Kockáról kockára

Milyen LEGO jó egy 3 évesnek?

Az egyszerű LEGO kockákkal a legkisebbek is könnyedén eljátszanak, míg a bonyolultabb elemeket tartalmazó szettek lehetőségeit inkább az érettebb LEGO rajongók tudják kiaknázni. Az alábbiakban rövid útmutatót adunk az egyes korosztályokhoz illő készlet kiválasztásához.

A LEGO különféle készletei a legszélesebb korosztályoknak nyújtanak élvezetes kikapcsolódást. A gyártó már 1,5 éves kortól ajánl játékokat: az 1977-ben megjelent LEGO DUPLO kifejezetten a legkisebb gyermekeknek készül, akik még csak most kezdenek ismerkedni az összerakható modellekkel.

Milyen LEGO jó egy 3 évesnek?

 
Ezeket a nagyobb méretű elemeket a gyermekek apró kezéhez méretezték úgy, hogy könnyedén meg tudják fogni őket. Ebben a szériában az állatkerti figurák, tűzoltók, rendőrök, vasút mellett még számos másik figura is szerepel, amikkel szívesen játszanak a kicsik, és eközben fejlődnek motorikus képességeik, térérzékelésük.

Az olyan klasszikus építőjátékok, mint a DUPLO, a fantázia, a kreativitás és a problémamegoldó képesség fejlődését is igen hatékonyan segítik elő, de emellett a játék során felvett szerepeken keresztül a társaságba való beilleszkedésre, a szocializáció és kommunikáció képességeire is jótékonyan hatnak. A DUPLO használata során könnyedén elsajátított készségeket a gyermeket egész életében kamatoztatni tudja majd.

Négyéves kortól

A következő, igen népes korosztály a 4–14 éves kor közötti gyerekek, akiknek a LEGO tucatnyi különféle tematikájú – City, Creator, Friends, Chima, Hero Factory, Monster Fighters, Galaxy Squad, Star Wars, Technic, stb. – készletet tervezett. Ezek a játékok már klasszikus méretű építőelemekből állnak, bár némelyikben vannak a hagyományostól eltérő alkatrészek is. Legjobb példa erre a Technic sorozat, amelyek elemeit kifejezetten úgy tervezték, hogy valósághű, mechanikus funkciókkal rendelkező járművek, munkagépek és robotok építésére legyen alkalmas.

Ez a széria leginkább a fiúk képzeletét ragadja meg, és még jóval az ajánlott korhatáron túl, a felnőttek számára is élvezetes szórakozást jelent az összeszerelésük. A Technic készletekből akár praktikus gépek, felszerelések is készülhetnek, például működő szövőszéket is építettek már belőle, és időnként elképesztő modellek születhetnek hozzáértő kezek alatt. Ryan McNaught például egy három méter hosszú, gyönyörű helikoptert készített mindössze egy hónap alatt százezer építőelemből.

 

Milyen LEGO jó egy 3 évesnek?

Felnőtteknek és kis zseniknek

A LEGO legújabb generációja a MINDSTORMS, ami már sokkal több, mint építőjáték. Ebben a szériában a számítógéppel programozható alkotóelemekből még a tudomány számára hasznos berendezéseket, robotokat is el lehet készíteni.

Nem ritka, hogy a NASA is felhasználja modellként az űrprogramok előkészítése során, de kórházak, kutatólaboratóriumok is készítenek belőle hasznos szerkezeteket. Bár látszólag ez már tényleg a felnőttek játékszere, a MINDSTORM készleteket a számítógépekhez, robotokhoz vonzódó gyerekek is sikeresen használhatják.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top