Kölyökkalauz

A kiborító dackorszak – tippek, amikkel ép ésszel átvészelhetjük

Van-e kiborítóbb azoknál a perceknél a gyereknevelés során, mint amikor a csemete teli torokból üvöltve eldobja magát a szupermarket közepén és a ránk szegeződő, megrökönyödött pillantások közepette leadja az éppen aktuális hiszti műsorát? Bizonyára van, még ha nem is sok. Segítünk most néhány tippel, amikkel átvészelheted a mindkettőtök számára rémes dackorszakot.

Nagyjából három és fél éves korig tart az úgynevezett dackorszak, ami arról nevezetes, hogy ilyenkor kezd kialakulni a gyermek éntudata, és rájön arra, hogy saját, mindenkitől független vágyai, igényei, szükségletei vannak. Ezzel párhuzamosan az is kiderül számára, hogy a környezete elképzelései gyakran nem esnek egybe az övévivel, ezért folyamatosan teszteli a határokat – mind a sajátjait, mind azokét, akik vele élnek. Ez bizony kemény játszma, amit könnyen elveszíthetünk, ha nem vagyunk észnél, és ez nem csak nekünk, de a gyereknek sem használna. Mit lehet tenni, hogy ép ésszel átvészelje ő is és mi is ezt a nehéz periódust?

A kiborító dackorszak – tippek, amikkel ép ésszel átvészelhetjük

Ez is csak egy korszak

Az első és legfontosabb módszer, ha lélekben és fejben felkészülünk rá és tudatosítjuk magunkban, hogy ez is csak egy fejlődési szakasz, amin a gyerekeknek át kell esni. Ez a tudatosság támasz lehet akkor, amikor mindent elsöprő érzelmekkel és váratlanul tör elő a gyerekből a hiszti – akár egy intenzív és harsány dühroham képében, akár úgy, hogy elkeseredésében a földre vetődve megállíthatatlanul zokog. Ez ugyanis a két leggyakoribb típusa a dackorszak hisztijeinek. Hogy mi váltja ki ezt a kezelhetetlen állapotot? Sok minden állhat a háttérben a figyelemfelkeltéstől kezdve az akarat kinyilvánításáig a frusztrációk levezetésén át, de szóba jöhet a féltékenység, a fáradtság, éhség, az idegen környezet miatti szorongás is. A legjobb, ha megpróbálunk hideg fejjel, érzelemmentesen közelíteni a dologhoz, és igyekszünk kitalálni, mi is a valódi a sok lehetséges ok közül az adott helyzetben. Ez a racionális elemzés segít abban, hogy ne váljunk rossz értelembe véve partnerré a gyermek játszmában és ne kavarja fel az érzelmeinket és idegeinket – mert ha ez megtörténik, elvesztünk.

Szabályok azért kellenek

Ugyanakkor a másik végletbe sem szabad esni: teljes közönnyel végignézni, amint a gyerek szó szerint a földhöz veri magát dühében, és várni, hogy kifáradjon és befejezze a programot. Az első jelei egyébként a dackorszak kezdetének – ami általában másfél éves korra esik – hogy a gyermek nem kér a szülői segítségből: például elutasítja az etetést az anyja kezéből, majd mind gyakrabban és harsányabban adja tudtunkra, hogy ő maga akar megtenni bizonyos dolgokat. Már ezeknél az első jelzéseknél is fontos, hogy jó hozzáállást tanúsítsunk: se ne erőszakoljuk a gyerekre az akaratunkat se azt ne hagyjuk, hogy minden az ő szabályai szerint történjen. A legjobb, ha hagyjuk a gyereket, hogy próbálkozzon és pozitív megerősítéssel támogatjuk közben és nagyon finoman próbáljuk tanítani, hogy mik az önálló viselkedés szabályai, módjai.

A kiborító dackorszak – tippek, amikkel ép ésszel átvészelhetjük

 

Nagyobb korában is ez a jó hozzáállás, hiszen a gyerek nem balhézni akar, hanem tanulni, megismerni a saját határait és azokat a korlátokat, amik között szabad mozgástere van, a szülőnek pedig erre kell megtanítania őt türelemmel a hiszti korszak viharai közepette. Hagyjuk, hogy egyedül öltözzön, egyen, és ha félresikerül a dolog, magunkon mutassuk meg, hogy kell jól csinálni. Ne legyünk kioktatók lekezelők,. ne korholjuk feleslegesen a gyereket, hanem állítsuk rá a figyelmét arra, hogy mik a helyes megoldásai azoknak a dolgoknak, amikkel épp próbálkozik. A durva, erőszakos hiszti jeleneteknél is így kell tennünk: ekkor azt kell megtanítanunk, hogy miként kell kezelni egy embernek az indulatait.

Inkább előzzük meg

A leghatásosabb módszer a hiszti ellen, ha megelőzzük. Idővel megtanuljuk, mi azok a helyzetek, amik nagy valószínűséggel hiszti rohamot váltanak majd ki, és ilyenkor különféle taktikákat alkalmazhatunk: eltereljük a figyelmét, előre felkészítjük, hogy mi fog majd történni velünk (hova megyünk, mit csinálunk, és miként illendő abban a helyzetben viselkedni), illetve a saját viselkedésünket is úgy alakítjuk, hogy az ne váltson ki dührohamot. Például elkerüljük, hogy kategorikusan nemet mondunk valamilyen lényegtelen apróságra ( a fontos viselkedési kérdésekben ez természetesen nem kikerülhető), és inkább olyan szófordulatokkal élünk, mint “később majd szabad lesz, legközelebb megteheted stb. A nyílt tiltás csak olaj lenne a tűzre, viszont ha belengetjük annak lehetőségét, hogy később megkaphatja amire vágyik, akkor könnyebben elviseli, hogy alkalmazkodnia kell a szabályokhoz.

Az előre figyelmeztetés módszere is arra jó, hogy szabadabb kereteket adjunk a gyereknek: felkészülhet arra, ami történni fog (“nemsokára lefekszünk, hamarosan ebédelni fogunk, délután elmegyünk sétálni stb.), így némi döntési lehetőséget kap, nem pedig úgy kényszerül bele egy helyzetbe – amivel egyébként többnyire valószínűleg semmi baja nem lenne és használ neki –, hogy az ő akaratát teljesen figyelmen kívül hagyták. Még jobb, ha látszólag alkut kötünk vele így: hamarosan elmegyünk lefeküdni, jó? Mit szólnál, ha délután sétálni mennénk?.

Ha már kitört a hiszti

Ha nem sikerült elkerülni a hiszti kitörését, akkor a legjobb, ha megpróbálunk higgadtak maradni, és nem kérleljük a gyereket, hogy hagyja abba a műsort. Ne is teljesítsük a kívánságát – valószínűleg tökéletesen jól megvan anélkül is, ami miatt épp ürügyet talált a balhéra, és ráadásul ez megerősítené őt abban, hogy jó módszerrel érvényesíti az akaratát – pedig nem. Éreztetni kell a gyerekkel, hogy nem hat ránk a magatartása, de ezt ne hideg közönnyel tegyünk, elfordulva, a fejünket dacosan felvetve, hanem úgy, hogy minden próbálkozás ellenére is folytatjuk azt, amit elterveztünk és a helyzetet humorral oldjuk fel. Sokszor hatásos, ha megcsiklandozzuk, vagy egy jó poénnal kibillentjük ebből az érzelmi állapotból.

A kiborító dackorszak – tippek, amikkel ép ésszel átvészelhetjük

Fontos, hogy hiszti alatt ne hagyjuk magára a gyereket. Ekkor csak még nagyobb bajt csinálna, ráadásul a hiszti igazából egy tanulási folyamat része, amit nélkülünk nem tud végigvinni. Számíthatunk rá, hogy ha egyedül hagyjuk, akkor bosszút fog állni, rossz esetben még magában is kárt tehet, miközben tör-zúz.

Az utolsó szabály pedig az, hogy ne az idegenek, a környezet elvárásainak akarjunk megfelelni, amikor hisztibe kezd nyilvánosan a gyerek, ne szégyenkezzünk, ne meneküljünk a helyzetből azért, mert félünk, hogy rossz szemmel néznek ránk. Az elsődleges szempont a gyermek érdeke, és csak utána jöhet mindenki másé, és ezt tudnia, éreznie kell a gyereknek. ha azt érzi, hogy mások véleménye miatt lemondunk róla vagy másként kezeljük, akkor a bizalom súlyos csorbát szenved, és felnőtt korára is kiható fájdalmakat okozunk neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top