Baba

Füles a gyerek!

Vannak, akiknek állandóan beteg a fülük. Másoknak soha, vagy legfeljebb három év alatt egyszer. Ezúttal egy homeopátiára szakosodott fül-orr-gégész szakorvossal beszélgettünk a lehetséges okokról, egészen másképp, mint eddig.

A hagyományos orvoslás szerint a „füles” gyerekek esetében a felső légutak anatómiai sajátosságaiban, a folyamatosan duzzadt, gyulladt orrmandulában kell keresnünk a probléma gyökerét. Biztosan sokak számára meglepően hangzik egy egészen másfajta megközelítés, másfajta válaszokkal. Szakértőnk, Dr. Gelléri Julianna fül-orr-gégész foniáter, homeopata orvos szerint a valódi okot a lélekben kell keresni, mert a füles gyerek valamit nem akar meghallani.

Otthoni gyógyerő
Az óvodába kerülő gyerekek szinte kivétel nélkül betegesek lesznek az első évben. Egymás után jönnek a megfázások, fülészeti gondok, az antibiotikumkúrák. A zárt gyerekközösségekben az egymást állandóan letüsszögő gyerekek között gyorsan végigseper a kór. Biztosan meghökkentő, ám szakértőnk szerint mégsem ez a fülészeti betegségek oka.
– Állandóan körülvesznek minket kórokozók, mégsem betegítenek meg mindenkit. Ebben az időszakban inkább arról van szó, hogy a gyerekek válnak hirtelen fogékonyabbá a betegségekre, mert túl sok új inger éri őket a közösségben. Megzavarja őket, hogy kikerültek a megszokott otthoni közegből, sok új szabállyal szembesülnek, hirtelen önállóságot várnak el tőlük. Október-november környékére már olyan nagy bennük a feszültség, hogy szükségük van egy kis otthoni pihenésre, ezért lesznek betegek. Mert ezzel tudják leggyorsabban elérni, hogy anya közelében maradhassanak, feltöltődhessenek az ő szeretetteljes, gyógyító energiájával.





Nem akarlak hallani!
Az óvodáskor kezdetén sok szülő azt hiszi, gyereke kinőtt már a babakorból, és szinte egyik napról a másikra több dolgot vár el tőle. Hiszen ha érti, amit mondunk nekik, akkor jogos elvárás, hogy szót is fogadjon. Jöjjön enni, amikor hívjuk, rakja el a játékait, alkalmazkodjon a család időbeosztásához, hiszen eddig kicsi volt, és mi alkalmazkodtunk hozzá. Most viszont időben kell beérni az oviba, anyának a munkahelyére, le kell feküdni, amikor esteledik, hiszen holnap mindenkinek korán kell kelnie. Csupa új szabály, amely tagadhatatlanul sok vitát vált ki otthon. Mert a gyerek az ovitól még nem lesz nagy – ha elmélyül a játékban, nem akarja félbeszakítani. Így egyszerűbb, ha nem hallja meg, amit mondanak neki. A betegség is ebből alakul ki – tudja, mit kellene tennie, de nem akarja azt tenni. Ez a kettősség olyan fokú feszültséget okoz, amely aztán törvényszerűen betegségben robban ki. A fülészeti betegségekkel a gyerek gyakran azt üzeni: nem akarom meghallani, ami körülöttem zajlik, és ha a zavaró hangok nem fognak megszűnni, akkor majd kizárom őket.

Hol kezdődik a baj?
Nagyon sokat segít, ha az értő szülő meghallja a gyerek betegségében rejlő segélykérést. Azt, amit a „füles” gyerek üzen és kér. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenben alkalmazkodnunk kell hozzá. Mert neki is meg kell tanulnia szabályokat elfogadni. De fontos, hogy a babakorból a gyerekkorba való átmenet idején különösen türelmesek legyünk. Apróságok is sokat segíthetnek – például ha nem kiabálva hívjuk vacsorázni a kicsit, hanem szelíden leülünk mellé, és megérintjük, így hívjuk fel a figyelmét az idő múlására. Ha a gyerek újra meg újra visszacsúszik a betegségbe, igyekezzen esténként, hétvégén a vendégeskedés, különórák helyett inkább nyugalomban vele együtt tölteni az időt. Ha pedig újra kisbaba akar lenni, és bújóssá válik, engedje meg neki.
Természetesen az immunrendszer működését is támogatni kell. Ehhez hozzátartozik az egészséges étrend, a szeretetteljes környezet és a tiszta levegő is. Hiszen ha a szülő a kicsi mellett vagy vele egy helyiségben dohányzik, a gyerek nyálkahártyája sokszor olyan, mintha ő is cigarettázna.
Ha tehát valami hiányzik a testi-lelki egészséghez, betegség a válasz, kicsiknél elsősorban felső légúti hurut. Persze a hurutok már csecsemőkorban elkezdődnek, amikor a kisbaba fogzik, nyűgös, náthás, nem kap levegőt, és nem tud rendesen szopizni. Általában ilyenkor is felesleges a gyógyszer, fontosabb alaposan kiszívni orrszívóval az orrát, és gyakran szükség lehet arra is, hogy az anyuka változtasson a táplálkozásán.
– Ehelyett általában elkezdődik a gyógyszerelés. És a gyerek szervezete megszokja, hogy ha láza van, rögtön rémülten csillapítják, pedig ez csak a szervezet védekező reakciója. Aztán amikor fáj a torka, antibiotikumokkal bombázzák, ami nem tesz jót a bélflórájának (hiszen a hasznos baktériumokat is elpusztítja). Ha fáj a füle, a legtöbb esetben szintén antibiotikumot kap, emellett időnként fel is kell szúrni a fülét. Pedig van más megoldás is. A homeopátia ezekben az esetekben nagy segítség lehet. Ha az állapotnak megfelelő homeopátiás gyógyszert adunk, gyors, mellékhatásoktól mentes gyógyulás következik – ígéri dr. Gelléri Julianna, aki már huszonnyolc éve praktizál, de mióta homeopátiával is gyógyít, azóta szinte alig fordul elő, hogy fület szúrna fel vagy arcüreget öblítene.

Lépcsőzetes rosszabbodás
Nagyon fontos, hogy kezdettől fogva oda kell figyelni a gyerek tüneteire, és mindig az alapbetegséget kell kezelni, mert akkor lehet csak megakadályozni súlyosbodását.
– Ma már a tüdőgyógyászok körében is köztudott tény, hogy amelyik gyereknek atópiás, ekcémás a bőre, annak később nagyobb eséllyel lesz allergiás náthája, majd asztmája. Az ekcémára adott szteroidos kenőcs csak a tünetet nyomja el egy időre, és így mélyebb szintre kerül a betegség – állítja szakértőnk. Ha sikerül már csecsemőkorban elcsípni a tünetet és kikezelni a gyereket, akkor meg lehet előzni a komolyabb betegségek kialakulását!

Fázós fülek?
Sokan úgy gondolják, hogy a fülészeti betegségeket a megfázás okozza, és az erre hajlamos gyerekek fülét nagyon gondosan melegen kell tartani. Pedig a fül belseje jól védett üreg, oda nem megy be a hideg. Persze nagy hidegben szükség lehet sapkára, mert jólesik, hogy melegít, de betegségmegelőző hatást ne várjunk tőle. Mert a fül szinte mindig az orr felől lesz beteg. Ezért fontos, hogy az mindig tiszta legyen, ha elkezd gyűlni benne a váladék, akkor legyen kéznél az orrszívó. Kisebb gyerekeknél gyakran nem elég az orrfújás, mert nem túl hatékony, csak úgy tűnik, hogy ki tudja a gyerek fújni az orrát, de a nagyja benn marad.
– Nem okos dolog antibiotikummal elnyomni a tüneteket, mert a fülészeti betegségek nagy részét nem baktérium, hanem vírus okozza, így a gyógyszer nem is fog rá hatni. Az orvosok nagy része az esetleges felülfertőzések elkerülésére ír fel automatikusan antibiotikumot, de tapasztalataim szerint ez felesleges óvatoskodás, és gyakran több bajt okoz, mint amennyit használ – állítja dr. Gelléri Julianna. – Természetesen nem elegendő csak várakozni, hiszen a célzottan adott homeopátiás szerekkel gyorsan rendezni lehet a fülfájást, lázat és egyéb panaszokat. Tudni kell azonban, hogy a megduzzadt mandulákat nem gyógyítja meg az antibiotikum, csak elnyomja a tüneteket. A betegség pedig megáll egy szinten és újra meg újra fellobban, így a kis beteg szépen halad a műtét irányába. Az ilyen gyereknek előbb-utóbb kiveszik a manduláját arra hivatkozva, hogy góc, és innen indulnak ki az újabb és újabb betegségek. Pedig a mandula a szervezet védekezőrendszerének fontos része

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top