A kutya vacsorája vagy a tiéd?

3 könnyű halas recept a sztárbloggertől

A hal még mindig megosztónak számít a magyarok körében, rendkívül keveset eszünk belőle, pedig nagyon egészséges.

Sajnos egyre több szó esik arról is, hogy Földünk halállományát túlhalásszák, illetve a boltokba kerülő
példányokat összezsúfolva tenyésztik. Rengeteg
közkedvelt fajtát (lazac, laposhal, tőkehal, rája, lepényhal
stb.) már most a veszélyeztetett kategóriába sorolnak,
ezért ajánlott a hazai „versenyzők” közül válogatni.
Fogyasszunk szivárványos pisztrángot, pontyot, keszeget
– ezekből is remek fogások készíthetőek, a lényeg, hogy
lehetőség szerint frissen vásároljuk, ne fagyasztva.
Az általam vezetett óvodában igen gyakran szembesülök
azzal, hogy a gyerekek nem szeretik a halat, így
mindenféle trükkös megoldást kell kitalálnom, hogy
elrejtsem az ételekben. Ilyen például a halas lasagne és
az itt szereplő halpuffancs. A rántott halat a legtöbben
szeretik, azt mindig sütőben sütöm, egyrészt mert
sokkal egészségesebb, másrészt nem lesz tőle büdös
az egész lakás. A halas, kesudiós, aszalt barackos curryt
az egzotikusabb fogások kedvelőinek ajánlom, ezt még
azok az ismerőseim is szívesen megeszik, akik amúgy nagy
ívben elkerülik a halas ételeket.

Diós bundában sült halrudacskák
répával és krumplival
HOZZÁVALÓK 6 KOSÁRKÁHOZ: 50 dkg halfilé, só,
frissen őrölt bors, 5 dkg vaj olvasztva, 5 dkg liszt, 2 tojás,
5 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa
A KÖRETHEZ: 60 dkg burgonya 30 dkg sárgarépa,
5-6 evőkanál olívaolaj
A halfilét feldolgozás előtt alaposan nézzük át, hogy nincs-e
benne szálka, majd úgy vágjuk fel, hogy 2-3 cm széles, 8 cm
hosszú rudakat kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk
az olvasztott vajba, majd a lisztbe, a felvert tojásba, végül
a dióval elkevert zsemlemorzsába. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre
tesszük őket, és 200 fokon pirosra sütjük.
A körethez a burgonyát és a répát megpucoljuk, megmossuk.
Először hosszanti irányban lapokat vágunk belőle, majd
ezeket lefektetjük, és tovább vágjuk hasáb alakúra. Egy tálban
átforgatjuk a zöldséghasábokat az olívaolajjal, majd sütőpapírral
bélelt sütőlemezen elosztjuk őket, és 200 fokon, légkeveréses
fokozaton pirosra sütjük. A répa előbb pirul/ég, azt hamarabb
vegyük ki a sütőből. Figyelem: csak a végén sózzuk meg,
különben nem maradnak ropogósak a zöldségek!

Halcurry
mazsolás rizzsel
HOZZÁVALÓK: 30 dkg halfilé, 1 fej lila hagyma, 1 csokor
újhagyma, 1 sárgarépa, 6 szem aszalt sárgabarack, 2 gerezd
fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 3 teáskanál
curry, 2,5 dl kókusztej (helyettesíthető ugyanennyi tejszínnel), só,
frissen őrölt bors, 1 lime vagy fél citrom leve, 7 dkg kesudió
1 csészényi jázminrizs, 2 csésze forró víz, mazsola ízlés szerint
Az előkészítéssel kezdjük: a lila hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk.
Az újhagymát vékony karikákra szeleteljük. A sárgarépát megpucoljuk,
keresztben félbevágjuk, majd hosszában vékony lapokra szeljük,
a lapokat pedig vékony csíkokra. Az aszalt barackot kis kockákra
szeleteljük. A halat megmossuk, kiszedjük az esetleges szálkákat, és
felkockázzuk nagyjából 2×2 cm-es darabokra. A fokhagymát megpucoljuk,
kés lapjával megroppantjuk, majd finomra vágjuk.
Az olaj és vaj keverékén megfonnyasztjuk a hagymákat, majd
hozzáadjuk a sárgarépát, ha kicsit megfonnyadt, beletesszük a halat is.
Kicsit átforgatjuk, megszórjuk a curryvel, majd felöntjük a kókusztejjel/
tejszínnel. Fedő nélkül addig főzzük, míg besűrűsödik. A végén sózzuk,
borsozzuk, lime levével ízesítjük. A kesudiót száraz serpenyőben megillatosítjuk,
majd durvára vágjuk, és a curryhez adjuk.
A rizst a következőképpen készítjük: a vizet kevés sóval felforraljuk,
hozzáadjuk a rizst, megkeverjük, és kis lángon addig főzzük, míg már
nincs alatta folyadék. A lángot elzárjuk, majd hozzákeverünk ízlés
szerint mazsolát, és lefedjük további 10 percre.

Répás halpuffancs szezámos
burgonyapürével
HOZZÁVALÓK: 10 dkg reszelt sárgarépa, 20 dkg halfilé,
20 dkg főtt, áttört burgonya, 1 fej hagyma, 2 teáskanál mustár,
1 csokor snidling, só, frissen őrölt bors, 2 evőkanál finomra
zúzott zabpehely
A BURGONYAPÜRÉHEZ: 60 dkg burgonya 15 dkg vaj, tej igény
szerint, 5 evőkanál szezámmag
A répát megpucoljuk, megmossuk, majd vékonyra reszeljük.
A halhúst áttapogatjuk, hogy nincs-e benne szálka, ha van,
eltávolítjuk, majd apróra vágjuk. (Botmixert is bevethetünk.)
A halhúshoz keverjük a megfőtt, áttört burgonyát, hozzáadjuk
a megpucolt, apróra vágott hagymát, a mustárt, a finom
zabpelyhet, majd a sárgarépát és az apróra vágott snidlinget is.
Összekeverjük, sűrű, jól formázható masszát kapunk. Először
golyókat készítünk belőle, majd ellapítjuk. Sütőpapírral bélelt
sütőlemezre ültetjük a korongokat, és 200 fokon 30 perc alatt
pirosra sütjük. 20 perc után megfordítjuk őket.
Közben elkészítjük a burgonyapürét: a burgonyát megpucoljuk,
megmossuk, majd felkockázzuk és kevés sós vízben puhára
pároljuk. Leszűrjük, majd kétkaros robotgéppel összetörjük.
A vajjal habosítjuk, ha szükséges, kevés tejjel tovább lazíthatjuk.
A szezámmagot száraz serpenyőben megillatosítjuk, és a
krumplipüréhez keverjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top