Baba

Aki fizet, választhat

A tervek szerint januártól lép életbe a kórház- és orvosválasztást korlátozó intézkedés. Igyekeztünk pontos és elsõ kézbõl származó információkkal tájékoztatni olvasóinkat. Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár válaszolt kérdéseinkre.

– Kevesen tudják, de a szabad orvosválasztás Magyarországon a jelenlegi törvény szerint kizárólag a háziorvosi ellátásra vonatkozik – magyarázza Horváth Ágnes. – A kórház- és orvosválasztás gyakorlatát azért vették tudomásul a kórházvezetők, mert ez többletbevételt jelentett, és főleg, mert a betegek hálapénzzel köszönték meg az orvosoknak a kivételezést. Mi azt mondjuk, ha ezért a többletért eddig is fizetett szinte mindenki, akkor jobb, ha ezután legálisan teheti, és nem kell borítékot dugdosnia az orvos zsebébe.


– Sokan gondolják úgy, hogy januártól háromszor is fizetnek majd egy szülésért: egyszer a társadalombiztosítási hozzájárulást, aztán a választott kórháznak a megszabott tarifát, majd ehhez jön a hálapénz az orvosnak, hiszen ezt valószínűleg továbbra is fizetni fogják a kismamák, ugyanis a kórháznak juttatott pénzből nem feltétlenül részesül az orvos.

– De igen! Az új szabályok szerint az orvos megválasztása miatt fizetett pénzt a kórháznak kötelezően az orvosnak kell juttassa. De nem csak neki, hanem mindenkinek, aki részt vett az ellátásban. Mert a hálapénz egyik nagy igazságtalansága, hogy az orvosok jó része soha nem kap belőle. Ki fizet hálapénzt például az altatóorvosnak vagy a műtétben segítő személyzetnek? A tb-járulékot az általános ellátásokért, a rendszer meglétéért fizetjük. Azt is kevesen tudják, hogy ez még ezt az alapműködést sem fedezi. Nagyjából 1200 milliárd forint járulékot fizetünk egy évben, de több mint 1500 milliárdot költünk az egészségügyre. Vagyis az az érv, mely szerint „a járulékkal már mindent kifizettünk”, nem igaz. Ezért úgy helyes és igazságos, hogy abban az esetben, ha valaki többletszolgáltatást akar igénybe venni, megtehesse, de járuljon hozzá. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: eddig is megtette, amikor hálapénzt adott!


– Nehéz elhinni vagy akár elképzelni, hogy ez az intézkedés megszünteti a hálapénz több évtizedes gyakorlatát.

– Pedig jobban tennék a kismamák, ha nem adnának hálapénzt, és szerintem sokan nem is fognak adni. Hogy konkrétumokról beszéljünk: a biztosító a sima szülés után 84 ezer, a császármetszés után 175 ezer forintot fizet a kórháznak. Ez azt jelenti, hogy választott orvos esetében a 30 százalékos önrész az előbbi esetben 25 ezer, az utóbbi esetben 52 ezer forint. Az olvasók pontosan tudják, ez nagyjából annyi, mint amennyit egy szülésért szokás fizetni. Ha ennek az összegnek a befizetéséről számlát kap a kismama, és tudja, hogy az orvosa részesedik belőle, akkor miért fizetné ki még egyszer hálapénzként is?
Az új rendszer jogi szempontból sokkal tisztább helyzetet teremt. Ugyanis az ügyeletes orvos felelős mindenért, ami az osztályon történik, még akkor is, ha be sem ment a vajúdóhoz. A választott orvosnak pedig valójában az ügyeleti idején kívül nem volt keresnivalója a kórházban, tehát felelősséggel sem tartozott azért, ami ott történt.


Egyenlőtlenségek az ellátásban


– Ma, Magyarországon egyáltalán nem mindegy, hová megy szülni az ember. Sok helyen még ma is csak háromóránként hozzák ki szoptatni a kisbabákat, noha ez elavult, rossz rendszer. Vannak intézmények, ahol kötelező a beöntés, borotválás, és ahol minden egyes először szülő nőnél gátmetszést végeznek. Az egyik kórházban elérhetőek a legmodernebb vajúdáskönnyítő eszközök, másutt kötelező végig feküdni, akár tíz-tizenkét órán át. Megteheti az állam ilyen körülmények között, hogy olyan kórházba kényszerít valakit, ahol számára elviselhetetlenek a feltételek?

– Nem teheti meg, és ezt a jövőben sem teszi, hiszen lehet majd választani. Csak az a kérdés, hogy kinek kell fizetni. Az orvosnak zsebbe, vagy a kórháznak számláért. Ugyanakkor magánemberként és nőként, aki majd szülni fog, fontosnak tartom, hogy megjegyezzem, elfogadhatatlan és abszurd, hogy ekkora különbségek legyenek a kórházak között a szülészeti és a csecsemőgondozási gyakorlatban. Hogyan lehetséges, hogy bizonyos kórházakban mindent megtesznek azért, hogy ne legyen szükség gátmetszésre, máshol meg fel sem merül ez a szempont? Pedig ez nem kényelmi, hanem szakmai kérdés. Hogyan lehetséges, hogy létezik néhány baba- és mamabarát szülészet, máshol meg háborítatlanul tovább élnek az elavult szokások? Ez azért elfogadhatatlan, mert mind a kettőt ugyanaz a társadalombiztosító fizeti. A magyar kórházaknak mindenhol közel ugyanolyan színvonalú szolgáltatást kellene nyújtaniuk. Tehát valójában nem az a kérdés, hogy miért kell fizetni az orvosválasztásért, hiszen most is fizetünk Az a kérdés, hogy az állam mért tűri, hogy két szülő nő ennyire különböző ellátást kapjon attól függően, hova megy. Januártól kezdi meg működését az Egészségbiztosítási Felügyelet, melynek egyik fő feladata lesz, hogy az ellátottak érdekében kikényszerítse ezeket a változásokat.


– Nem félnek attól, hogy növekedni fog a szülésindítások és a császármetszések száma? Alig három éve egy kismama belehalt abba, hogy az orvosa kényelmi okokból rendszeresen a saját ügyeleti idejében vezette le a szüléseket, és gyógyszerekkel, burokrepesztéssel idő előtt indította be a vajúdás folyamatát.

– Az egyértelműen elfogadhatatlan, hogy egy szakmai döntést az orvos kényelmi szempontja határozzon meg. Még abszurdabb, ha ezért még fizetünk is. Éppen erről beszéltem. Ha nem hálapénzt adunk, hanem legálisan fizetünk, akkor jogos elvárásaink is lehetnek, amelyeket számonkérhetünk. A hálapénzrendszerben milyen alapon reklamálunk? Ezért vagyok biztos abban, hogy a változásokkal a kismamák járnak jók.










 Amiért továbbra sem kell fizetni:
– a terhesgondozásért;
– a terhesség alatti vizsgálatokért (beleérte a speciális genetikai, ultrahangos vizsgálatokat);
– a szülésért, ha ez az ügyeletes orvosnál történik;
– ha orvosi ok miatt kell másutt szülnie, akár mert egy másik városban indult be a szülés, akár mert például koraszülésről van szó;
– a kórházban töltött napokért, normál szobában.
 Amiért ezentúl fizetni kell, de nem az orvosnak, hanem a kórháznak:
– ha választott orvosnál, annak ügyeleti idején kívül akar szülni;
– ha valaki választott szülésznőnél, annak ügyeleti idején kívül akar szülni.
 Mennyit kell fizetni orvosválasztás esetén?
Az OEP által a kórháznak fizetendő összeg 30 százalékát. Ez szülés esetén 84 ezer forint 30 százalékát jelenti, tehát körülbelül 25 ezer forintot. Császármetszés esetén ennél jóval többet, körülbelül 50-60 ezer forintot. Az önrészfizetés felső határa százezer forint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top