Baba

Ha vegetáriánus a család

Lehet-e egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozni akkor, ha a család asztalára sosem kerül hús? Néhány évvel ezelõtt még határozott nem volt a válasz, ma már a legtöbb szakember elismeri a vegetáriánus étrend elõnyeit. Összeállításunkban ezt a kérdést járjuk körül több érintett megszólaltatásával.

Egyre népszerűbb manapság a hús nélküli táplálkozás, s a szakemberek is jobb véleménnyel vannak róla, mint néhány évvel ezelőtt. A Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium idei, csecsemők és kisdedek táplálásával foglalkozó módszertani körlevelében az áll, hogy a megfelelően összeállított szemi-vegetáriánus (a növényeken, tejen, tojáson kívül halat, baromfit is tartalmazó), vagy lakto-ovo vegetáriánus (növények mellett tojást és tejet is megengedő) étrend biztosítja az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyagokat.
Megállapítható, hogy azoknál az embereknél, akik növényi eredetű ételekben gazdag táplálékot fogyasztanak, sokkal kevesebb a szívkoszorúér-betegség, mint az átlag népességnél, s ez az étrend többek között a rák, az elhízás, a csontritkulás, a cukorbetegség ellen is véd.

Kismamaként vegetáriánusan





“Harminchat éves vagyok és harminchat éve vegetáriánus – mondja Kovácsné Bokor Sarolta gyulai védőnő, három gyermek édesanyja. Apai ágon már a nagyszüleim is vegetáriánusok voltak, anyai ágon édesanyám nyolcéves kora óta folytatja ezt az életmódot. Amikor várandós lettem első gyermekünkkel, sokan próbáltak lebeszélni a hús nélküli táplálkozásról, mondván, hogy fogyatékos gyermekem születhet. Természetesen mint védőnő még tudatosabban odafigyeltem arra, hogy az esszenciális aminosavak jelen legyenek az étrendben. A tejtermékekről és az olajos magvakról sem szabad megfeledkezni, a kalcium miatt kifejezetten hasznos a szezámmag és a mák, de a dió és a mogyoró is ajánlott.”
A megfelelően összeállított lakto-ovo vegetáriánus étrend minden szükségeset biztosít a kismama és gyermeke egészségéhez. Persze a vegetáriánus táplálkozás területén is könnyű szélsőségekbe esni, s ilyenkor az is elképzelhető, hogy a helytelen táplálkozás veszélyezteti a kismama és a gyermek egészségét.

Felnő-e a gyerek hús nélkül is?

Ráczné Hamerszki Judit hajdúhadházi védőnő kérdésünkre, miszerint táplálhatjuk-e a gyermekeket vegetáriánus módon, a következőket válaszolta:
– Több mint tíz éve vagyok lakto-ovo vegetáriánus. Megtapasztaltam, milyen jótékony hatással van saját egészségemre ez a táplálkozási típus. Mint minden anya, én is a legjobbat szerettem volna nyújtani gyerekeim számára a táplálkozásban is. Nagyon fontosnak tartom csecsemőkorban a szoptatást, az anyatejet. A későbbiek folyamán oda kell figyelni, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket megfelelő arányban adjuk. Fontos a változatos, minőségi étrend. A gyümölcsök és a zöldségek nagy mennyiségben biztosítanak növényi rostot, egyszerű és összetett szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.
Nagyon sokan gondolják, hogy a gyermekek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a hús, s arra hivatkoznak, hogy csak az állati eredetű termékek tartalmazzák azokat a létfontosságú aminosavakat, amelyekből testünk képes felépíteni a szükséges fehérjéket. Mára már megdöntötte ezt a felfogást a táplálkozástudomány. Bebizonyosodott, hogy vannak hüvelyesek, mint például a szója, amelyek a húshoz és a tejhez hasonlítható, magas biológiai értékű, minden esszenciális aminosavat tartalmazó fehérjéket biztosítanak. Mások, amelyek önmagukban nem teljesek, mint például a lencse, bab, zöldbab, azzá lesznek, amikor gabonafélékkel, például rizzsel, búzával, zabbal fogyasztjuk őket. A hüvelyesek és a gabonafélék keverése a húséhoz hasonló minőségű, teljes értékű fehérjét nyújt. Így ez a táplálási forma a gyermekek számára is megfelelő.
Miért jó vegetáriánusnak lenni? – tettem fel a kérdést Ősz-Farkas Ernő gyógyszerésznek, aki kétgyermekes apuka is. “Gyermekeink fizikai erőnléte és szellemi fejlődése meggyőztek arról, hogy a modern kutatások eredményei nem csak Nyugat-Európában és Amerikában állják meg a helyüket. Mégsem forog az életünk a táplálkozás körül. Az élet és az egészség megőrzését természetes szokásként szeretnénk látni gyermekeink életében. Legfontosabb családi alapelvünk a kiegyensúlyozottság”.

Drágább és időigényesebb?

Ezzel a kérdéssel is szakemberhez, a budapesti Gandhi Vegetáriánus Étterem mesterszakácsához, Weinecker Ferenchez fordultunk, aki feleségével és két kisgyermekével együtt magánemberként is a hús nélküli táplálkozás híve.
“Tapasztalataim szerint egyáltalán nem igényel több időt egy hús nélküli étel elkészítése, mint egy húsosé. Inkább fantáziából kell hozzá több, és persze az sem baj, ha rendelkezünk egy jó vegetáriánus szakácskönyvvel. A különleges alapanyagok – mint például a szójapárizsi, a szójatej és hasonlók – beszerzéséhez persze valóban több idő kell az átlagosnál. Ezek azonban nem elengedhetetlenül szükségesek a jó vegetáriánus konyhához. Egyébként a húsmentes étkezés sem kerül feltétlenül többe, mint a hagyományos. Húsos ételeket is lehet drágán is és olcsóbban is elkészíteni. Ugyanez igaz a növényi ételekre is. Összességében nem kerül többe egy vegetáriánus konyha működtetése, mint mikor hús is kerül az asztalra”.

Vegetáriánus táplálkozás a közétkeztetésben





Létezett korábban egy rendelet, amely lehetővé tette a közétkeztetésben az óvodás és iskolás gyermekek lakto-ovo- és szemivegetáriánus étkeztetését. Ezt a rendeletet az ÁNTSZ visszavonta. Jelenleg az a szabály van érvényben, hogy aki gyermeke számára vegetáriánus közétkeztetést szeretne biztosítani, annak ezt egyénileg kell engedélyeztetnie az OÉTI-nél.
A budapesti Junior Kft. szemivegetáriánus ételek készítésével és szállításával is foglalkozik. Mintegy húsz budapesti óvodába és iskolába, kétezer-hétszáz gyermek részére szállítanak szemivegetáriánus ételeket. A cég rendelkezik az OÉTI és a fővárosi ÁNTSZ engedélyével.
Az esetek többségében azonban az így táplált gyermekek bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetését egyénileg kell megoldaniuk a szülőknek. Ahol erre lehetőség van, bevihetik az intézménybe az otthon elkészített ételt, de az is megoldás, ha ebéd előtt viszik haza a gyermeket.
Egyre több olyan óvodával találkozhatunk, ahol gyakorlati lépéseket tesznek a reformtáplálkozás felé. A Waldorf óvodákban hagyomány a gabonaalapú, húsmentes étkezés. Számos önkormányzati óvodában szerveznek rendszeresen gyümölcsnapot. Ilyenkor az óvodások az otthonról magukkal hozott gyümölcsből készítenek salátát az óvónő vezetésével. Az ötlet azért is követésre méltó, mert a közétkeztetésben egyébként nem szerepel annyi friss gyümölcs, amennyire ennek a korosztálynak szüksége volna.

“Vegetáriánusként hordtam ki a terhességemet, még magzatvédő vitamint sem szedtem, hiszen mindig teljesen rendben volt a vérképem. A vasszintem a terhesség alatt is, és a tizenhat hónapnyi szoptatás után is tökéletes volt. Sem én, sem a kisbabám nem szenvedtünk hiányt semmiben. Mindennap bőségesen fogyasztottam és fogyasztok is friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából sütjük a kenyeret. Próbálok mindig változatos étrendet összeállítani”.
Egy kaposvári kismama

“Tizenhét évesen lettem vegetáriánus. Édesanyám hetekig kétségbe volt esve amiatt, hogy mit adjon nekem enni. Végül is együtt tanultunk meg elkészíteni sok finom, hús nélküli ételt, így került ezután az asztalra a diókolbász, a lencsehurka, a szójasonka és más egészséges finomságok. Számos apró testi betegségemtől szabadultam meg, és megszűnt a gyerekkorom óta fennálló vashiányos vérszegénységem. Később a férjem is kész volt vegetáriánusként élni, az utolsó lökést az adta meg számára, amikor huszonöt éves korában kiderült, hogy súlyos beteg, rákja van. Csodával határos módon meggyógyult, és azóta is – hat éve – teljesen egészséges. Úgy gondoljuk, hogy ebben az életmódunknak is nagy szerepe van. Kislányunk hároméves, örökmozgó, egészséges gyermek, ő is vegetáriánus. Számunkra fontos a betegség megelőzése és az egészség megőrzése”.
Egy békéscsabai kismama

Hol kaphatók a vegetáriánus konyha speciális hozzávalói?

Budapesten:
• Ökocentrum I.: III. ker., Bécsi út 223.
• Ökocentrum II.: Budagyöngye Bevásárlóközpont, II. ker., Szilágy E. fasor 121.
• Bio-ABC: V. ker., Múzeum krt. 19.
• Oltalom Alapítvány: VI. ker., Benczúr u. 9.
• Galgafarm: VI. ker., Eötvös u. 8.
• Nektár: IX. ker., Ferenc krt. 42.
• Életház: XII. ker., Böszörményi út 13?15.
• Cibaria: XIII. ker., Pozsonyi út 49.
• Reformélelmiszer: XIV., Thököly út 63/b.
• Biokuckó: XVIII., Thököly u. 2.

Vidéken:
• Biobolt: Ajka, Újvilág u. 41.
• Bioforrás: Hajdúböszörmény, Tessedik S. u. 15.
• Ezerjófű: Solymár, Terstyánszky út 37.
• Biocsemege: Szeged, Vidra u. 3.
• Biobolt: Tamási, Kossuth tér 6.
• Bioudvar: Tokod-Altáró, Béke tér 1.
• Natura: Pécs, Rákóczi u. 69.
• Szójapárizsit és virslit az ERMA Kft.-től rendelhetünk a 06-26-386-267-es telefonszámon.

A Junior Kft. vállalja a budapesti óvodák és iskolák részére a szemivegetáriánus ételek szállítását, amennyiben egy intézményből legalább tizenöt igénylés érkezik. Ez az igénylés az intézmények részéről csak szülői hozzájárulás alapján történhet! Telefon: 215-10-30.

Mit tegyünk, ha vegetáriánus gyermekünk húst kíván enni?

Ez a kérdés akkor merül fel leginkább, amikor a vegetáriánus kisgyerekek óvodába, iskolába kerülnek. Ha megértették, hogy szüleik miért táplálják őket másként, mint társaikat, bizonyára nem jelent majd gondot elfogadni és elfogadtatni “másságukat”. S ha később mégis úgy döntenek, hogy a szülői példától eltérően szeretnék megkóstolni, fogyasztani a húst, nem lenne okos dolog megtiltani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top