Kert 2013 alrovat

Ültessünk kozmetikát!: 8 szépítő növény

Két legyet egy csapásra! Válasszunk olyan növényeket, amelyek nemcsak a kertünk ékei lehetnek, hanem szebbek is lehetünk, ha házi kozmetikumként használjuk őket.

Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb kozmetikumok növényi alapanyagokból készülnek, mivel számtalan hasznos, szépítő hatóanyagot rejtenek. Miért is vásárolnánk méregdrága krémeket a drogériákban, ha ültethetünk olyan gyógyfüveket, virágokat, cserjéket, amelyekből otthon is készíthetünk különböző kencéket? Itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk!

Ültessünk kozmetikát!: 8 szépítő növény

Ráncűző rozmaring

Nemcsak az ételeinket tehetjük ízletesebbé ezzel a fűszernövénnyel, hanem bőrünk állapotának is kedvezhetünk vele. A növény leveleit és felső, virágos hajtásait érdemes hasznosítani, mert többféleképpen is bevethető a szépségápolás során – elfogyasztva és pakolásba keverve egyaránt.

Ültetése: A rozmaring könnyen termeszthető kertben és cserépben egyaránt. A teljes napfényt vagy a félárnyékot szereti, jól érzi magát a legtöbb talajtípusban.
Gondozása: Akkor kell öntözni, amikor a talaj száraz, de ne locsoljuk túl! Kevés táplálásra van szüksége.

Pattanásölő kakukkfű

Virágos, leveles hajtásait kell begyűjteni ahhoz, hogy egy valódi csodaszert kapjunk. Több vizsgálat is bebizonyította ugyanis, hogy a kakukkfű antibakteriális hatása sokkal erősebb, mint a legtöbb pattanás elleni krémé vagy lemosóé.

Ültetése: A kakukkfüvet humuszos talajba, szélvédett helyre ültessük.
Gondozása: Nagyon fényigényes növény, jól tűri a szárazságot, a tápanyagigénye közepes.

Élénkítő borsmenta

Száraznak és fakónak látjuk a bőrünket? Akkor tépkedjünk le néhány levelet a kis kertünkben vagy cserépben virító borsmentáról, és magunk is készíthetünk belőle olyan fürdőt, ami visszaadja a selymességét.

Ültetése: Leginkább a nedves, tápdús talajt kedveli, és a félárnyékos helyeken érzi jól magát.
Gondozása: 2-3 évenként, kora ősszel vagy tavasz elején végezzünk tőosztást, és óvatosan bánjunk az öntözéssel!

Bőrlágyító bodza

Gyönyörködjünk nyár elején a bodza hófehér virágernyőiben, augusztus–szeptember környékén pedig lilás bogyóiban. Na és persze egész évben ámuljunk azon, hogy milyen csodás hatással van a bőrre!

Ültetése: Nagy a fényigénye, de a talaj minőségével szemben nem kényes.
Gondozása: Ne öntözzük túl, mert nem bírja a szélsőségeket, és kipusztul.

Ültessünk kozmetikát!: 8 szépítő növény

Hámlasztó palástfű

Az utóbbi időben lett népszerű lakója a kerteknek, viszont a hölgyeknek évszázadok óta jó barátja, mivel számtalan női problémára jelent gyógyírt.

Ültetése: Mivel leginkább talajtakarónak kiváló, ezért félárnyékos helyre kell elhelyezni.
Gondozása: Igénytelen növény, ezért minden típusú talajban megél, nedves föld mellett.

Nyugtató körömvirág

Üde színfoltot hoznak a kertbe a gyönyörű sárga virágok, és a bőrt is üdévé teszik. Nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban már évszázadok óta népszerű, és a krémek kedvenc alapanyaga, amit akár házilag is elkészíthetünk.

Ültetése: Tavasszal magvetéssel szaporítjuk, de csak akkor szabad kiültetni, ha a hőmérséklet 5 fok körül marad.
Gondozása: Főleg a napos helyet kedveli, de félárnyékban is szépen fejlődik közepesen kötött, friss talajban.

Tápláló édeskömény

Érdemes mielőbb barátságot kötni ezzel a növénnyel, ami nem véletlenül olyan népszerű más országokban, hiszen minden értelemben igen tápláló hatású.

Ültetése: Kora tavasszal, magvetéssel szaporítható. A magokat 2-3 centi mélyre ültessük és elég nagy sortávolságra.
Gondozása: Nagyon melegigényes növény, viszont a talaj szempontjából nem igazán válogatós.

Ültessünk kozmetikát!: 8 szépítő növény

Selymesítő ligetszépe

Amilyen könnyű nevelni ezt a növényt, annyi ajándékot kaphatunk tőle, mert nemcsak a kertet szépíti, hanem a bőrünk is friss, bársonyos lesz tőle.
Ültetése: Olyan helyre ültessük, ahol van helye a terjeszkedésre.
Gondozása: Nagyon igénytelen növény, kedveli a sovány, kavicsos, homokos talajt, ezért kitűnően megfelel napos lejtőkre, kavicságyakba.

Tipp:
Krémkészítés házilag!

Ha elég kísérletező kedvűek vagyunk, ne csak főzetet készítsünk tonizálás céljából, hanem próbálkozzunk kencékkel is. Az alábbi példát a palástfűvel készítjük, de a növény a kívánt hatóanyag és a megoldandó bőrprobléma szerint változtatható.

Hozzávalók:
• egy csokor friss palástfű
• 16 gramm reszelt méhviasz
• 15 gramm kókuszzsír
• 3 evőkanál kókuszolaj
• 2 evőkanál búzacsíraolaj
• 6 csepp 100%-os levendula-illóolaj

Kis csokornyi palástfüvet forrázunk le! Pihentessük félórát, hogy hatóanyagai jól kiázzanak. Addig tegyük a méhviaszt és a kókuszzsírt egy tálba, vízfürdőbe. Keverjük össze, hogy az anyagok jól összeolvadjanak. Adjuk hozzá a búzacsíra- és kókuszolajat, majd a palástfűfőzetet is szűrjük le egy tálba, majd tegyünk belőle 2 kanálnyit a méhviaszos keverékbe, és mixeljük össze. Hagyjuk kihűlni a masszát, folyamatos keverés mellett, majd végül adjuk hozzá a levendula-illóolajat. Fontos, hogy hűtőben, zárt tégelyben tároljuk!

A cikk a Meglepetés magazin Virágok és kertek különszámában
jelent meg.
Ültess patikát az erkélyedre!

A tartalomból:
– A nagy csiliparádé
– Rózsák háborúja
– Varázsoljunk kiskertből ékszerdobozt!
– Kiszel Péter kertészkalauza: kezdők veteményese
– Föld nélküli szépségek
– Különcök zöldségei

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top