nlc.hu
Baba
Három napig kórházban

Három napig kórházban

Sok vagy kevés? Mi a helyzet most, mennyi idõt töltünk szülés után kórházban, és miért éppen annyit?

Amint az ember lánya kipihente valamelyest a szülés fáradalmait – mert alvásról azért szó sincs, ahhoz túl nagy az átélt izgalom –, és a friss jövevény is békésen szuszog anyukája karjaiban, rögtön elhangzik a kérdés: mikor mehetünk haza? Otthon toporog az egész család, a büszke apuka, a boldog nagymamák, a kíváncsi barátnők, és várják haza őket. De nekik vajon mi a jó? Minél előbb otthon, vagy minél tovább bent? A válasz attól függ, milyen segítőkre, egészségügyi szakemberekre számíthatnak az újdonsült szülők otthon.




Mindenki értesülhetett arról, hogy az egészségügyi átalakítások nyomán számos kórházat és szülészeti osztályt zártak be az elmúlt hónapokban. Számos helyen csökkentették az ágyszámot, ami meglehetősen váratlan helyzeteket teremtett. Egyes kórházakban túlzsúfoltak lettek a szülészetek, és mivel ugyanannyi dolgozónak kell sokkal több kismamát és újszülöttet ellátnia, kevesebb a rájuk fordítható idő és energia. Mivel több az egy intézményre eső szülés, csökkent a szülés után kórházban töltött napok száma.
– Az utóbbi időben sokkal kevesebb időm jut arra, hogy az aggódó anyák kérdéseire személyesen válaszoljak – panaszolja dr. Kiss Eleonóra, a Péterfy Sándor Utcai Kórház újszülöttes orvosa. – Ritkábban van alkalmam megfigyelni, hogy jól megy-e a szoptatás. A sűrű napi program mellett olykor minden perc számít.

Mikor lehet hazamenni?
Míg a budapesti szülészeteken általánossá vált a három nap, vidéken legalább egy, de többnyire két-három nappal is hosszabb ideig vannak szülés után kórházban az édesanyák és újszülöttek.



































 Intézmény  sima szülés  császármetszés
 Szent István Kórház, Budapest  3. nap  4. nap
 Szent Imre Kórház, Budapest  3. nap  4. nap
 Szent János Kórház, Budapest  72 óra  4. nap
 Péterfy Sándor Utcai Kórház, Budapest  72 óra  72 óra
 Jósa András Kórház, Nyíregyháza  4. nap  5-6. nap
 Baranya Megyei Kórház, Pécs  4. nap környéke  4. nap környéke
 Markusovszky Kórház, Szombathely  5. nap  6. nap

A szülőszobából egyenest haza?
Biztosan akad olyan is, aki legszívesebben a szülés után pár órával hazamenne. Az úgynevezett ambuláns szülés nyugaton nem ismeretlen fogalom, jó néhányan élnek is a lehetőséggel, de ott a szülés utáni héten gyakran ellátogat a családhoz a bába, és odafigyel, hogy jól van-e a baba és a mama. Lássuk, mi az, ami ilyenkor számít!
Az anya szempontjai
Szülés után fontos, hogy meginduljon a kismama bélműködése, és megfelelően összehúzódjon a méh. Azt is figyelik, milyen mértékű és minőségű a vérzés a szülést követő napokban. Egy először szülő nő legtöbbször a kórházban szerzi csecsemőgondozási, szoptatási ismereteinek jelentős részét. Nem árt, ha tejbelövelléskor a felmerülő kérdések még a kórházban érik, ahol segíteni tudnak neki.
Szűrővizsgálatok a babánál
Az újszülöttnél olyan megfigyeléseket és szűrővizsgálatokat kell végezni, amelyek annál kétségesebb eredményt hoznak, minél fiatalabb az újszülött. Így például az anyagcserezavarok szűrése akkor végezhető megfelelő eredménnyel, ha a baba már viszonylag nagyobb mennyiséget szopik (vagy tápszert kap), s ez, tekintve, hogy harmadik-negyedik nap is bekövetkezhet a tejbelövellés, csak 96 óra elteltével garantálható.
Alacsony vércukorszint
Az újszülötteket egyre kisebb súlyhatárral adják haza, ezért sokkal nagyobb a hirtelen vércukorszintesés kockázata. Az ő esetükben kritikus lehet az is, ha nem jutnak elég folyadékhoz (anyatejhez), vagy ha nem tudjuk pontosan, mikor is áll meg a szülést követő, egyébként mindenkinél tapasztalható és normális súlyesés.
Sárgaság
Az élettani sárgaság is a szülést követő harmadik napon válik egyértelművé, és ha már otthon van ekkorra, nem lehet tudni, vajon látja-e a probléma észlelésében jártas szakember. Az elhúzódó sárgaság hátterében már más okok állnak, ezek felderítésében megint csak a kórházi orvosnak van szerepe.
Többszöri vizsgálat
Egyes fejlődési rendellenességek, szívvel kapcsolatos problémák csak többszöri vizsgálat után derülnek ki, ezekre célszerű még a kórházban sort keríteni.





Mire figyeljünk az újszülöttnél?
Naponta legalább nyolc-tíz alkalommal kerüljön mellre, alkalmanként legalább tizenöt-húsz percig szopjon aktívan és folyamatosan. Teára, vízre nincs szüksége, pótlásra csak akkor, ha az orvos javasolja.
Ne hagyjuk három-négy óránál hosszabb ideig aludni, tartsuk minél többet testközelben.
Semmiképp se hagyjuk felügyelet nélkül, ne altassuk külön szobában.
Naponta három-négy kakis, öt-hat pisis pelenka arról tanúskodik, hogy eleget eszik.
A szopások mérése felesleges, ám az jó jel, ha a negyedik naptól már nem súlyesést, hanem lassú gyarapodást tapasztalunk. Ha a súlyesés meghaladja a hét-nyolc százalékot, védőnő, gyerekorvos vagy szoptatási tanácsadó segítségével keressük az okokat!


Előnyök és hátrányok















   Rövidebb, két-három napos kórházi tartózkodás  Hosszabb, négy-hat napos kórházi tartózkodás
 Előny – Az anya rövid időre szakad el szeretteitől (ez különösen fontos szempont, ha már van nagyobb testvér);
– ha akad, aki otthon támogatja a szoptatásban az anyát (védőnő,baba-mama csoport, tanácsadó), kevésbé érvényesülnek a kórházban tapasztalható kedvezőtlen hatások (például az elkülönítés a babától, tapintatlan megjegyzések, pótlás, cumi).
– Az újszülött szűrővizsgálatai elvégezhetők, nem kell emiatt visszamenni;
– nem kell visszavinni a pár napos újszülöttet oltásra;
– több idő van a gyerek körüli tennivalók megtanulására;
– több segítséget kaphat a kismama a szoptatásban a személyzettől.
 Hátrány – A szűrővizsgálat miatt vissza kell menni a kórházba;
– ha hétvégére esnek az első otthon töltött napok, bajosabb segítséget találni;
– a szoptatási problémák java otthon jelentkezik
– A hosszabb kórházi tartózkodás növeli a fertőzések veszélyét;
– az édesanya „betegnek” érezheti magát a személytelen kórházi légkörben;
– a napi r®utin, a mérések stresszelik a mamákat;
– nagyobb a kockázat, hogy a szoptatás sikerét negatívan befolyásoló beavatkozásra (pótlás adására, cumihasználatra) kerül sor.

Otthon is biztonságban
Jó otthon lenni, és még jobb, ha segítséget, támogatást is kapunk az első napokban. Főleg akkor bizonytalan a helyzet, ha a hazaadás ünnepnap vagy hétvége előttre esik, ilyenkor ugyanis napok telhetnek el a védőnő és a gyerekorvos első látogatásáig. Nekik kell a lehető legrövidebbre csökkenteniük azt az időt, ami a hazatérés és az első látogatás között eltelik. Minden szakmai felkészültségüket latba kell vetniük, hogy ne csak a kóros eseteket szűrjék ki, hanem a helyes szoptatási gyakorlatot is támogassák információkkal és a kismama önbizalmának ápolásával. Fontos a család, a nagyszülők, rokonok támogatása is. Nem utolsósorban rajtuk is múlik, hogy a fiatal édesanya hogyan is éli meg saját anyaságának első napjait, heteit. Növelheti magabiztosságunkat, ha már jóval a szülés előtt jártunk szoptatást támogató anyacsoportban, ahol megfigyelhettük, hogyan szoptatják, gondozzák gyereküket mások. Kevéssé elterjedt még, de támogató szerepet kapnak a dúlák és szoptatási tanácsadók, akik nem egészségügyi dolgozóként, hanem külön kérésre segítenek a szülés körüli időszakban. Tevékenységükről már a babavárás idején érdemes tájékozódni.
Dúlák: www.module.hu
Szoptatási szaktanácsadók: www.szoptatasert.hu
La Leche Liga Magyarország: www.lll.hu

Szaktanácsadó: dr. Kiss Eleonóra csecsemő- és gyermekgyógyász

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top