Kert 2013 alrovat

Neked terem: főzz a mezőről!

Minden bolti italnál finomabb limonádét készíthetünk virágokból, gazdagíthatjuk a minden udvaron növő tyúkhúrral a salátánkat, és a medvehagyma bogyóit is elfogyaszthatjuk. Élmények és receptek a Mecsekből.

Neked terem: főzz a mezőről! A természet terített asztal, és elpusztíthatatlanul burjánzik tavasszal. Ha értő szemmel bóklászunk az erdőkben, mezőkön, árokpartok mentén, ámulva fedezhetünk fel főzeléknek, salátának valót a gyomokban, és akár össze is gyűjthetünk egy „gazebédre” valót.

Erdő-mező kincsei

Egy időben sokat túráztam csoportokhoz csapódva, és a túrák fénypontja gyakran az volt, amikor
megálltunk a lángoló csipkebokrok mellett a megpuhult bogyókat elszopogatni, sűrűn köpdösve a magokat. Eszegettünk menet közben somot is, ha találtunk, és irigykedve nézegettem, amint tapasztalt természetjáró társaim lehajolgatnak gombákért. Sokszor megfogadtam, hogy megtanulom megismerni az ehető gombákat, és majd egyszer én is szedek magamnak.

Az egyik túránk kifejezetten a medvehagyma-legelőkre vitt, és pár perc alatt összekapkodtunk annyit, amennyit a piacon sok ezer forintért vásárolhattunk volna meg. Kedvenc erdélyi hegyeim közt sokszor jóllaktam már szamócával, áfonyával, málnával, de hogy a finomságokért nem is kell olyan messzire menni, azt egy mecseki „ökocsalitosban” fedeztem föl.

Hajdan a földim volt Németh Bia (balatoni lány), és ajánlotta, hogy látogassam meg egyszer eperlekvárfőzéskor, ha szeretnék finomat enni. Ott aztán megtapasztalhattam, mi minden van még a természet terített asztalán az erdei gombákon, gyümölcsökön és a medvehagymán túl.

Neked terem: főzz a mezőről!

Ezerarcú zöldségleves a bográcsban

Háziasszonyom ökovendéglátást működtet Cserkúton Biobia Porta Pajta Szálló néven, előtte sokáig főiskolán tanított környezeti nevelést. A mezőn gyógynövényeket gyűjt, a természetben lelt titkokra tanítja a vendégeket, és megéli az „ittésmostot”.

Miközben az üstben fortyogott az eperlekvár, és epres bukta sült a kemencében, „ezerarcú
zöldségleves” bugyogott a bográcsban, az Ökocsaliba jött vendég gyerekek gólyalábaztak
és malomcsatáztak a szüleikkel, tettünk egy kört a porta mögött, és össze is gyűjtöttünk egy „gazebédre valót”.

Neked terem: főzz a mezőről!

Mit ehetünk a mezőkről, árokpartról?

Válogatás Németh Bia „gazos” ételeiből

A tyúkhúr nem csak a tyúkok kedvence

Ha hiszi, ha nem, a tyúkoknak jó az ízlésük, ha salátáról van szó: a tyúkhúr különösen hóolvadás után finom. De más zöldeket is bátran beleszórhatunk a levesbe vagy a tavaszi frissítő italunkba. Ízletes és
egészséges az alábbi zöld keverék: káposzta, saláta, spenót, fehér libatop, petrezselyemzöld, zöldhagyma, zöld fokhagyma, rukkola, hozzá egy kevés paradicsomlé, só, csipetnyi csípős pirospaprika, tárkony.

Neked terem: főzz a mezőről!

Medvehagymabogyó salátába, pogácsába

A medvehagyma bármilyen salátát megbolondít, a savanyú káposztát is. Termését eltenni sziszifuszi munka: a lecsipegetett kis gübecseket jól besózzuk, és napokig úgy hagyjuk, időnként átkeverjük. Aztán egy szűrőkanálon kimossuk belőle a sót, és üvegekbe tesszük. Felforralt savanyúságlét (víz, ecet, cukor, só) öntünk rá, és száraz dunsztba tesszük. Télen süthetünk belőle extrán finom hagymás pogácsát: egyszerűen belegyúrunk egy keveset a pogácsatésztába.

Neked terem: főzz a mezőről!

Limonádé és jukkavirág a forró napokra

A katángkóró- és szulákvirágos, mentás limonádé bármilyen előre gyártott üdítőitalnál finomabb,
könnyű elvarázsolni vele a játéktól felhevült gyerekeket. Aki nem tudná, a jukka virága is ehető, úgy lesz belőle vacsora, hogy a tejfölbe friss bazsalikomot aprítunk, és medvehagymabogyót szórunk
bele. Ebbe tunkoljuk a virágokat és kenyérkatonákat.

A cikk a Nők Lapja Kert különszámában jelent meg, a lapban még több
Álomesküvő levendulávalerdei receptet olvashatsz.

A tartalomból:

– Magyar Provence – Két nő és egy levendulamező
– Neveljünk levendulát!
– Négy arc, három kert: Koszta Ernő és McMenemy Már, Kökény Benő, Kruták Zsófia
– Interjú Bálint gazdával
– Trend – Terasz három stílusban
– Ültetési kisokos – Mediterrán gyümölcsöt a kertből
– Terülj, terülj asztalkám: receptek az erdő, mező növényeivel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top