Baba

SKORPIÓ (október 24-tõl november 22-ig)

Azt kutatja, amitõl másokat visszariaszt a félelem. Mély bensõ válságain keresztülhaladva, óriási lelkierõvel újra- és újrateremti önmagát. Világunk „Fõnixmadara”.

A Skorpió-baba általában eléri, amit akar. Meglehetősen kitartóan képes tevékenykedni annak érdekében, hogy szándékait megértsék, és gesztusait adott esetben erőteljes hanghatásokkal is alátámaszthatja. Környezetét gyakran készteti alkalmazkodásra. Ugyanakkor elbűvölő tud lenni – ha akar. Megválogatja, kit tisztel meg bizalmával; őt nem adogathatják gügyögve kézről kézre, és az ő szobáján nem lehet csak úgy átcsörtetni. Kedvenc tárgyaihoz, holmijához igencsak ragaszkodik; de azzal, akit a szívébe zárt, bármit habozás nélkül megoszt. Érzelmei tartósak, végtelenül ragaszkodó – ám sérelmeit sem feledi. Kisebb testvér érkezésekor szüleinek igen bölcsen kell viselkedniük a heves féltékenységi jelenetek elkerülése érdekében. Ha ez sikerül, és a kis Skorpió meggyőződik arról, hogy továbbra is maradéktalanul élvezheti szülei szeretetét, akkor öccsének vagy húgának rendíthetetlen „testőrévé” válik; minden lépését gondoskodó törődéssel lesi. Mindennapjaiban igényli a rendszerességet és a kiszámíthatóságot, talán azért, hogy nyugodt hátteret tudhasson maga mögött az önmagára mért számos „próbatétel” ellensúlyozásaképpen. A próbatétel épp úgy lehet egy messzebb lévő, a kiságyból elérhetetlennek tűnő játék becserkészése, mint később egy magas mászóka meghódítása. Szinte sosem adja fel; ha egyszer valamit a fejébe vesz, attól nemigen lehet eltéríteni; lehetetlent nem ismer. Szüntelenül próbálgatja, hol húzódnak lehetőségeinek határai, és azokat igyekszik túllépni. A tiltásra daccal reagálhat, titokban kísérletezhet tovább, ajánlatos tehát inkább kontrollálható kereteket teremteni mindenkori tevékenykedéséhez. Nagyobbacska korában jeleskedhet a küzdősportokban, az úszásban, kedvelheti a fejtörőket, a rejtvényeket, a „nyomozósdit”, a „doktorosdit”. Egyedül is jól eljátszik. A jelenségek átfogóbb értelmét kutatja, sosem elégszik meg felszínes ismeretekkel. Látni akarja, mi van a dolgok „mélyén”; ezért nem szabad túlságosan csodálkozni, ha apró darabokra szedi szét a játékautóját, vagy ha „hasműtétet” hajt végre a mackóján. Remek megfigyelő, titkolózni előtte felesleges fáradozás; érdemes inkább adott életkori szintjének megfelelően megosztani vele az aktuális tudnivalókat, problémákat. Közösségben kevés barátot választ, de azokkal szoros „véd- és dacszövetséget” köt. Az iskolában főként azon tárgyakban jeleskedhet, amelyek felkeltették érdeklődését, illetve amelyeknek tanáraival jó viszonyt tudott kialakítani.

A Skorpió-szülött felnőttként is szívós küzdőképességet mutat, elhatározásait „kerül, amibe kerül” alapon igyekszik megvalósítani. Szenvedélyes alkat, és indulatai nem párolognak el egykönnyen. Ennek megvannak az előnyei: akkor is hajtómotorja tud maradni egy-egy ügynek, amikor mások már belefáradtak és feladnák. Semmit sem vesz félvállról: vagy teljes erőbedobással csinál valamit, vagy sehogyan. Szeretteiért, barátaiért bármire képes, ám ellenfeleivel nem feltétlenül kíméletes. Rendívül fogékony mások lelki rezdüléseire, gyorsan felméri gyengéiket és erősségeiket. Talán kevesen feltételezik róla, hogy érzékeny ember, pedig éppen emiatt nem osztja meg környezetével problémáit, bánatát, és emiatt leplezi örömét. Ha ugyanis nem látnak bele a kártyáiba, nem is okozhatnak neki fájdalmat. Nemcsak érzékeny: érzéki alkat is; vonzerejét alkalom adtán szívesen be is veti. Ezzel együtt képes a hűségre, cserébe pedig ugyanezt várja el, esetenként kissé maximalista módon (partnere esetleg rá sem nézhet másra). Regenerálódó képessége nem mindennapi – fizikailag, lelkileg és szellemileg olykor addig hajtja magát, míg „falba” nem ütközik; akkor aztán feláll, megrázza magát, és megy tovább. Mivel a belső krízisek végigélésének ingoványán otthonosan mozog, hihetetlen energiát tud adni, komoly segítséget képes nyújtani azoknak, akik éppen válságos helyzetet élnek át. Sok Skorpió olyan foglalkozást választ, ahol e képességét jól hasznosíthatja; így remek pszichiáter, pszichológus vagy sebészorvos válhat belőle. Kiváló „szimatát” akár nyomozóként vagy adóügyi szakemberként is kamatoztathatja.
Az élsportolók között is megtaláljuk a rettenthetetlen Skorpiókat, főként a harcművészek között, vagy olyan területen, amely „emberfeletti” kitartást igényel: folyóátúszások, maratoni futás és így tovább. A művészetben kiteljesedő Skorpiókat szuggesztivitás, illetve megragadó erotikus kisugárzás jellemzi. E jegyben született egyebek között Pablo Picasso és Demi Moore.

Podonyi Hedvig asztrológus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top