Aktuális

Esélyteremtés prostituáltaknak

Szeptember közepétõl tizenöt aktív prostituált ül újra az iskolapadba, hogy egy éven keresztül más, nem kényszer-szakmát tanuljanak, a minél hamarabbi kilépés reményében.





Az akciót a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete (MPÉE) indította be azzal, hogy egy programtervezetet nyújtott be a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) pályázatára (lásd a keretben). A program felhívása ezzel a mondattal kezdődött: „Ha érettségivel rendelkezel, tanulni szeretnél, és VÁLTOZTATNI AZ ÉLETEDEN, jelentkezz…”


A projekt

A projekt célja az, hogy a prostitúcióból kiszállni vágyók számára esélyt adjon a társadalmi re-integrációra és a megbecsülésre. Esélyt akar adni, hogy piacképes szakma kerüljön a kezükbe, mellyel alkalmazottként vagy vállalkozóként tudnak dolgozni a későbbiekben. Az Egyesület a szociális tanácsadó-társ munkakörébe is keres embereket. A több száz oldalas tervezetre közel huszonnyolc millió forintot ítélt meg a pályáztató.






 A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) keretében a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) az idén újból kiírta pályázatát. Az intézkedés uniós és hazai pénzek bevonásával kíván javítani a magyar munkavállalók helyzetén. Ennek volt egy részcélja a „nők munkaerőpiacra való visszatérésének ösztönzése” is.
A kiválasztás

Mintegy ezer prostituáltat kerestek meg a pályázás során – számolt be Földi Ágnes, az MPÉE elnöke a sajtótájékoztatón – és hosszú kérdőívekkel mérték fel a lányok társadalmi hátterét, képzettségét és elvárásait. Noha a felmérésből kiderült, hogy a prostituáltak nagyobb hányada alulképzett (azaz nincs meg a nyolc, sok esetben a négy osztályuk sem), a pályázat kiírása alapján most csak az érettségizetteket versenyeztethették tovább. A megmaradt ötven főből – egy három-négy órás pszichológiai teszt kitöltése után – végül tizenöt embert választottak ki. A pszichológusok arra voltak kíváncsiak, mennyire motiváltak és elszántak a jelentkezők.


Az iskola

Az elszántságra szükség is lesz, hisz mellette továbbra is – pénzügyi-futtatási kényszerből – folytatniuk kell az eredeti „munkájukat”. A kiválasztottak heti két alkalommal, négy-öt órában tanulnak majd a Média az Oktatásért Alapítvány Médiatudományi Szakközépiskolájában. Az iskolában részben marketing- és reklámügyintézői, részben informatikai és vállalkozói ismeretekkel találkozhatnak. Mindez kiegészül nyelvoktatással (angol vagy olasz nyelv választható), önismereti-, személyiségfejlesztési gyakorlatokkal és egészséges életmód órákkal. A tanárok mellett egyesületbeli társ-segítők, azaz volt prostituáltak is segítik a lányok továbblépését.
A felvett lányok izgatottan várják a kezdést, de az iskola igazgatója, T. Várkonyi Attila elmondása szerint a tanárok is kihívásnak érzik a következő évet.


Bizakodás

A projekt 6 hónapra biztosítja a résztvevők munkába helyezését, és 5 éven keresztül nyomon kíséri pályájukat. Európában ilyen jellegű, szervezett segítségnyújtásról nem tudnak a hozzáértők. Hogy nálunk hogyan sikerül, nem jósolható meg – mondta Ribóczki Beáta, az MPÉE képviselője, csak bizakodni lehet. Mi lesz a lányokkal? Annyi valószínű, hogy „ha nincs szakma a kezükben, még ennyi esélyük sincs.” Az Egyesület a következőkben szeretné az alacsonyabb végzettségűeket is segíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top