Kert és balkon

Gyógyító ételek: három gyomorerősítő recept zsályával

Friss fűszernövényekkel minden étel finomabb, és kertben, erkélyen, vagy akár egy párkányon is nevelhetjük őket. A zsálya ráadásul nemcsak jóízű, de egészséges is, nyugtatja és erősíti a gyomrot, segíti a zsíros ételek megemésztését.

 

Zsályás csirkemell zöldfűszeres cukkinipürével


Hozzávalók 4 személyre:
Főzz friss fűszernövényekkel!: zsálya
• 4 fél csirkemell bőrével, szárnytővel

• 1 csokor friss zsálya

• néhány evőkanál olívaolaj

• 3 dkg vaj + a sütéshez

• 80 dkg cukkini

• 1 gerezd fokhagyma

• 4 levél bazsalikom

• pár szál friss petrezselyem

• só


A csirkemelleket besózzuk, majd a megtisztított zsályaleveleket óvatosan a bőr alá csúsztatjuk. Ezután bőrrel lefelé kevés zsiradékon (olaj és vaj keverékén) sütni kezdjük. Amikor aranybarnára pirult a bőre, megfordítjuk, és további 1 percig sütjük a húsos oldalán. Ezután még 6-8 percre (a mellek méretétől függően) sütőbe tesszük, és 180 °C fokon készre sütjük. 
Tálalás előtt 2-3 percig melegen tartva pihentetjük.


A püréhez a cukkinit megmossuk, szárát levágjuk. A megmaradt részt héjával együtt felkockázzuk, majd serpenyőben, olívaolaj és vaj keverékén, enyhén megsózva megsütjük. Mikor már majdnem kész, hozzákeverjük a megtisztított, apróra vágott fokhagymát. Amikor átsült a zöldség, szűrőkanállal egy másik tálba tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, 3 dkg vajat, esetleg egy kis petrezselymet és pár levél zsályát, majd botturmixszal jól összepürésítjük, a hús mellé tálaljuk.

Zsályával kötözött sertéscomb almás burgonyával sütve


Főzz friss fűszernövényekkel!: zsályaHozzávalók 4 személyre:

• 1 kg sertéscomb 

• só, bors 

• 50 dkg kenyér 

• 2 dl tejszín 

• 1 tojás 

• 1 csokor petrezselyem

• fél fej vöröshagyma 

• 20 levél zsálya

• 1 darab piros kaliforniai paprika 

• olaj 

• 80 dkg burgonya 

• 50 dkg alma


A sertéscombból egy nagy nyitott szeletet vágunk, besózzuk, borsozzuk, kiklopfoljuk. A kenyér héját levágjuk, a belét tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejszínt, 15 percig ázni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tojást, a vágott petrezselymet, a finomra aprított vöröshagymát, 10 levél összevágott zsályát és az apró kockákra vágott kaliforniai paprikát is. Sózzuk és borsozzuk a tölteléket, és alaposan összedolgozzuk. Egyenletesen rákenjük a húsra, majd óvatosan feltekerjük. A tekercs tetejére rátesszük a megmaradt zsályaleveleket, majd megkötözzük, de nem túl szorosan, nehogy kinyomjuk a tölteléket.

Magas falú tepsibe tesszük, olajjal meglocsoljuk, majd a megtisztított, cikkekre vágott burgonyát is mellé tesszük. Sózzuk, borsozzuk a krumplit. 
Az egészet leöntjük

Főzz friss fűszernövényekkel!: zsálya

1 dl vízzel, és 160 ˚C fokos sütőben 80 percet sütjük. A sütés vége előtt 10 perccel a kimagozott, cikkekre vágott almát is a tepsibe helyezzük. Készre sütjük, tálaljuk.

 

Zsályás-sajtos pulykamellfalatok


Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg pulykamell

• fél kaliforniai paprika

• 40 dkg göcseji sajt

• 1 csokor zsálya

• kevés olaj

• tengeri só


A pulykamellet, a paprikát és a sajtot kockára, a zsályát metéltre vágjuk. A besózott pulykát forró serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk a zsályával és a paprikával együtt. Amikor már kész, hozzáadjuk a sajtot, összekeverjük. Köretnek rizst, burgonyapürét és salátát is adhatunk mellé.


A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.Gyógyító ételek: három gyomorerősítő recept zsályával

Az áprilisi szám tartalmából:

– Ínycsiklandó vasárnapi ebédek
– Laktató saláták
– Csíráztassunk otthon!
– Variációk csirkemellre
– Spórolós gubák

A Nők Lapja Konyhát itt rendelheted meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top