közvetít számunkra. Egyszerűen szerettem volna valamit tenni ez ellen, és nyíltan kinyilvánítani, amit gondolok. Az ábrázolásokkal ellentétben a női szexualitás egyáltalán nem olyan passzív, mint ahogyan azt láttatják, és nemcsak a férfiak szemszögéből bemutatható.”


A blog rövid idő alatt kinőtte magát az ismeretlenségből, és 2006-ban elérte sikerpályájának csúcsát: elnyerte a The Best British and Irish Weblog díjat, több mint három millió olvasóval a háta mögött. A blog továbbra is havi 200 000 látogatóval büszkélkedhet. Az elismerés mindenképpen azt jelentette, hogy az írás elég mainstream volt ahhoz, hogy elnyerje a díjat, függetlenül a merész témaválasztástól és a meghökkentő szókimondástól. 
 





A könyv magyarul a JAFFA Kiadó gondpzásában nemrég jelent meg. 
• Itt többet megtudhatsz a kiadványról! » 

A blog sikere adta az ötletet az Ebury Press számára, hogy Abby Lee prüdériát nem tűrő, a közízlést alapjaiban megrengető, eredeti humortól burjánzó történetét könyv formájában is megjelentesse. A Hol jár az eszem? 2006-os angliai debütálása után, most magyar nyelven is megjelenik!
Az angliai kiadó a könyv kiadásával elsősorban a női kíváncsiságra alapozott, de Abby Lee véleménye szerint a könyvet – ahogyan a blogot is – férfiak és nők egyaránt olvassák:

„… a nők leginkább azért, mert együtt tudnak érezni velem, pontosan felismerik és megértik történeteimet, miközben saját tapasztalataik kikerülnek a magányos, elhallgatott élmények sorából, és talán így bátrabban kifejezik saját véleményüket. A férfiakat természetesen nem ez érdekli. Ők szeretnék megtudni, hogyan gondolkodnak valójában a nők a kapcsolatokról, a szexről és a szerelemről.”


Abby Lee egy talpraesett, pimasz és rendkívül nyitott fiatal nő. A középszerű szexuális életet enyhén szólva kevésnek érzi, olyasmi után kutat, amire mindig is vágyott. Abby semmilyen lehetőségtől nem zárkózik el, legyen szó játékszerekről, szabadtéri élvezetekről vagy egy harmadik fél bevonásáról. Lelkesen dönget végig az egyéjszakás ismeretlenségekkel, alkalmi menetekkel és más tiltott gyümölcsökkel szegélyezett ösvényen, miközben friss, fanyar humorral vonja le a konzekvenciákat, és bőkezűen osztogatja – nem éppen elvetendő – jótanácsait nőknek, férfiaknak. Örömökkel teli útkeresése közben összetalálkozik Blogpasival, és elmereng: vajon fel tudja-e adni az egyik ágyból a másikba ugrándozást, és képes lesz-e végül megállapodni?


A blogból megszületett könyv a női „erotikus-odüsszeia” műfaj legszókimondóbb és a szexualitást legnyíltabban vállaló alkotása. A Hol jár az eszem szerzője saját naplójába – közel egy év története – enged bepillantást. A hallatlan őszinteséggel és bátorsággal felvállalt történet egy harminckét éves Londonban élő szingli nő hétköznapjaiba – annak is a legintimebb rétegeibe – kalauzolja az olvasót a költői homályos sejtetések helyett valósághű, eleven, részletgazdag leírásokra koncentrálva. Az Abby Lee álnév mögött rejtőző szerző – a The Sunday Times paparazzi-különítményének leleplező hadjárata természetesen játszi könnyedséggel szabadította meg névtelenségétől – közvetlen stílusú, tüzes hangulatú szex-memoárja igazi lebilincselő olvasmány. A szerző állítása szerint:






 Linkek, interjúk angolul:
• A könyv alapjául szolgáló blog: Girl with a One-track Mind »
• The Independent – kritika »
• Metro – Interjú »
• The Sunday Times – a könyvről » 
 „…A könyv teljes egészében igaz. Minden egyes esemény megtörtént, még a legzavarbaejtőbbek is… Semmit nem változtattam rajta, leszámítva néhány lényegtelen részletet – például neveket, helyszíneket –, hogy megvédjem a szereplőket.”


Abby Lee minden törekvése, hogy megóvja magánéletét a nyilvánosságtól, kudarcba fulladt, mikor a könyv megjelenése után a The Sunday Times fotóriporterei nekivágtak a városnak, hogy lencsevégre kapják a szabadszájú szerzőt. Paranoiás félelemét a lelepleződéstől a szerző a következőképpen magyarázza:


„… Nyíltan és őszintén írtam az életemről. Úgy éreztem, sebezhető és támadható lennék az emberek előtt, ha kiderülne, én írtam. Szerettem volna a családommal és a barátaimmal beszélni a könyvről, de a téma túl kényes és intim volt ahhoz, hogy nyíltan, szemtől-szembe felvállaljam. Senki nem mutatja meg a batátainak és a szüleinek a titkos naplóját.”


Az írónő nem sokáig élvezhette az ismeretlenség nyugalmas perceit, hiszen a könyv megjelenése után három nappal leleplezték a The Sunday Times hasábjain. Abby Lee igazi nevén Zoe Margolis 33 éves, Londonban él és a filmiparban dolgozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top