Életmód

MOGI Robi, a magyar robotkutya

Magyar mérnökök és etológusok hoztak létre egy olyan robotkutyát, ami kötődik az emberhez.

A hírek szerint a fejlesztés célja tulajdonképpen az volt, hogy egyszer majd az informatikai eszközök is képesek legyenek kötődni a gazdájukhoz.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

 

Olyan robotot akartak létrehozni, amiben kialakíthatják a kötődést az ember iránt, és a kutya tűnt a legkézenfekvőbb “modellnek”, bár a végső megjelenésnél nem ragaszkodtak a teljesen hasonló külsőhöz.

Ahhoz, hogy teljesen “kutyaszerű” legyen a robot viselkedése, a mérnökök az ELTE etológusainak segítségét kérték, a viselkedést pedig matematikai algoritmusokkal modellezték. A projektben egyébként a BME mérnökei és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének munkatársai vettek részt.

MOGI Robi tud játszani, és felemeli a fejét, és csóválja a farkát, amikor örül. Sőt, ami a legfontosabb, fel is tudja ismerni, ki a gazdája, és ki az idegen, most pedig további tesztek várnak rá.

 

Robot állatok természetesen léteznek már egy ideje. Vannak kereskedelmi forgalomban is kapható típusok, ám természetesen ezek nem “éreznek”, azaz nincs mögöttük olyan bonyolult algoritmus, ami a viselkedésüket egy igazi állatéhoz hasonlóvá tenné. A legismertebb közülük talán a Sony robotkutyája, az Aibo.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top