Életmód

Krémszappanokat teszteltünk

Szeretjük a krémszappant. Szeretjük, mert nem ázik szét, szeretjük, mert nem kell órákig csiszatolni a szappantartót, szeretjük, mert higiénikus, és szeretjük, mert ezerféle illatban kapható. A krémszappan jó dolog… de vajon melyik az igazi?






Fa habszappan Aloe verával

A nem túl tetszetős csomagolású termék picit kakukktojás a többi között, hiszen nem igazi krémszappant rejt a flakon, hanem habot, ami leginkább hajhabra emlékeztet. Elsőre a „szállodafeeling” ugrik be – általában ott (illetve éttermek mosdóiban) találkozik az ember hasonló megoldással. Illatra nagyon kellemes, bár nem tudom, az Aloe verának milyennek kéne lennie, de ez talán lényegtelen is. Finom, és kész.

Nekem bejönnek az ilyen könnyed, finom, puha habszappanok, egyedül talán az kellemetlen, hogy egy tisztességes kézmosáshoz legalább 3-4 nyomásnyi habadag szükséges. Az sem mindegy, hogy milyen erőt fejtünk ki – ha nem adunk bele apait-anyait, nem igazán áll össze a dolog, inkább valami szétfolyósodott lé csöpög ki a flakonból –, szóval csak keményen! A gyerekek viszont valószínűleg élvezni fogják a kézmosás kísérőjelenségét – a levegőben szállingózó kóbor habpamacsokat. 

Én a kellő körültekintéssel megtervezett, kézre álló, masszív flakonokat szeretem újratölteni (akár mosogatószerrel is) – ez a termék azonban hiába rendelkezik eme tulajdonságokkal, nem lehet „újrahasznosítani”, a teteje ugyanis nem lecsavarható.

Ár: 499 Ft/250 ml

 


 





Levendulás folyékony szappan – L’Occitane en Provence

Próbálok elfogulatlan maradni a L’Occitane termékekkel kapcsolatban, hogy ne érje szó a ház elejét, de hál’ istennek „Provence-ban” újfent tökéleteset alkottak, így nem kell elnyomnom magamban el nem múló lelkesedésemet.
Aláírom, hogy ez a műremek  nagyságrendekkel drágább, mint egy átlag folyékony szappan, de minőségében is bőven meghaladja a hagyományos kézmosókat, és ennyi kényeztetés mindenkinek jár – legalább egyszer.
Egészen kicsi adag elég belőle, egy borsónyi mennyiség is nagyon jól felhabosítható, és elég egy alapos kézmosáshoz. Talán ez az egyetlen folyékony szappan, aminek valóban szappanhabja van – pihe-puha, finom, apró szemű buborékos, simogató. Erős, intenzív levendulaillata csukott szemmel is egyértelműen beazonosítható (ez többnyire nem mondható el a többi krémszappanról), nincs benne semmi hivalkodás, semmi mesterkéltség. Hétköznapian egyszerű, kristálytiszta illat, ami üde színfolt a sok mesterségesen kevert illatkreáció között.
Csomagolása is egyszerű, nincs „sorozatgyártásíze” a dolognak, nem akar a fürdőszoba középpontja lenni, mégis magára vonzza a tekintetet. Leginkább olyan, mintha a nagymamám készítette volna „csak nekem”, és ez a személyes feeling az, amiért annyira szerethető.
A kupakja visszazárható, és maga a flakon sem túl nagy, így utazáshoz is ideális kézmosó.

Ár: 2750 Ft/250 ml


 





Le Golosità Tangerine Juice – mandarinos antibakteriális krémszappan


Ennek a márkának a habfürdőit szeretem, várakozásaim ellenére azonban ez most csalódás volt. Nem pusztán azért, mert az illat sem hozza azt, amit ígér, hanem állagra is valahogy fura az egész. A mandarin határozottan nem felismerhető benne (kivéve persze a színét), mindössze enyhén fanyar citrusillat, amit felfedezni vélünk. Azt ígéri, hogy kellemes illatot hagy a bőrön, de konkrétan semmit nem lehet érezi, ahogy megtörölted a kezed – és a helyzet az, hogy előtte se nagyon.
A flakon rendben van, de a nyomófej hiperaktív, szóval légy résen, ha nem akarsz úgy járni, mint én, akinek az első próbálkozásra a nadrágján kötött ki az egész matéria.

Maga a szappan ragacsos, nyálkás, nem igazán habzik, és enyhén ugyan, de szárítja a bőröm. 


Ár: 990 Ft/300 ml 

 

 






Caola kamillás krémszappan olívalevél-kivonattal

Az első benyomás, hogy se kamilla-, se olívaillat nem ismerhető fel benne, de nálam ez jó pont, mert történetesen egyiket sem kedvelem igazán. Akik viszont igen, csalódni fognak, mert a gyöngyházfényű, haloványzöld szappannak erős, édeskés illata van (nálam nyerő). A markáns cukorillat tartós, még sokáig érezhető a kezünkön. 

A szappan kicsit nyúlósan folyik, és nem is habzik túl jól, viszont krémes, bársonyos, és könnyen lemosható. Nem szárítja a bőrt.

Csomagolása szót sem érdemel – fehér flakon rányomott matricával.
Ez is praktikus, visszazárható flakon.


Ár: 345 Ft/250 ml

   

 

 






Palmolive Naturals Milk & Honey folyékony szappan


Szeretjük mi a Palmolive-et, de ezt most nem igazán találták el… A krémszappan színe reménykedésre ad okot, hiszen hűen utal a mézre, illata azonban már csírájában sem emlékeztet rá… mi inkább egy szintetikus, középkategóriás autóillatosítót szavazunk meg neki.

Sűrű állagú, krémes masszát sejtet a flakon, nyúlós állagának köszönhetően azonban a mosdókagyló szélén landol az utolsó csepp, így érdemes óvatosan nyomni…

Ez a kreáció egyébként egyike azon keveseknek, amit nem lehet visszazárni, ha egyszer kinyitottad, úgy marad, szóval utazáshoz, nyaraláshoz ne ezt vidd magaddal. 


Ár: 429 Ft/300 ml   

 

 





Auchan folyékony szappan – mandulaillatban


Van egyfajta vonzódásom a francia kozmetikumokhoz, így érthető, hogy kíváncsian vettem kezembe a „madaras” szappant. Erőteljes, picit szúrós keserűmandula-illatú krémszappan – aki szereti a marcipánt meg a pisztáciát (mint például jómagam is), az szeretni fogja. Illatát sokáig megtartja, nem illan el pillanatok alatt. Nyomófeje nem szokványos, az átlagnál nagyobb, és lekerekített, ergonómiailag tökéletes.

Maga a szappan túlságosan folyós, gyenge a habja, de kellemes krémes hatása van, és nem kell sokáig csiszatolni, könnyen lemosható, szóval megéri az árát.

 

Megjelenése enyhén szólva is puritán, de legalább nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés – az átlátszó flakonban pontosan nyomon tudjuk követni, mikor érdemes beszerezni a következő adagot. 

 
Ár: 299 Ft/300 ml  

 

 






Baba Natura folyékony szappan, kamilla és méz

Jó sűrűségű, bár cseppet nyúlós krémszappan. Tenyerünkön szétkenve inkább lágy, krémes, mint habzó, de nem ragacsos, és simán leöblíthető.


Illata nem azonosítható be könnyen – ha csukott szemmel kéne kitalálnom, nem tippelnék se mézre, se kamillára, de mindenképpen tiszta illat, talán két összetevőjének diszkrét elegye.

Amit nagyon szeretek benne, az a praktikus kézalátámasztó pöcök (sanszos, hogy nem ez a hivatalos neve), ami megakadályozza, hogy félrebillenjen a flakon nyomás közben.

A jó öreg Baba-dizájn megbízhatóságot sugall, és ezúttal sem kell csalódnunk.
Visszazárható a flakon.

Ár: 329 Ft/250 ml






Olíva-gránátalma extra krémszappan – Aldo Vandini


Dizájnos, cuki flakon, talán picit lehetne nagyobb. Azt hiszem, itt találták el leginkább az egy kézmosáshoz szükséges mennyiséget – egy nyomásra pont annyi krémet kapsz, mint amire szükséged van.

A halványzöldes, nem túl sűrű cucc finom, bársonyos tapintású, krémes habot képez, amit könnyű lemosni, és nem szárítja a bőröd. Kinyomás után azonnal feltárulkozik a csábító illategyüttes, ami inkább olíva, mint gránátalma. Én nem vagyok valami nagy olíva-fan, így nem láncolt magához az illata, de elismerem, hogy igen intenzív, tartós, friss illat, ráadásul rajtam kívül mindenki odavolt érte, aki próbálta.

Ár: 449 Ft/300 ml

 

 






Le Petit Marseillais extra lágy kézmosó édes mandulatej kivonatával

A Le Petit Marseillais-be anno egy francia utam során habarodtam bele, és itthon örömmel konstatáltam, hogy az egyik francia hipermarketben megtalálom a termékeit. Igaz, a paletta korántsem olyan színes, mint mondjuk Nizzában volt, így krémszappanból is csak ezt az utántöltő-verziót találtuk, de a semminél – valljuk be – ez is lényegesen több. LPM tusfürdőket rendszeresen használok, többek közt ezt a mandulatejes illatot is, így különösen kíváncsi voltam, hogy a kettő esetleg nem ugyanaz-e. Leleplező szándékom kudarcot vallott, illatban ugyan valóban egyeznek, de az állaguk, habzásuk már nem ugyanaz – a szappan például kevésbé sűrű.

Ehhez a krémszappanhoz először is szükséged lesz egy már kiürült nyomófejes flakonra, amibe beletöltheted a (túl) folyós, fehér masszát. A kiöntés egyébként pofonegyszerű, nem fog mellélöttyenni, erre ügyeltek a műanyag tasak kialakításánál. Átható keserűmandula-illata nem annyira fiatalos, de tiszta, ápolt érzést sugall, és lemosás után is érződik még hosszú ideig.

 

Ár: 249 Ft/250 ml

 






Dove Frissítő Érintés folyékony krémszappan


Töredelmesen bevallom, hogy ez a flakon még a keményebb kezű férfiembereket is próbára tette. Hiába  a praktikus kéztámasz, még ennek segítségével is komoly erőkifejtést igényel a szappan kiimádkozása.


Ezt az apróságot leszámítva viszont pozitívum, hogy ennek volt a legselymesebb, legkrémesebb habja. Sűrű, „apró szemű” habot képez, valóban olyan érzés, mintha valami puha krémmel kenegetnénk magunkat.
A krémes érzés kéztörlés után is megmarad, puha, selymes tapintású lesz tőle a bőröm.

Papírforma szerint uborka- és zöldtea-illatot kellene produkálnia – ebből egyiket sem tudtuk beazonosítani, de ennek ellenére valami istentelen jó illata van.

Ár: 499 Ft/250 ml 

 

 





Nivea Honey & Oil
folyékony krémszappan mézzel & jojobaolajjal


A flakon, mondhatni, nemesen egyszerű, tisztaságot, hétköznapi eleganciát sugároz.

A krémszappan állaga tényleg hasonlít a mézhez – sűrű, áttetsző. Tenyerünkön szétkenve nem habzik túl erősen, inkább, olajos, krémes hatású. A lemosásnál nehéz eldönteni, hogy már lejött e bőrünkről a szappan, és csak az olajos utóhatást érezzük, vagy még öblögetni kell egy darabig.


Illatát tekintve méznek a közelében sem járt, ettől függetlenül kellemes, diszkrét, puha babaillata van.

Ár: 429 Ft/250 ml  

  

 

  

 






Palmolive Bodyogurt folyékony szappan joghurtproteinekkel

Joghurtra semmilyen formában nem emlékeztet, viszont extrém módon nyúlik a halványzöld izé. Ha nem állod útját, és nem csíped el a végét, folyik tovább, mint a Niagara, egyenesen a mosdókagyló szélére. 

Ezt a malőrt leszámítva szerethető kis szappan – nem ragad, könnyen lemosható, a habzása is rendben van.

Leginkább az illata az, ami miatt hajlandók vagyunk szemet hunyni a „folyósság” felett. Ugyan semmire nem asszociálunk, de erőteljes, masszív, kicsit „erős”, határozottan kellemes karakterű, és diszkréten ugyan, de még sokáig érezhető.
 

Ár: 449 Ft/300 ml   

 


 

 







Tesco folyékony szappan – Magnolia

Ha a külcsínt vesszük alapul, a tescós csoda erős hendikeppel indul – például le merem fogadni, hogy az se látott még magnóliát, aki a kis fehér virágot a flakonra álmodta.

Orbitális méretével nem egy kecses fürdőszoba-kiegészítő, de a konyhában  jó szolgálatot tesz egy-egy mosogatás után – én legalábbis erre használom. Arról nem is beszélve, hogy ilyen áron általában feleennyi mennyiséget kapunk, szóval mindenképp költégkímélő választás.

Illata igazi kommersz folyékonyszappan-illat, jó értelemben véve. Igaz, hogy szintetikus, de kellemes.

Állaga folyékony, nem ragacsos, könnyen lemosható.

 

Ár: 299 Ft/500 ml 


Üzletlista:

• L’Occitane en Provence – Mammut II., fsz.
• Le Golosità krémszappan – Douglas parfümériák
• Aldo Vandini krémszappan – DM drogériák
• Tesco krémszappan – Tesco áruházak
• Le Petit Marseillais és Auchan krémszappan – Auchan áruházak

• Fa, Dove, Baba, Nivea, Palmolive, Caola termékek – drogériák, hipermarketek 

 


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top