Kert

Tippek dézsás növényekhez

Varázsolj igazi kis oázist a teraszodra vagy a kertedbe – dobd fel a hangulatot pompás dézsás növényekkel!

Szoliter dézsás növények a kertünkben

A magas törzsű, magányosan álló növények önmagukban is szépen mutatnak. Kis fácskára hasonlító törzsükön terebélyes lombkoronát és szebbnél szebb virágokat fejlesztenek. Hatásosan díszíthetjük a kertünkben, balkonunkon kialakított pihenőhelyet különféle magas törzsű és más dézsás növényekkel, arra azonban ügyeljünk, hogy ne zsúfoljuk túl a környezetet. Csak néhány példányt használjunk, ezeknek biztosan találunk telelőhelyet, így nyár végén nem kell megválnunk tőlük.

A hely adottságától függ, hogy milyen növényeket telepítünk. A napos, meleg teraszokra például a magas törzsön nevelt muskátlik és leanderek valók. A rózsák mérsékeltebb klímájú helyen fejlődnek szépen. A magas törzsű növényeknek elsősorban a tűző déli napsütés okoz gondot, ez ellen védeni kell őket. Az angyaltrombita és a fuksziák az árnyékos helyet kedvelik. A magas törzsön nevelt virágok edényébe ültessünk néhány tő lecsüngő lobéliát, keskenylevelű rézvirágot vagy bakopát. Ezek összefüggő felületet képeznek, és nem lesz olyan kopár az edény földje. Az üres sarkokat egy gömbölyded koronájú fácskával is színesebbé tehetjük.

Tippek dézsás növényekhez
Tippek dézsás növényekhez

Ötletek:
1.
A dézsás gránátalmafácska mediterrán hangulatot sugároz.
2. A cserjés margaréta fehér virágokkal teli lombkoronája elegáns látvány.
3. Árnyékos helyre a kis fácskának nevelt fukszia ideális választás.

Tipp: vásárlás előtt mérjük le a helyet!
Ha egy meghatározott helyet szeretnénk magas törzsű virággal díszíteni, akkor előtte mérjük le a rendelkezésünkre álló területet, így könnyebben ki tudjuk választani az odaillő növényt. A vásárlásnál a törzs magasságát és a lombkorona átmérőjét kell figyelembe venni.


Átültetés

A dézsás növényeket néhány évente friss földbe kell ültetni. Az átültetés optimális időpontja a tavasz, amikor előhozzuk őket a telelőhelyükről. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a növénynek új cserépre és friss földre van szüksége, akkor szedjük ki az edényéből. Amennyiben a gyökerek teljesen átszőtték a talajt, akkor eljött az átültetés ideje, mivel a növény nyugalmi periódusa véget ért, és nemsokára újra növekedésnek indul. Csak akkor örvendeztetnek meg bennünket szép virágokkal, ha a növekedésükhöz optimálisak a feltételek. Ha nem akarjuk mindig egyre nagyobb cserepekbe ültetni a növényeket, akkor villával lazítsuk fel a gyökérlabdájukat, és erőteljesen vágjuk vissza vagy ritkítsuk meg a kilógó részeket.

Tippek dézsás növényekhez

A lombozatnak és a gyökérzetnek kiegyensúlyozott viszonyban kell állniuk egymással. Főleg az első években érdemes a növényeket nagyobb méretű edénybe ültetni, mert így növekszik az állóképességük. A cserép széle és a növény gyökérlabdája között 3-4 cm résnek kell lenni, hogy az új gyökereknek elegendő helyük legyen. A gyökérlabda felső rétegét el kell távolítani, mert a só és a mész itt csapódik ki. Ültetéshez olyan földet válasszunk, amely stabil közeget biztosít a növények számára, és nem kell őket évente átültetni.Tippek dézsás növényekhez

Tipp: felfrissítés átültetés helyett!

Ha a gyökereknek még van elég helyük a cserépben, akkor elegendő a föld felső rétegét eltávolítani és frissre cserélni. Adjunk a növényeknek extra adag trágyát is, ez megkönnyíti a növekedés újbóli beindulását.

Cikkünk a M-érték Kiadó gondozásában megjelent Dorothèe Waechter Szép kertek – Gyors megoldások türelmetleneknek című könyv alapján készült.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top