Gasztro

Belsőséges pillanatok

A máj, a vese, a pacal, a tüdő, lássuk be: megosztó ételek. Vannak, akik az ételek királyainak tartják a belsőségeket, mások ki nem állhatják őket. Az utóbbiaktól most türelmet kérünk, pontosabban azt, hogy vessetek néhány pillantást a képekre, olvassatok bele a receptekbe, aztán… Aztán még az is lehet, hogy megjön az esz… illetve: az étvágyatok.

A Kárpátia konyhafőnöke, Bereznay Tamás missziónak tekinti, hogy visszaadja a pacal rangját a magyar asztalokon, a magyar gasztronómiában. „A pacal él” címmel akciót tervez az étteremben: különlegesen finom receptekkel hívja fel az emberek figyelmét arra, mennyi lehetőség rejlik ebben a régen nagyon is népszerű alapanyagban. Éppen ezért az általa ajánlott receptek között lesz leves, pörkölt, panírozott, marinált, még krém állagú pacal is. Igaz, az újbóli és széles körű elterjedéshez az is kell, hogy a henteseknél jóféle pacalt lehessen kapni, olyat, amelyet megfelelően mostak és gőzöltek.

A belsőségek legelterjedtebb „családtagjai” a májak. Tamás egyik receptajánlata sertésmájból, a másik csirkemájból készül. Előbbiben felhívnám a figyelmet a balzsamecetre, amely kiválóan egészíti ki a máj ízét. Figyeljünk a sütésre (egy-egy perc mindkét oldalnak elég) és a sózásra, amire csak a sütés végén kerül sor. És arra is, hogy ez frissen fogyasztandó étel, ne várjunk a tálalással.

Konyakos, kakukkfüves csirkemáj


Hozzávalók: 5 dkg vaj, 80 dkg csirkemáj, 1 cs. kakukkfű, 0,6 dl konyak, 4 dl tejszín, só, fekete bors.

Serpenyőben a vajat megolvasztjuk, és a feldarabolt, kierezett csirkemájat hirtelen megsütjük benne. Megszórjuk a kakukkfű leveleivel, majd meglocsoljuk a konyakkal, meggyújtjuk, és megvárjuk, míg kiég belőle az alkohol. Végül felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk. Párolt rizzsel vagy zöldségekkel kínáljuk.

További két ínycsiklandozó Tamás-receptet (Fehérbabos pacal illetve Sertésmáj csípős-balzsamos zöldségekkel) találsz a Nők Lapja április 2-án megjelenő, 14. számában!

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

• Hámori Gabriella szerelmei »
• D. Tóth Kriszta: Királylánylesen… »
• Nem szeret az anyám! »
• Sarkos és provokatív – vélemények az oktatásról »
• Új színek a sminkpalettán »
• Mi történt az RTL Klub sztárjaival tíz év alatt? »

Nők Lapja Ezotéria:
• Léböjt a megtisztulásért »
• Teszteld magad: Mit tudsz az ezotériáról? »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top