Kert 2013 alrovat

Négy kisoroszlán született a budapesti állatkertben

Húsvétkor már meg lehet őket nézni az új jövevényeket, akik a kiselefántéhoz hasonló népszerűségre tehetnek szert. A kilétüket már hetek óta találgatták a közösségi oldalakon.

Négy ázsiai kisoroszlán született a Fővárosi Állat- és Növénykertben február 16-án, jelentették be a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón, ahol végre felfedték az elmúlt hetek nagy titkát. A közösségi oldalak felhasználói sokat találgatták, milyen állatok jöhettek világra, többen pandára tippeltek, de voltak olyanok is, akik kis mosómedvékre vágytak volna. A helyes megfejtés viszont a veszélyeztetett Panthera leo persica.

Fotók: zoobudapest.com
Fotók: zoobudapest.com

Ezernél kevesebb él belőlük

A természetben csupán mintegy négyszáz ázsiai oroszlán él, állatkertekben pedig mindössze 250-300 egyed. Magyarországon korábban soha nem született még ilyen ragadozó. Hanga Zoltán, állatkert szóvivője korábban azt írta egy sajtóközleményben, hogy “olyan állatkölykökről van szó, amelyek kellően cukik ahhoz, hogy az elefántborjúhoz hasonló népszerűségnek örvendjenek, ráadásul szakmailag és természetvédelmi szempontból is fontosak”.

Húsvétkor már meg lehet őket nézni

Shirwane, az anyaoroszlán 2008-ban született a franciaországi Mulhouse állatkertjében és 2010 óta él a magyar fővárosban. Az apa – tisztes nevén Basil – egy évvel fiatalabb, de ő is 2010-ben érkezett Budapestre. A négy kölyköt már húsvétkor is láthatja a közönség az anyaállattal együtt, mi több, áprilisban, amikor a kicsik a védőoltásokat megkapják, a sajtó számára egy külön bemutatót is szervez majd az Állatkert.

Négy kisoroszlán született a budapesti állatkertben

Az afrikai eredetű oroszlánok szaporodása természetesen nem lenne újdonság, hiszen a Fővárosi Állat- és Növénykertben már több mint százéves hagyománya van az oroszlánok szaporításának, mi több, Rátonyi Zoltán, az Állatkert egykori igazgatója már 1927-ben könyvet adott ki az állatkerti oroszlántenyésztésről. Arra azonban hazánkban eddig nem volt példa, hogy az afrikai rokonnál sokkal ritkább indiai oroszlánok szaporodjanak.

A kritikusan veszélyeztetett indiai oroszlánok (Panthera leo persica) létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek legfőbb oka, hogy az oroszlánokat általában afrikai fajként szokták elkönyvelni, hiszen a vadon élő populációk többsége valóban a fekete kontinensen él. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top