Baba

Elõzzük meg a bölcsõhalált!

A tragédia okát még mindig csak találgatjuk. Ám felsejlik a megelõzés új lehetõsége: testközelség.

A bibliai időkből maradt ránk az első feljegyzés erről az alattomos veszedelemről. Akkor talán még könnyebben illeszkedett a mindennapok veszélyekkel, hiedelmekkel átszőtt világába. Ma, amikor úgy gondoljuk, a tudomány minden kérdésünkre választ ad, türelmetlenül állunk a tény előtt, hogy a hirtelen csecsemőhalállal (Sudden Infant Death Syndroma, SIDS) kapcsolatban még mindig csak bizonytalan találgatások látnak napvilágot. Már a meghatározás is ellentmondásos, hiszen olyan halálesetről van szó, aminek nem volt előzménye, és nem ismerik az okát. A teljesen egészségesnek tűnő kisbaba elalszik, és nem ébred fel többé. Megfullad. “Elfelejt levegőt venni.” A tragédia leggyakrabban egy és hat hónapos kor között következik be ,de egyéves korig fennáll a lehetőség, általában este 10 és reggel 10 között, javarészt a téli hónapokban. Mégis mi történik azokban a kritikus percekben?

Nem érzi a veszélyt

A fiatal csecsemők alvása különleges. Azt, hogy alvásritmusuk jelentősen eltér a felnőttekétől, minden anya szomorúan veszi tudomásul. Ám csak a jó megfigyelő látja, hogy az alvás bizonyos fázisaiban többször is előfordul 10-15 másodpercnyi légzésszünet (apnoé), majd egy nagy sóhajtás után újra szabályosan szuszogni kezd az apróság. Bizonyos esetekben, bizonyos babáknál a szervezet nem fúj riadót, vagy az agysejtek nem érzékelik a veszélyt jelző átvivőanyagokat. Vészesen fogyni kezd a vér oxigénszintje, lelassul a szívverés. Ha nem lép közbe valaki, bekövetkezik a bölcsőhalál.

Megelőzhető?

Eddig még senki nem írt le biztos módszert. Ha megkérdeznénk „az utca emberét”, valószínű, hogy mindjárt rávágná: tilos a babát hason fektetni. Sajnos nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz ugyan, hogy a „back to sleep” („altasd a hátán”) kampányok idején egyes országokban jelentősen csökkent a SIDS-esetek száma, ám kétséges, hogy az eredmények pusztán a háton fektetésből erednének. Egyes kutatók épp arra a megállapításra jutottak, hogy a következetesen háton fektetett babáknál a vártnál nagyobb arányban fordul elő a bölcsőhalál, ha egyszer csak hason altatják őket. Egyre valószínűbb, hogy a bölcsőhalál több tényező együttes előfordulásának eredménye. Növeli a veszélyt a szülők dohányzása, a baba túlöltöztetése, az, hogy a kicsi távol (külön szobában) alszik a szüleitől, a szoptatás hiánya, az idegrendszer, a légzőrendszer éretlensége, egyes fertőzések, a koraszülöttség, a keringési zavarok, a reflux, rejtett genetikai rendellenességek, és ha közeli rokonnál már előfordult bölcsőhalál vagy azt megelőző állapot.

A gép figyel

A veszélyeztető tényezők közül néhány azonosítható a baba alapos kivizsgálásával. A hazai gyakorlat szerint lehetőség van a veszélyeztetett csoportba tartozó csecsemők kivizsgálására. Az ő esetükben kifejezetten javasolják a légzésfigyelő monitor használatát. A tapasztalatok szerint azonban pusztán a monitor beszerzése és üzembe helyezése nem biztosíték a SIDS megelőzésére, sőt hamis biztonságérzetet is kelthet. Nem maga a monitor menti meg a baba életét, hanem az a felnőtt, aki tudja, mit kell kezdenie a veszélybe került babával: ért az újjáélesztéshez. Budapesten, a Madarász Utcai Kórházban működő Bölcsőhalál Prevenciós Program munkatársai biztosítják a szülők felkészítését, itt vásárolhatja meg a család a légzésfigyelő készüléket, megismerik a működési elvét és a használatát. Az újjáélesztést játék babákon gyakorolják. A program munkatársai állandó orvosi készenlétet és szakmai segítséget biztosítanak a jelentkezők számára. Erről bővebben a www.bolcsohalal.hu oldalon olvashatnak. A tanfolyamon megvásárolható a Hirtelen halál csecsemőkorban című könyv. Bár a kiadvány szakembereknek szól, a szülők is megbízható információkhoz jutnak belőle. Bővebben tájékozódhat a 2006. februári Kismama légzésfigyelő körképéből.

Egy téves ösvény

Az aggódó szülők úgy várják a tökéletes biztonságot ígérő híreket, mint a megváltót. Hónapról hónapra újabb „biztos” okot vagy megoldást tesz közhírré a sajtó. Sokáig hódított a háton vagy hason fekvés kérdése, egyes kutatók úgy találták, hogy oltás után a vártnál gyakoribb a SIDS előfordulása, az is felmerült tudományos fórumokon, hogy a matracokat olyan kémiai anyagokkal teszik tűzállóvá, amelyek belélegzése a központi idegrendszer sérüléséhez vezet, ez pedig szintén hajlamosít a bölcsőhalálra. A legfrissebb hír, amely nagyon hamar bejárta a világot: a babákat a cumizás óvja meg a bölcsőhaláltól. Az ötlet az Amerikai Gyermekgyógyászok Társaságának (AAP) ajánlásából származik. Furcsa, hogy a nagytekintélyű orvosi társaság ezzel a javaslattal ellentmondásba kerül a saját szoptatásra vonatkozó ajánlásaival. És ellentmond a józan észnek is, hiszen bizonyított tény, hogy a cumizó kisbabák többsége egyáltalán nem, vagy a kelleténél rövidebb ideig, kevesebbet szopik. Pedig a szoptatás 20-50 százalékkal csökkenti a bölcsőhalál kockázatát. Az ajánlás tartalma a tudományos kutatókban is kételyeket ébresztett, utánajártak az előzményeknek. Kiderült, hogy jogos a kételkedés: az ajánlás forrásaként megjelölt vizsgálat anyagi támogatását egy tápszer- és cumigyártó cég biztosította. Felmerül, hogy nem érdek nélkül. Az is kiderült a vizsgált esetek elemzésekor, hogy ezek a gyerekek különben aktívan cumizó csecsemők voltak, csak éppen a tragédia éjszakáján nem volt a szájukban a cumi. Egyetlen olyan kisbaba sem szerepelt a vizsgálatban, aki soha nem cumizott. Amint fény derült ezekre a visszásságokra, számtalan tudományos szervezet tiltakozni kezdett. Ám a „hírlapi kacsa” sajnos gyorsan terjedt, és ez éppen elég volt ahhoz, hogy még több szülő döntsön kisbabája cumihasználata mellett.

Babák testközelben

A veszélyeztető tényezők között vannak olyanok, amelyeket mi, szülők is befolyásolhatunk. Csak megfelelően kell alakítani a babázás körülményeit. Dr. Williams Sears szerint, más előnyei mellett, a hirtelen csecsemőhalál megelőzésében is jelentős szerepe van az együtt alvásnak. A SIDS előfordulása három hónapos korban a leggyakoribb – éppen ekkor nő a mély alvás időtartama. Ha a baba közvetlenül az anya mellett alszik, több időt tölt felszínesebb „aktív” alvásban, és valószínűbb, hogy felébred szopni is. „A csecsemők természetes tulajdonsága, hogy nem alusszák át az éjszakát addig, amíg el nem érik azt az érettségi szintet, amikor már biztonságos az alvás” – mondja a nyolcgyerekes Sears doktor.
Együtt alvó anya-csecsemő párok infrakamerás megfigyeléséből kiderült, hogy az anya felhúzott térddel, behajlított karral tökéletes fészket alkot a kicsinek. Egymás felé fordulva alszanak, többnyire hanyatt vagy oldalt fekve. A baba gyakrabban szopik, szopás közben több oxigén jut a vérébe. Tovább élvezi az anyatej védő hatását, könnyebben elkerüli a fertőzéseket. Az anyatej hatására gyorsabban érik idegrendszere, de a szív és a légzőszervek is gyorsabban fejlődnek. Az anya és a baba folyamatosan reagál egymásra, légzésük összehangolódik, alvásritmusuk is alkalmazkodik egymáshoz. Az éjszaka folyamán több érintési inger éri a babát, ez légzésre készteti. Ha megvizsgáljuk a fentieket, és összevetjük a bölcsőhalál kockázati tényezőivel, egyértelműnek tűnik, hogy az együtt alvás csökkenti a veszélyt. Természetesen csak akkor, ha biztonságos körülményeket teremtünk, vagyis: egyik szülő sem dohányzik, nem fogyasztanak alkoholt, nem használnak puha matracot, párnát, túl meleg takarót. (Erről bővebben a 41.oldalon olvashat.) Az infrakamerás kutatások vezetője, Dr. James McKenna az eredmények láttán felvetette: a „Nem veszélyes-e az együtt alvás?” kérdés helyett inkább azt kellene firtatni: „Nem veszélyes-e, ha a gyerek éjjel egyedül alszik?”

Mi NEM bölcsőhalál?

A bölcsőhalál lényege, hogy nem ismerjük az okát. A többi hirtelen halál a „bántalmazás” vagy „baleset” kategóriába tartozik.
Vagyis nem beszélünk SIDS-ről
– ha a baba belélegzi a gyomortartalmát hányás, bukás után;
– ha a babával együttalvó „megnyomja” a gyereket;
– ha a fejét a puha párnába, paplanba, plüssállatba fúrja, ezért nem jut lélegzethez;
– ha bántalmazás vagy baleset miatt szerzett sérülés vezet a tragédiához.

A Madarász Utcai Kórházon kívül hasonló tanfolyamot tart a TIVA-MED Kft. is. Újraélesztés- és elsősegély-tanfolyam végezhető a Léghajó Program keretei közt.

Sződy Judit

 Parázs vita a világhálón

A Nők Lapja Café fórumán különböző vélemények csaptak össze a légzésfigyelő ügyében: (nlc.hu/forumkifejt.php?forumid=60048)

 

 

2004 írja:
Amikor Ti babák voltatok, volt az anyukátoknak légzésfigyelője? Miért vált ennyire „divatossᔠa bölcsőhalál? Talán csak egy ügyes üzlet valakinek? Komolyan érdekel minden vélemény, még akkor is, ha nekem valami új hóbortnak tűnik ez az egész.

Erdei75 válasza
Semmiképpen nem hóbort!!! Csak most épp már van ilyen készülék, és sokak számára elérhető/megfizethető (?) lett. Te nem vennéd meg, hogy biztonságban tudd a kicsid? Az viszont érdekes, hogy az orvostudomány még mindig csak találgat a kérdésben.

Bébinyusz véleménye
Na látod! Hátra fektesd, hasra fektesd! Mindenki összehord mindent a szülőnek! Mindenhol csak beijesztik az embert! És ez nem csak a légzésfigyelőt érinti, hanem ezer más dolgot, amit megvetetnek veled. Ha nem veszed meg, éreztetik (még a reklámok is), hogy nem vagy jó szülő! Persze van, akinek jelez a légzésfigyelő, és megmenti a babája életét… hálistennek! De olyan is van, aki hónapokon át százszor felugrál. Pedig nem is lenne szegény babónak baja, csak jelez a figyelő, te meg tök para szülő vagy.

Kapuc szerint
20 éve még nem volt biztonsági gyerekülés, légzsák, blokkolásgátló… sorolhatnám estig azokat az újdonságokat, amelyek mind azért vannak, hogy kevesebb gyerek haljon meg… Természetes dolog, hogy ha van valami, ami meg tud akadályozni egy tragédiát, akkor azt használjuk, nem? Adott esetben baromira nem érdekel, hogy a műszergyártók mennyire szedik meg magukat, ha a gépük segítségével nem hal meg a gyerekem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top