Életmód

Hallgass a belső hangra?

Általában igen. Ám vannak olyan helyzetek, amikor az intuíció hazudhat is - megmutatjuk, mikor.

„Mindig az első gondolat a jó.” Nos, nem mindig. Egy új amerikai kutatásban 1500 diák vizsga közbeni döntéseit figyelték a szakértők: amikor meggondolták magukat, és az első gondolat helyett egy másik választ jelöltek meg, az esetek 51 százalékában a rossz válasz helyett a jót választották. 25 százalékban a jó helyett a rosszat jelölték meg, és 24 százalékban az egyik rossz helyett a másik rossz válasz mellett döntöttek.

„Aggódom. Rossz előérzetem van.” Az aggodalmaskodó emberek gyakran összekeverik az általános szorongást a konkrét félelemmel. Az aggodalom viszont ebben az esetben nem az intuíció hangja, hanem a szorongás, álruhában.

„Azonnal szakítanom kell.” Feldúlt állapotban az ember nagyobb valószínűséggel hoz meggondolatlan, irracionális döntéseket. Így, ha zsigerből elküldenéd azt a sértő e-mailt a kollégádnak, vagy szakítanál a kedveseddel, inkább aludj egyet a döntésre, és várd meg, hogy másnap is olyan jó ötletnek tűnik-e.

„Nem érdekel a statisztika, a megérzéseimre hallgatok.” A szakértők szerint a legjobb, ha a nem túlságosan átlátható, összetett döntésekben támaszkodsz a megérzéseidre – ha az ügy kimenetele viszonylag kiszámítható, mindez kevésbé hasznos. Vagyis nyugodtan hallgass a belső hangra, ha az a kérdés, elfogadd-e a felkínált állást, vagy hozzámenj-e a kedvesedhez. Ha viszont ingatlant veszel vagy el kell döntened, aláveted-e magad az orvosod által ajánlott térdműtétnek, kérdezd meg a belső hangot, de tanulmányozd a száraz tényeket is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top