Baba

Környezetbarát mosás – 2. rész

Ha foltos a ruha, az áztatás elõtt folttisztításra szorul. Betegek, újszülöttek számára áztatással, mosással, vasalással szoktuk fertõtleníteni a ruhanemût. Az öblítés is elkerülhetetlen, hiszen a mosószerek nem maradhatnak a ruhán!




Mielőtt nekilátnánk a mosásnak, tisztítsuk ki a mosógépet! A szűrőből bolyhos textíliák után mindig, egyébként minden huszadik mosás után távolítsuk el a szennyeződést. A mosógépben a használat során vízkő válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket. Évente legalább egyszer indítsunk hatvanfokos, kímélő programot, s öntsünk a gépbe két liter húszszázalékos ecetet. Az első öblítőprogram indulása előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk állni benne az ecetes levet egy napig. Néha forgassuk meg a dobot, és másnap melegítsük fel még egyszer. Ezzel az eljárással a gép élettartamát is növeljük, s a ruhát is kíméljük.

Előbb a foltokat!

Szinte valamennyi friss foltot eltávolíthatjuk természetes szerekkel. A legtöbb bolti folteltávolítóban erős oldószerek vannak, ezért meleg helyen és huzamosan nem szabad ilyen anyagokkal dolgozni. A nátrium-perkarbonát alacsony hőfokon is hatékony fehérítő és folteltávolító hatású szer. A kenőszappan közismert kézelő- és gallértisztító. A természetben az ecethez vagy a tejsavhoz hasonlóan maradéktalanul lebomlik.


Tippek


•  A bogyós gyümölcsök nyomát tejbe vagy savóba áztatva lehet eltüntetni. A folt akkor is kijön, ha mosószappanos vízben mossuk, majd bedörzsöljük citromlével, és ezután öblítjük.

•  A fűfoltot többszöri glicerines dörzsöléssel lehet eltüntetni.

•  A golyóstolltinta friss foltját alkoholba mártott szivaccsal lehet kidörzsölni, majd hideg vízben kell öblíteni.

•  A vérfoltos ruhát hideg, sós vízben áztassuk tíz percig, majd mossuk ki szappannal. Ha már barna a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport vízzel, a pépet hagyjuk rászáradni a foltra, majd keféljük ki.

•  A zsírpacnit, olajfoltot forró vízzel és a vizes foltra szórt száraz szódabikarbónával lehet kisikálni. Ha a ruha nem forrázható, mossunk mosószódával úgy, ahogy januári számunkban írtuk.


Fertőtlenítés

Az üzletekben árusított fertőtlenítőszerek fehérítőket, például klórtartalmú anyagokat, valamint fenolt, krezolt, triklór-fenolt, benzalkónium-kloridot, formaldehidet tartalmaznak. Ezek mind erősen mérgezőek, veszélyesek környezetre és emberre egyaránt. A klórtartalmúak közül a jól ismert hypo erős fehérítő- és fertőtlenítőszer. Szétmarja a bőrt, a selymet, a gyapjút, a rugalmas anyagokat, illetve a műgyantával kezelt szövetek szálait. Jobb, ha kisgyermekes háztartásban nem használjuk! A hidrogén-peroxid fertőtlenítő hatása és környezetszennyezése is gyengébb. E készítmények a gyapjú vagy a selyem fehérítésére is alkalmasak. A húszszázalékos ecet háromszorosára hígítva hatásos és mégis környezetbarát fertőtlenítő-, lemosó- és vízkőoldó szer.


Mosás mosógépben

A mosószert ne közvetlenül a gépbe dobált ruhára szórjuk, hanem előbb oldjuk fel egy kevés vízben, úgy, ahogy januári számunkban is részletesen leírtuk. Ha ugyanis mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, akkor nem távolítja el a szennyeződést, és feleslegesen szennyezi a vizeket. Jobb, ha meleg vízzel mosunk, mint forróval: így akár egyharmaddal is kevesebb energiát fogyasztunk, és a ruhát is kíméljük! Az új gépek közül az energiatakarékos típust válasszuk: ezek akár hetvenöt százalékkal is kevesebb energiát fogyasztanak, mint a régiek.


Öblítés


Az ecet minden textília színélénkítő, puhító hatású öblítőszere. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára hígított, húszszázalékos ecetet öntsük a jelzésig, vagy mérjünk ki belőle egy csészényit. Ne féljünk, nem marad tőle ecetszagú a ruha. Semlegesíti a mosószer-maradványokat, megakadályozza a sötét pamutholmi csíkozódását, segít megőrizni a kelmék rugalmasságát. A bolti öblítők hatóanyagai bevonatot képeznek a szövet szálain, ettől a ruha puha és illatos lesz, és a szintetikus szálas anyagok elektromos feltöltődése is csökken. A puhaságnak és az illatnak ára van: miattuk húsz százalékkal csökken a textília nedvességfelvevő képessége. A törlőrongyok, törölközők, pelenkák, fehérneműk illatos öblítése így többet árt, mint használ.


Szárítás, vasalás


Ha csak lehet, centrifugálás után szellős helyen szárítsuk a ruhákat. A világos, illetve a fehér pamut ruhadarabokat a fertőtlenítés és fehérítés miatt érdemes napon szárítani. Próbáljuk csak ki anyatejes csecsemő sárga foltos pelenkáján! Ha szülés után nem elégszünk meg a mosás előtti és alatti fertőtlenítéssel, a napfényen szárítás fertőtlenítő hatásával, akkor legalább néhány vasalnivalót tartogassunk a látogatóknak. Hasznosnak érzik majd magukat, mi pedig békében szoptathatunk. Később már senki sem akar vasalni, hiszen sokkal élvezetesebb és érdekesebb a kisbabával játszani!
Azért ne essünk át azonnal a ló másik oldalára! A környezettudatos háztartásra való áttérést fokozatosan is végre lehet hajtani. Ha például mától öblítőt legfeljebb felsőruhára használunk, már büszkék lehetünk!


Az alternatív tisztítószerek az Öko-szolgálat Vadász utcai boltjában kaphatók. Címe: V. kerület, Vadász u. 29. T.: 80/269-446

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top