Életmód

Csiripelő nyakörv macskáknak

Ha már kisállatokkal foglalkozunk a héten, mindenképpen meg kell emlékeznünk a Sony kutatói által készített nyakörvről, amely élőben közvetíti Twitteren, mit csinál a házi kedvenc.
Egyelőre még csupán kísérleti projektről van szó, de úgy néz ki, teljesen komolyan gondolják. A kütyübe kamerát, mozgásérkézelőt és GPS-t szereltek, így tudja követni, mit csinál éppen a cica. A különféle tevékenységekhez találtak ki mindenféle fantáziadús üzeneteket. Például ha a macska éppen eszik, akkor nem azt üzeni a nagyvilágnak Twitteren, hogy “eszem”, hanem hogy “ez finom”.

Az eszköz Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a számítógéphez, így továbbítódnak az üzenetek a mikroblog-szolgáltatásra. A Bluetooth-nak elég kicsi a hatótávolsága, és a falak is elég jól tudják blokkolni a jelet, tehát lehet, hogy a kis kedvenc a kertből már nem fog tudni “csiripelni”.

 
Csiripelő nyakörv macskáknak
 
Egyelőre még csak 11 előre programozott üzenet van, de a kutatók azon dolgoznak, hogy ezt bővítsék, és akár összekapcsolják a különböző tevékenységekhez kapcsolódó üzeneteket. Például ha a macska egy kis kiruccanás után áll neki falatozni, akkor az jelenik meg a macska Twitter üzenetei között, hogy “jobban esik az étel séta után”.

Állítólag úgy hozták össze a kütyüt, hogy ne zavarja a cicát, ezért a tömege kevesebb, mint öt százaléka a macska súlyának. A kép alapján azonban ezt nehéz elképzelni – szerencsére itt csak egy játékmacskán látható a nyakörv és az eszköz.

Valahogy nehéz meglátni ennek a kütyünek a hasznát. Egy gazdinak mi jó származik abból, ha Twitteren látja, mit művel a kedvence? Ha megfelelő körülmények között hagyja magára, akkor semmi szükség ilyesmire. Azt meg pláne nehéz elképzelni, hogy egy cica örömét lelné egy ilyen kütyüben.

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top