Kert és balkon

Virágos séta Bálint gazdával: Mainau mesés szigete

Egy sziget, ahol azóta van szőlő, amióta Bálint gazda rákérdezett, miért nincsen. Egy sziget, ahol nem pöfékelnek autók, és minden csupa virág. Amikor egyszer megdicsértük Bálin gazda remekbe szabott nárciszos nyakkendőjét, kiderült, hogy azt is innen kapta ajándékba. Hát most megkértük, meséljen nekünk Mainauról, a Virágok Szigetéről.

A németországi Konstanz várostól mindössze ötpercnyi autóúton érkezünk Mainau hatalmas parkolójához. Itt meg kell válni hűséges társunktól, mert a szigetre robbanómotoros járművel szigorúan tilos behajtani, a helybeliek is kizárólag elektromos járműveket, szállító- és munkaeszközöket használnak.

A sziget a középkorban a Szentföldre tartó keresztes lovagok pihenőhelye volt, itt tisztálkodtak, pihentek, gyakorlatoztak, patkoltatták a lovakat, ápolták a fegyvereiket. Visszafelé gyakran hoztak a déli tájakról származó vetőmagokat, dugványokat, virághagymákat, palántákat, és azokat a szigeten elültették. Így alakult ki Mainau csodálatosan gazdag növényvilága.

Megnézem
Összes kép (1)

A szigeten minden megtalálható, amit egy természetszerető vándor kívánhat; rengeteg a virág, a gyönyörű, több évszázados fa és cserje, de van itt lepkeház, állatkert, vakok kertje, játszótér, pálmaház, orchideagyűjtemény, veteményeskert, gyümölcsöskert és számos, különböző színvonalú vendéglátóhely. Nincs viszont a szigeten szemétgyűjtő, és jaj annak, aki eldob egy papírzacskót vagy egy sörös dobozt!

Miért nincs szőlő?

Talán harminc éve is van már annak, hogy Mainau tulajdonosának, Lennart Bernadotte grófnak feltettem egy kérdést: Itt roppant sok értékes látnivaló van, de miért nincs szőlő? A válasz egy percet se késett: Talán azért, mert itt sörfogyasztó nép lakik. De a kérdést köszönöm. Fogunk telepíteni egy szőlőskertet, mégpedig Európa bortermelő országaiból származó, jellegzetes oltványokkal!

Lennart Bernadotte gróf a feleségével és a gyerekeikkel egy nyaraláson a 80-as években
Lennart Bernadotte gróf a feleségével és a gyerekeikkel egy nyaraláson a 80-as években

És ahogy mondta, úgy is történt! Ma már a sziget egy déli lankáján parádézik a gondosan művelt szőlőskert, de van már borospince, borkóstoló és borüzlet is a szigeten. És természetesen nem hiányozhatnak az általam küldött magyar szőlőfajták, a furmint, a csabagyöngye és a cserszegi fűszeres sem. A Virágok Szigetének évente egy-másfél millió látogatója van.

Ne állj meg ennyinél, nézz meg még több mesés kertet!
Monet híres kertje: tudta, mi kell a szemnek
Ház a spanyol hegyekben: így kell belakni egy kertet
Ahol a tündérek laknak: káprázatos minikertek
4 évszakra: 15 álomszép üvegház
Beatrice álomkertje a francia Riviérán
A tökéletes ház vidéken, mesekerttel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top