Baba

Fogyást segítõ szerek

A túlsúlyos ember számára mindenkinek akad egy holtbiztos tippje. Ki önsanyargató diétát, ki meg mértéktartó és egészséges táplálkozást ajánl egy kis mozgással megtoldva. A jóakarók másik csoportja ezzel szemben a könnyen lenyelhetõ pirulákra, keserû, ámde hatásos teákra esküszik.




A fogyókúra akkor jó, ha egyénre szabott, ezért nincsenek mindenkire egyaránt érvényes tanácsok. Bizonyára szép számmal akadnak hölgyek és urak, akiknek csakugyan szükségük van segítségre.

A szemmel látható, gyors kezdeti siker mindenkinek szárnyakat ad, pár kilóval könnyebben már az étkezési megszorítások betartása sem okoz gondot. Mert anélkül a leghatásosabb fogyókúrás szer sem hoz eredményt!

Ha elértük álomsúlyunkat, arról is gondoskodni kell, hogy meg is tudjuk tartani. Erre csak az képes, aki közben megtanult bánni a kalóriákkal, és a szükséges mennyiségben hozzájut az élelmiszerekben lévő nélkülözhetetlen tápanyagokhoz.

A fogyókúrát segítő szerek arzenálja rendkívül gazdag, jóval száz felett van az engedéllyel árusított, gyógyszernek nem minősülő teák, porok, kapszulák száma.


A mellékhatásokról kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét…

Jelenleg három vényköteles fogyasztó gyógyszer van forgalomban, közülük a legolcsóbb is nyolcezer forintba kerül. A társadalombiztosítás egyébként egyiket sem támogatja.

Talán két éve került nálunk forgalomba a Sibutramin hatóanyag-tartalmú kapszula, amellyel dundik ezreinek sikerült már eddig is megszabadulniuk felesleges kilóiktól. A gyógyszer jóllakottságérzést idéz elő, miközben fokozza a zsírégetést, az alapanyagcserét és a hőtermelést.

A másik vényköteles gyógyszer a zsírfelszívódást csökkenti a vékonybélben, így a táplálék zsírtartalmának harminc százaléka távozik feldolgozatlanul testünkből. A gyógyszerek szedésével energiaszegény étrend és némi fizikai aktivitás mellett valóban számíthatunk ésszerű ütemű testsúlycsökkenésre.


Csak természetesen!

A gyógyszernek nem minősülő, tehát nem vényköteles készítmények legalább három csoportba, és ezeken belül még számos alcsoportba sorolhatók.

A teák és gyógynövényalapú készítmények

többsége hashajtó és vízhajtó hatású, serkenti a lebontó anyagcsere-folyamatokat, miközben elvégzi a szervezet méregtelenítését is. Egyik-másik termék kilátásba helyezi, hogy megszabadít a kínzó éhségérzettől is. A teák többségét csupán három-négy heti kúrára ajánlják.

A zsírégetők, étrend-kiegészítők


a feleslegesen lerakódott zsíroktól szabadítanak meg. „Hatásukat célszerűbb mérőszalaggal mérni, mint mérleggel. Két kilogrammos testsúlycsökkenés négy-öt kilogrammos hagyományos fogyásnak felel meg”, írja az egyik ilyen szer tájékoztatója, amit úgy kell érteni, hogy a zsírszövetet rövid úton izomszövetre cserélhetjük, feltéve, ha sportolunk is.

A legmodernebb készítményekben megtalálható az L-karnitin nevű aminosav-származék, ami azért felelős, hogy a zsírmolekulákból energia keletkezzen, azaz elégjen. Általában van még bennük metionin és betain, ezek olyan anyagok, amelyek megakadályozzák a májban a zsírok lerakódását, segítik a méregtelenítést, s ezzel csökkentik a koleszterinszintet. A termékekben gyakran króm is található, ami káros hatások nélkül segíti a fogyást.

A zsírbontó étrend-kiegészítők hatását értelemszerűen fokozza a sport, a fizikai aktivitás, hiszen a mozgáshoz energiára van szükség, s a zsírbontók abban segítenek, hogy a többletenergiához zsírokból jusson hozzá szervezetünk.

A fogyasztóporok, korpák

hatása abban áll, hogy élelmirost-tartalmuk telítettségi érzést ad, ezzel enyhítve az éhségérzetet. Ugyanakkor vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét tartalmaznak, ezáltal még az esetleg túlzásba vitt fogyókúra mellett is hozzájut szervezetünk a legfontosabb tápanyagokhoz.


A nagy zsírzabálás


Ezzel még korántsem érkeztünk a fogyást segítő szerek felsorolásának végére, hiszen a cápaporctól az algáig, a mályvától a zabkorpáig megszámlálhatatlan hatóanyag vesz rész a „zsírzabálásban”. Némelyik szer az éhségérzet megszüntetése mellett jó erőnlétet, egészséget is ígér. Mások egyszerre több ponton érvényesítik hatásukat.

Igyekszünk olyan módszereket olvasóink figyelmébe ajánlani, amelyeket magunk is kipróbáltunk. Ennyiféle csodaszert természetesen nem tesztelhettünk, így azt sem tudjuk megmondani, melyik hozza meg legkönnyebben és leggyorsabban az áhított fogyást.

Lelki támasznak valószínűleg bármelyik beválik, ha elég nagy bennünk az elszántság, és mi magunk is megtesszük, ami rajtunk múlik. Ne feledjék, nem egy hét alatt rakódtak ránk a kilók, ne is várjuk hát, hogy pár nap alatt eltűnjenek.

A készítmények egy részén a gyártók feltüntették, hogy szoptatás alatt nem ajánlatos a szedésük. E finom figyelmeztetést fogják fel szigorú tiltásként. Annyira nem lehet sürgős a fogyás, hogy ne tudjunk még néhány hónapot várni. Legyenek óvatosak azokkal is, amelyeken nem olvasható a figyelmeztetés. Nem biztos, hogy kisbabánknak is vízhajtóra, zsírégetőre vagy étvágycsökkentőre van szüksége.

Az is fontos szempont, hogy a szoptatás idején ellássuk szervezetünket minden fontos vitaminnal, nyomelemmel és ásványi anyaggal. Ha nem így tennénk, saját szervezetünk látná kárát. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a csupán élelmi rostokat tartalmazó szerek veszélytelenek.


Tanulmányozzák táblázatunkat, válogassanak – ha „önerőből” nem megy a fogyókúra.

Itt olvashatja a fogyasztószerek összefoglaló táblázatát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top