Utazás

Mauritius – az igazi paradicsom

Mark Twain írta egykor: Isten Mauritiusról mintázhatta valaha a paradicsomot. Egy olyan helyen járunk, ahol minden tiszta, telis tele van zöldellõ fákkal, dús növényzettel, mélykék tengerrel és fehér homokos tengerparttal.

Ez az az ország, ahol mindenki leélné az életét, hiszen a világ egyik legcsodálatosabb szigetéről van szó.

Sokaknak az országról a Kék Mauritius jut eszükbe, a világhírű bélyegkülönlegesség, amelynek felbecsülhetetlen az értéke, és a Postamúzeumban tekinthető meg. De Mauritius sokkal több ennél. A sokszínűség országa. Keresztények, hinduk, muzulmánok, buddhisták egyaránt jól megférnek egymással, így a vallások templomai, szentélyei, pagodái is a kavalkád részei. Csak sétáljunk Port Louis, a főváros utcáin, és különböző kultúrák építményeiben, csodáiban gyönyörködhetünk. Vagy egy kínai pagodába botlunk, vagy Síva istennőt ábrázoló szoborba. Bármit is látunk sétáink során, olyan érzésünk lesz, mintha egy olyan szigetre jöttünk volna, ahol a legtöbb vallás, népcsoport és ezáltal a kultúráik is képviseltetik magukat. És igazunk lesz. Egy álomban járunk, ahol ugyanúgy megünneplik a keresztény karácsonyt, mint a kínai újévet.

Mauritius egy kicsiny ország, ahol a lakosok mindig mosolyognak, tehát ha kellemes fogadtatásra várunk, akkor nem kell csalódnunk, sőt. Nemcsak udvariasságban lesz részünk, hanem érezni fogjuk, hogy szívből kedvesek velünk, és mindez nem csak a pénzünknek szól. Ide még nem ért el a felszínesség, csak a szívből jövő mosoly.

Táncolni támadna kedvünk? Mindenképpen érdemes kipróbálnunk a népi táncukat, a segát. Ez egy vérpezsdítő ritmusú, afrikai eredetű tánc, amely Madagaszkárról érkezett a szigetre. Régen a rabszolgák szórakozása volt, ebbe ölték bánatukat. Ma már a sziget számos pontján láthatunk spontán szerveződött csoportokat, akik afrikai soul zenére járják a ritmikus táncot. Ha egy ilyen táncoló csoportba botlanánk, ne féljünk csatlakozni hozzájuk, nagy élményben lesz részünk.

A sziget az illatok és az ízek világa. Az éttermek étlapjain a helyi kreol és az európai konyhán kívül az ázsiai ételeket is megkóstolhatjuk. Leggyakoribb eledelük a halkészítmények és az egzotikus gyümölcsök, mint a frissen hámozott ananász, amit az árus ott helyben tisztít meg nekünk. Ne hagyjuk ki az isteni homárjukat sem, amit faszénen sütnek meg és a híres mauritiusi rummal locsolják. Kedvenc fűszereik a chilli, a mustármag és a gyömbér. Igazi finomságok készülnek belőlük. Helyi különlegességük a Chutney, amely egy édes-pikáns szószféle, és elvarázsolja az ételeket, csakúgy mint fogyasztóikat.

És hogy mit érdemes csinálni a szigeten? Mindenképpen hagyjunk egy olyan napot magunknak, amikor csak fekszünk a tengerparton egy napágyon a pálmafák alatt, egy mennyei koktélt szürcsölgetve. De semmiképpen se feledkezzünk meg a számos látnivalóról. A fővárosi múzeumok mellett látogassunk el a nevezetes amfiteátrumba, a Pamplemousses nevű kicsiny faluba, amely az itteniek szerint a Föld déli féltekének legnagyobb botanikus kertje. Csodálatos vízililiomokat, fákat, virágokat láthatunk, amelyek szépségét nem lehet elképzelni, mindenképpen látni kell. A szigeten több kialudt vulkán található, és ezek következménye a Hétszínű Föld, amely egy tényleg sokszínű talajt jelent, varázslatos kilátással. Igazi különlegességnek számít a helyiek által kézzel készített hajómodellek, amelyek az összes híres hajócsodát ábrázolják. Sétáink során ne csodálkozzunk, ha szabadon lévő állatokkal találkozunk, mert nem ritka, hogy szarvasokkal, majmokkal, teknősökkel nézünk farkasszemet az utakon. Sajnos az ország jelképeként megjelenő Dodó kacsa már nem lakosa a szigetnek, hiszen a huszadik század elején kihalt, de emlékét mindenhol megtalálhatjuk például ajándéktárgyak formájában.

Legyen tehát ez a következő úti célunk, hiszen itt mindent meg fogunk találni, amely egy kitűnő nyaraláshoz szükséges. Megismerhetjük kedvenc ízünket, kedvenc koktélunkat, kedvenc templomunkat vagy pagodánkat, de számos barátot is szerezhetünk a helyi lakosok személyében. És még egy ötlet, ha esetleg a közeljövőben házasodni szeretnénk… Mauritiuson virágzik a házasság-turizmus, felejthetetlen élmény lehet itt összekötni életünket párunkkal. És sose felejtsük el a mauritiusiak életfilozófiáját: élvezd az életet, légy boldog, mosolyogj, és tudd, hogy biztonságban vagy.


Még több ajánlat! »


Hírlevél! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top