Kert és balkon

Egy ház árával vetekedett egykor a tulipánhagymáké

Idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját a tulipánkultúrájáról híres Hollandia egyik legnépszerűbb látványossága, az Európa virágoskertjének is nevezett Keukenhof park.

Bart Siemerink, a kertészet igazgatója szerint évente több mint 800 ezren látogatnak el hozzájuk az egész világból, az angol stílusban kialakított Keukenhof park az ország egyik legnagyobb turistalátványossága. A jubileumi év középpontjában az a virág áll, amellyel minden kezdődött: a tulipán, amely több mint 400 éve az első számú sikernövény.

A 32 hektáros parkot holland virágtermesztők álmodták meg, akik egy hatalmas virágkiállításon akarták bemutatni munkájukat. A világ legnagyobb virágoskertjeként számon tartott parkban évente hétmillió virághagymát ültetnek el, ebből 4,5 millió tulipán. Mindezt nem sejthette még Carolus Clusius, amikor az első maréknyi barnás virághagymát 400 éve holland földbe ültette. A botanikus egy osztrák diplomatától kapta a növényeket, aki Törökországból hozta őket magával.

Ház árával vetekedett egykor a tulipánhagyma

A tulipánok Törökországtól Kínáig vadon nőnek, de a holland talaj és az enyhe tengeri klíma különösen ideálisnak mutatkozott a virág termesztéséhez. A Keukenhof szerint a tulipánkereskedők már a 17. században 30 ezer eurónak megfelelő összeget kereshettek havonta. A spekulánsok hamar megszimatolták a nagy pénzkereseti lehetőséget és gyorsan emelkedtek az árak. Állítólag 1634-ben öt tulipánhagyma már olyan értékes volt, mint egy pompás csatorna menti ház. 1637-ben viszont a kereskedelem összeomlott, sok kereskedő tönkrement.

Hollandia azonban a mai napig a virág- és tulipántermesztés világközpontja, az ország évente több mint 680 millió euró értékben exportál virághagymákat. Csak tulipánból több mint háromezer fajta létezik, csaknem minden színben és formában: hosszú, rövid, rojtos és dupla levelű, csipkézett, rikító és halvány színű. Mindegyik egyedülálló, és saját neve van.

Ház árával vetekedett egykor a tulipánhagyma

A Keukenhof parkban, amelyben egykor Jakoba bajor grófnő konyhakertje is megtalálható volt – innen ered a neve is, amely konyhakertet jelent –, a mai napig virágzanak a 16. századból származó legrégebbi tulipánok. A park 1949 óta kirakat a virágkertészeti szakma számára, egyben a hobbikertészek paradicsoma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top