Baba

Tabletták lelki bajokra

Szorongás, álmatlanság, depresszió, pánikbetegség: egyik sem túl kedvezõ állapot a gyerekvárásra és -nevelésre. Vajon azzal ártunk jobban, ha szedünk ilyenkor gyógyszert, vagy azzal, ha nem?

A vényre kapható gyógyszerektől a legtöbben ösztönösen tartunk terhesség és szoptatás idején. Ám mellettük recept nélkül beszerezhető szerek tömegeit találjuk a patikák polcain: altató, nyugtató, stresszoldó teák, cseppek, gyógynövénykivonatok. Ezek vajon ártalmatlanok a magzatra, kisbabára nézve? Ha megnézzük a mellékelt tájékoztatót, akár „komoly” gyógyszerről, akár gyógyteáról van szó, mindegyiken ezt olvashatjuk: „terhesség és szoptatás alatti szedése nem ajánlott”.

Minden gyógyszer árt?
– Előrebocsátom, hogy meggyőződésem szerint jobb, ha a legtöbb lelki bajunkkal, krízisünkkel kezdeni próbálunk valamit, és nem fordulunk el tőle, nem nyomjuk el valamilyen gyógyszerrel – kezdi dr. Frigyes Júlia pszichiáter. – De legyen szó ezúttal a gyógyszerekről! Minden esetben egyéni elbírálást, közös, megfontolt döntést igényel, hogy a terhesség vagy a szoptatás alatt folytassuk, elkezdjük vagy abbahagyjuk-e valamilyen gyógyszer szedését. Nagy általánosságban elmondható, hogy a baba nyugalmas fejlődését akkor akadályozzuk legkevésbé, ha lelkileg kiegyensúlyozottak vagyunk, és semmi olyasmit nem eszünk, nem veszünk be, ami ártalmas lehet számára. Ugyanakkor számtalan gyógyszer ígéri, hogy segítségével jelentősen javíthatunk állapotunkon.




Először is azt kell végiggondolni, hogy tényleg szükségünk van-e gyógyszerre, és ha igen, mérlegelve a várható hatásokat és mellékhatásokat, akarjuk-e szedni valamelyiket. Tudnunk kell, hogy akármit is javasol az orvos, a következményeket mi viseljük, és a végső felelősség is csakis a miénk. A jó döntéshez hozzáértő szakember tanácsára van szükségünk, aki megállapítja a betegségünket: szorongás, depresszió, pánikzavar, netán skizofrénia – esetleg kimondja, hogy nem is vagyunk betegek. Így ő tudja meghatározni azt is, hogy ennek a bajnak mi a legjobb orvossága. Kifejezetten hasznos, ha ez az orvos olyan pszichiáter, aki a gyerekvárás és a szülés utáni időszak gyógyszerelési kérdéseit illetően megfelelő tapasztalattal rendelkezik, és emellett szükség esetén hajlandó utánanézni a legfrissebb kutatási eredményeknek.

Mellékhatások
– A szorongáscsökkentő, depresszió elleni gyógyszerekről az elmúlt évtizedekben viszonylag bőséges tapasztalat gyűlt össze – foglalja össze a doktornő. – Sok fiatal nő esett szedésük közben teherbe, majd szülte meg gyerekét. A vizsgálatok szerint ezek a gyerekek nem lettek nyugodtabbak, vidámabbak, lassúbbak, gyorsabbak, mint az átlag, és nincsenek elvonási tüneteik sem. Vagyis az antidepresszánsok és szorongásoldók általában nem okoznak szembetűnő károsodást. Mindez nem áll a pszichózisokat (elmebetegségeket) gyógyító és megelőző gyógyszerekre. Ezek között van olyan, amely igen nagy valószínűséggel károsítja a magzatot!
Ugyanakkor tény, hogy – ha nincs is mérhető hatásuk – valamilyen mértékben mindegyik szer bejut a méhlepényen vagy az anyatejen keresztül a kisbaba szervezetébe. Ám a komolyan depressziós, szorongó anyák babáinál vizsgálható és kimutatható az a negatív hatás, amit állapotuk a baba testi-lelki fejlődésére gyakorol. Tehát a gyógyítatlanul maradó anyák kisbabái nem járnak jobban! Az utánkövető vizsgálatok megállapították ugyan, hogy a depresszió elleni szert szedő nők gyerekeit jobban fenyegeti a depresszió veszélye, de ez valószínűleg legalább annyira a családi környezet és az anyai depresszió következménye, mint a méhlepényen átjutó hatóanyagé.
– Akkor vajon miért szerepel a gyógyszerek tájékoztatóján, hogy „terhesség és szoptatás idején nem szedhető”?
– A kismama és a kisbaba biztonsága mellett a gyártó védelmét szolgálják ezek a feliratok, ugyanis sem kismamákon, sem kisbabákon nem lehet gyógyszerkísérleteket végezni. A hatásokról, mellékhatásokról utólagos vizsgálatok segítségével tájékozódnak a kutatók. Ezért tartjuk biztonságosabbnak a régóta ismert gyógyszereket, mint azokat, amelyeket csak most dobtak piacra. Én általában gyógynövényből készült antidepresszívumot vagy szorongásoldót javaslok először, és ha ez nem válik be, akkor adok erősebb gyógyszert. Jelenleg egyetlen olyan depresszió elleni gyógyszer kapható, amelynek tájékoztatóján nem egyértelmű a tiltás, hanem ez szerepel: „a várható haszon és kockázat mérlegelésével” kell az orvosnak a gyógyszer szedéséről dönteni. Ezért én ezt szoktam felírni, noha az a gyanúm, hogy a mellékhatásai nem sokban különböznek a többiétől.
– Mit tegyen, aki csak gyógyszerrel tudja fönntartani lelki egyensúlyát, és kisbabát szeretne?
– Gyerekvárás alatt, ha lehet, el kell hagyni a gyógyszert, illetve a még hatékony legkisebb adagolást kell alkalmazni. Hihetetlenül nagy szerepe van ilyenkor a szakszerű pszichoterápiának, a családtól és a barátoktól kapott lelki segítségnek! – mondja dr. Frigyes Júlia – Ez a tanács a terhesség első harmadára fokozottan érvényes, hiszen ekkor a legérzékenyebb a magzat. Ha valaki a fenti gyógyszerek (szorongásoldók, antidepresszánsok) szedése mellett esett teherbe, akkor azt javaslom, bízzon benne, hogy a gyereke nem károsodott tőle. Ártalmasnak tartom, ha csak a gyógyszerszedés miatt beszélnek le valakit a terhességről, illetve a szoptatásról.

Depresszió szülés után
– Ha a kismama a szülés után búskomorságba esik, néha felmerül a gyógyszeres kezelés lehetősége. A mindennapi gyakorlatban legtöbbször azt javasolja az orvos, hogy azonnal hagyja abba a szoptatást. Ez többnyire nehéz döntés elé állítja az anyát, és újabb lelkifurdalás forrása lehet.
– Egyre biztosabb vagyok abban, hogy a szülés utáni depresszió nem önálló betegség – állítja a pszichiáter. – Ez ugyanúgy depresszió, mint a többi, csak éppen egészen egyedülálló az élethelyzet, amelyben kialakul, illetve ami kiváltja, mert a központi szereplő a kisbaba, még pontosabban az anya-gyerek kapcsolat és annak minden ága-boga. Komoly hiba a kismamát ilyenkor akár ártalmas, akár ártalmatlan gyógyszerrel ellátva magára hagyni. Pszichoterápiára, segítő környezetre, gyakran anyai támogatásra és bizalomra van szüksége. Hacsak nem kelt komoly ellenérzéseket benne a szoptatás, mindenkinek az a jó, ha nem hagyja abba! Vannak olyan gyógyszerek, amelyek szoptatás mellett is adhatóak.

Laktációs pszichózis: tény vagy legenda?
Nem is olyan régen még szentül hitték, hogy a szoptatás alatti hormonális változások felelősek a nők egy részének lelki bajaiért. Laktációs pszichózisnak hívták, és azt állították, hogy a szoptatás abbahagyása után majd minden rendbe jön. Pedig ez egyáltalán nem igaz! A laktációs pszichózis elavult kifejezés, mert tévesen arra utal, hogy a szoptatás és a tejelválasztás megőrjíthet valakit. A szoptatás nem tesz senkit elmebeteggé, mint ahogy a szoptatás abbahagyásától sem fog senki meggyógyulni, ha valóban beteg. A pszichózis nagyon súlyos, veszélyes állapot, a legkomolyabb családi támogatással, szoros szakmai együttműködéssel lehet csak kiváltani a kórházi kezelést, ha egyáltalán sikerül. Ugyanakkor a szülés utáni pszichózis ritka (ezer kismama közül legfeljebb egyet-kettőt érint), a szülés utáni depresszió legalább tizenötször gyakoribb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top