Kert és balkon

Ha most elveted, egész nyáron eheted a rukolát

A magról vetett rukolára egész évben számíthatunk: az áprilisban elvetett magvak gyorsan csíráznak, cserépben és ágyásban is dús tőlevélrózsát nevelnek. Nemcsak fűszerként, de gyógynövényként is érdemes kipróbálni.

A rukola (Eruca sativa) vagy rucola (figyelem, borsmustár fedőnéven is árusítják!) a tormával és a mustárral van rokoni kapcsolatban: ugyanaz a keresztes virág; hasonló, csípős ízű mustárolajok, magas B- és C-vitamin-tartalom jellemző rájuk. A fiatal, zsenge levelek íze borsos, enyhén csípős, idősebb korára azonban megkeseredhet.

A magról vetett rukkolára egész évben számíthatunk

 

Az olasz konyha ugyanolyan elmaradhatatlan fűszere, mint a bazsalikom. Egyike a sok mediterrán csodának, amivel manapság egyre több zöldségesnél találkozhatunk. Friss levelei salátának kiválóak, magja fűszerként, az egész növény pedig gyógynövényként használatos.

A rukola egyéves növény, magját minden évben április végétől folyamatosan vethetjük napos vagy enyhén félárnyékos helyre. Szerencsére nem kell komolyabb kertészeti szaktudás és különösebb erőfeszítés ahhoz, hogy kikeljen. Gyomlálgatni a magvak kikelése után néhányszor azért illik. Kezdő kertészkedőknek előtte nem árt tájékozódni, hogy egész pontosan melyik a cseperedő rukkola, illetve melyik a gaz.

Milyen földbe ültessük? Mikortól szedhetjük a leveleit? Tudd meg a hobbikert.hu-ról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top